Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Türk müteahhitler bir ülkeyi daha kalkındırıyor

24 Temmuz 2012 Salı::

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Behzat Erten, Kırgızistan'da inşaat sektörünün Türk müteahhitleriyle canlanmaya başladığını söyledi.

Yazı Boyutu : A A A A

Behzat Erten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgızistan'da inşaat sektörünün, 2010 yılında canlanmaya başladığını, 2012'de de gelişimini hızlandırdığını belirterek, Türk müteahhitlerin, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nin (KTMÜ) iki fakülte bina inşaatı ile Diyanet Vakfı'nın başlattığı cami inşaatını sürdürdüğünü söyledi.

KIRGIZİSTAN'DA İNŞAAT SEKTÖRÜ GELİŞİYOR

Devlet yatırımlarının yanında özel sektördeki yatırımlara da değinen Erten, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün temelini attığı çok fonksiyonlu alışveriş merkezi bina inşaatının halk devrimi nedeniyle bir süreliğine durmasının ardından bir kaç ay önce yeniden inşaatına hız verildiğini ifade etti. Türk müttehitlerin, ülkede konut açığını gidermek üzere yap-sat şeklinde konut yatırımlarının bulunduğunu belirten Erten, ''Türk müttehitleri sayesinde, Kırgızistan'da inşaat sektörü büyük bir gelişme kaydediyor'' dedi.

Kırgızistan'da inşaat sektöründeki gelişmelerin yeterli olmadığına işaret eden Erten, ülkede ve özellikle başkentte büyük bir konut açığının bulunduğunu kaydetti. Erten, Sovyetler Birliği döneminde inşa edilmiş konutların artık eskidiğini, şehrin yenilenmesi için hızlı konut seferberliğinin başlaması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırgızistan'a yaptığı resmi ziyarette, inşaat sektöründeki açığa dikkat çektiğini ve bu sektöre yatırım yapılması çağrısında bulunduğunu anımsatan Erten, Türk müttehitlerin bu alandaki çabalarının altını çizdi.

LÜKS KONUTLAR İNŞA EDİYORLAR

Erten, Türk mütteahitlerin inşaat sektöründe şimdilik 100 metrekarelik ve üstü lüks konutlar inşa ettiğini anımsatarak, özellikle Bişkek'te 70-80 metrekarelik sosyal konutlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Erten, bütün bunların Türkiye'deki gibi siteler şeklinde projelendirilerek, Sovyet döneminden kalan Bişkek'in güzel şehir planlamasını bozmadan inşaat sektörüne yatırımın yapılması çağrısında bulundu.

ÜLKENİN EN BÜYÜK BİNASINI İNŞA EDİYORLAR

Cumhurbaşkanı Gül'ün 2009'da temelini attığı, Türk müttehitlerin inşa edeceği çok fonksiyonlu Rubypark alışveriş merkezinin inşaatına 7 Nisan 2010'da patlak veren halk olayların ardından zorunlu olarak ara verilirken, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in bu yılın başında Ankara'ya yaptığı resmi ziyaretinin ardından inşaata yeniden başlandı.

Rubypark Satış Müdürü Barış Özdemir, yaptığı açıklamada, Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı, Başbakan ile diğer mülki amirlerin desteğini aldıklarını böylece Rubypark'ın inşaatına yeniden hız verdiklerini anlattı.

ÜLKENİN CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Özdemir, Kırgızistan'ın en büyük yaşam ve alışveriş merkezi RubyPark'ın, başkentin tam merkezinde yaklaşık 80 bin metrekarelik alana sahip olduğunu ve iki gökdelenden oluştuğunu ifade ederek, 100'den fazla mağaza, kafe, restoranlar, sinema salonları, çocuk oyun alanları, otopark, havuz, spa, bowlingin yanı sıra 18 katlı 2 adet konut bloğu; 1 1, 2 1, 3 1, 3 1 dubleks, 4 1 dubleks daireler olmak üzere, büyüklüklerine göre 16 farklı seçenek imkanı ile 180 adet konutuyla ülkenin cazibe merkezi olacağını vurguladı.

TÜRKİYE'DEN YATIRIM GELECEK

RubyPark projesinin tamamlanmasıyla Kırgızistan ekonomisine, turizmine, kültürel açıdan katkılarının hayli büyük olacağını söyleyen Özdemir, ''Bu projeyi görmek için komşu ülkelerden çok sayıda turist gelecek. Kırgızistan'da yaşayan yerli ve yabancı turistler, buradaki 100'den fazla mağazasını ziyaret edecek. Bu da vergi olarak devlete geri dönecek. Buradaki kültürel organizasyonlarıyla Kırgızistan'ı diğer ülkelere ve özellikle Türkiye'ye tanıtacağız. Böylelikle Türkiye'den buraya yatırımları çekeceğiz'' dedi.

Özdemir, ''Türkiye'den Kırgızistan'a gelecek iş adamlarının projeyi gördükleri zaman Kırgızistan'a olan bakış açılarının değişeceğini'' vurguladı.

Ellerindeki fırsatları ve ilişkilerini Kırgızistan'ın lehine kullanmaya çalıştıklarının altını çizen Özdemir, ''Kırgızistan'ın istikrarı çok önemlidir. Kırgızistan Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve diğer amirler nezdinde bu irade konuluyor. Ülke ayrıca, önümüzdeki yıllarda tamamen çekim merkezi haline gelecek. Bizim buna inancımız tam'' diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.