Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

'Kayısı ihracatı yüzde 121 arttı'

4 Temmuz 2012 Çarşamba::

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu yıl kayısı ihracatının yüzde 121 artarak 14 bin 866 tondan 35 bin tona çıktığını belirtti.

Yazı Boyutu : A A A A

Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, bu aşamaya gelinmesinde ihracat odaklı üretim artışını hedefleyen çalışmaların önemli rol oynadığını kaydetti. Türkiye’nin sofralık erkenci kayısı ihracatının son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde hızla artış gösterdiğine dikkat çeken Çağlayan sektörde kaydedilen ihracat artışı ile hem üreticinin toplam gelirinde, hem de Türkiye’nin ihracat performansında önemli artış kaydedildiğini ifade etti.



Mut’taki kayısı üretiminde ihracat odaklı çalışmaların bunda büyük katkısının olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Kayısı ihracatında yaşanan bu gelişmeler 'ihracat odaklı bir vizyon'un ürünüdür” ifadesini kullandı. Sektör temsilcileri, üreticiler ve ihracatçıların katılımıyla gerçekleştirilen 'ortak akıl' toplantılarında 'İzlenebilirlik Sistemi'nin Türkiye’de ilk defa Mut’ta uygulandığına dikkat çeken Çağlayan şöyle devam etti: "Bu sistem sayesinde yüzde 97 oranında izlenebilirlik oranına ulaşıldı. Kayısı ihracatının artırılması amacıyla yapılan çalışmalar sonrasında Türkiye'nin sofralık erkenci kayısı ihracatı geçen yılın Mayıs-Haziran dönemine göre miktar bazında yüzde 122 oranında artış göstererek 14 bin 850 tondan yaklaşık 33 bin tona ulaştı. Değer bazında ise aynı dönem itibariyle yüzde 66 artarak 12 milyon 500 bin dolardan 20 milyon 726 bin dolar düzeyine yükselmiştir. Erkenci sofralık kayısı ihracatında elde edilmiş olan bu başarı, geçmiş yıllarda 70-80 bin ton civarında seyreden rekoltenin bu yıl 100 bin tonun çok üzerinde gerçekleşmiş olmasına rağmen, ihracata uygun çeşitlerde (Çağatay, Al kaysı, Bebeko) kaliteli ürün fiyatlarının tonunun bin- bin 600 lira seviyesinde oluşmasında çok önemli bir rol oynamıştır."



Kayısı ihracatının artması, üreticilerin gelirinin artması, yöre insanının hayat standartlarının yükselmesi demek olduğunu belirten Çağlayan şunları kaydetti: "Yöre insanı ve bölgenin Mut Kayısısı ihracatından daha fazla gelir temin etmesi üretim-ambalajlama, pazarlama ve ihracat zincirinde bir değer halkasının daha bu bölgeye taşınması büyük önem taşımaktadır. Bunun için de olması gereken soğuk hava ünitesi, eleme-paketleme ve ambalajlama ünitesini içeren entegre bir tesisin bölgeye kazandırılmasından geçmektedir. Böylece hem mevcut ihracatçılara ürünün en hızlı bir şekilde işlenerek soğuk zincir sistemi içerisinde ulaştırılması sağlanacak."

Anahtar Kelimeler: zafer çağlayan, ihracat, kayısı, ,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.