Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

İkinci şansı da kaçırana elektronik haciz

4 Temmuz 2012 Çarşamba::

Üç taksit ödemesini ihlal ettikten sonra yapılandırma borcunun tamamını faiz ve cezası ile kapatanlar da ikinci barış şansından yararlanabilecek.

Yazı Boyutu : A A A A


Vergi barışını bozanlara ikinci bir şans tanıyan Maliye Bakanlığı, dürüst mükellefleri de unutmadı. Üç taksit ödemesini ihlal ettikten sonra yapılandırma borcunun tamamını faiz ve cezası ile kapatanlar da ikinci barış şansından yararlanabilecek.



 Zaman gazetesinden Ercan Baysal'ın haberine göre geçtiğimiz yılki yapılandırma sonrasında 5 bin liraya düşen borcunun üç taksitini ödemeyen bir mükellefin toplam borcu faiz ve cezasıyla 10 bin liraya kadar çıkabiliyordu. Yapılandırmada ikinci şans tanınmayacağı gerekçesiyle çok sayıda mükellef borcunu kapatmıştı. Şimdi borcunun tamamını kapatanlar geriye kalan 5 bin lirayı iade olarak alabilecek. Bu durumdaki mükellefleri mağdur etmediklerini ifade eden üst düzey Maliye yetkilisi, "Fazla ödenen o tutarları iade ediyoruz. Mükellefin parasını alabilmesi için kendisinin müracaat etmesi gerekiyor." dedi.



Maliye Bakanlığı verilerine göre yeniden yapılandırmada 11 milyar liralık borç ihlali yapıldı. Bu rakamın yaklaşık yüzde 50'sinin ikinci barışın ardından tahsil edilmesi planlanıyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan bir bakanlık yetkilisi, "Bütçe rakamları ilk beş ay itibarıyla iyi olsa da yılın ortası ve sonuna doğru açık artabilir. Buradan gelebilecek 5 milyar liralık yeni bir kaynak bütçeyi önemli oranda rahatlatır." diye konuştu.

 

Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırması kapsamında Maliye Bakanlığı toplamda 38 milyar liralık alacak için 6 milyon mükellef ile el sıkışmıştı. Bir milyonun üzerinde mükellef ise üç taksiti ödemediği için alacak bakiyesi 27 milyar liraya geriledi. 2011 sonu itibarıyla 14,7 milyar liralık tahsilat beklenirken, tahsilat hedefin altında kaldı. Vergi borçlarına yönelik 2010 yılında gündeme getirilen yapılandırmada süre, 31 Mayıs 2011 tarihinde sona ermişti.



İkinci şansı kaçırana haciz



Vergi affı için ikinci şans tanınan mükellefler hem cari borcu hem de taksiti geciktirme durumunda bu haktan faydalanabilecek. Ödemeler sonrasında daha önce anlaşılan taksit ödeme takvimi üzerinden devam edecek. Dört aylık süre tanınan mükelleflerin bu haktan yararlanabilmeleri daha önce 6111 sayılı yasa kapsamında borç yapılandırılması için başvuru yapmaları şartı aranıyor. 31 Ekim 2012 tarihine kadar ikinci şans tanınan mükelleflerin borçlarını ödememeleri halinde ise Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) kapsamlı haciz uygulaması başlatacak.



Elektronik haciz yöntemiyle vergi barışını bozan mükelleflerden tahsilat yapılabilmesi amacıyla İdare vergi borcu olduğu halde yatı, villası, helikopteri ve uçağı bulunanların gayrimenkul ve araçlarına otomatik el koyacak. Vadesinde ödenmeyen vergi ve diğer amme alacakları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yer alan cebri takip ve tahsil esaslarına göre yürütülecek.


Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.