Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Elektrik faturalarınızı kontrol edin

3 Temmuz 2012 Salı::

Elektrik faturanızda yıllar sonra karşınıza çıkacak tutarı görünce şaşırmayın

Yazı Boyutu : A A A A


Faturaya yansıtılmaması ve bildirim yapılmamasına rağmen tüketiciden yıllar sonra alınan usulsüz kullanım ücreti tüketiciyi mağdur ediyor.



 Apartman otomatiğine bağlı olarak çalışan asansörün 5 yıl boyunca usulsüz çalıştığına dair hiçbir uyarı yapılmadan 5 yıl sonra çıkarılan usulsüz kullanım bedeli ile apartmanın elektrikleri kesilince şikayetler gecikmedi.



İşte şikayet şöyle: “2007 yılından bu yana apartman otomatiğine bağlı olarak çalışan asansörümüzün 13 Haziran 2012 tarihinde elektriği kesilmiş ve usulsüz kullanım olduğuna dair işlem yapılmıştır. Bu kadar uzun bir zaman zarfında usulsüz kullanıldığına dair herhangi bir uyarı yapılmamış olmaması bir yana, 5 yıl sonra elektriği kesip cezai işlem başlatılıyor. Hatta 5 yıldır ödenmiş olan ortak kullanım faturalarının içinde sanki asansör kullanım bedeli hiç ödenmemiş gibi varsayılarak 5 yıllık kullanım bedeli tekrar tahsil edilmek isteniyor. Dürüst vatandaşı sindirme politikası değil de nedir bu davranış?”



KAÇAK ELEKTRİK NASIL TESPİT EDİLİR



“Kaçak ve Usulsüz Elektrik Enerjisi Kullanılması Durumunda Yapılacak İşlemlere İlişkin Usul Ve Esaslar (622 Sayılı EPDK Kurul Kararı)” a göre kaçak elektrik enerjisi kullandığı tespit edilen tüketiciye kaçak tahakkukunda, şu süreler esas alınır.



“Kullanım yerine ait bağlantı anlaşması ve perakende satış sözleşmesi yapılmış olan yerler için, kaçak elektrik enerjisi kullanımına ilişkin olarak yapılacak hesaplamada esas alınacak süre; tutanak düzenlenmiş olması kaydıyla kontrol, mühürleme, kesme-bağlama, sayaç değiştirme ve son endeks okuma işlemlerinden en son yapılanın işlem tarihi ile kaçak tespitinin yapıldığı tarihe kadar olan süredir ve bu süre 90 günü geçemez. Ancak, sayaçtan geçirilmeden ayrı bir hatla kaçak elektrik enerjisi kullanımının tespiti halinde bu süre iki kat olarak alınır.Bu sürenin dışında müşterinin kaçak elektrik enerjisi kullanım başlangıç tarihinin doğru bulgu ve belgelerle tespit edilmesi halinde, kaçak tüketime ek olarak yukarıdaki paragraf çerçevesinde belirlenen başlangıç tarihinden itibaren, doğru bulgu ve belgelerle tespit edilmiş kaçak elektrik enerjisi kullanımı başlangıç tarihine kadar geriye dönük normal tüketim hesabı yapılır. Bu süre 12 ayı geçemez. Yapılacak hesaplamada tüketimin yapıldığı kabul edilen dönemlerdeki birim fiyatlar dikkate alınır ve gecikme zammı alınmaz.”


Anahtar Kelimeler: elektrik faturası, elektrik, fatura, ,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.