Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

100 Yıllık rüyaya geri sayım

3 Temmuz 2012 Salı::

Konya Ovası'nı suyla buluşturacak olan ''100 yıllık rüya'' Mavi Tünel Projesi'nde çalışmalar sürerken, yıl sonunda tünelden ovaya su verilebileceği bildirildi.

Yazı Boyutu : A A A A


DSİ Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, yaptığı açıklamada, Göksu Havzası'ndan Akdeniz'e boşa akıp giden suların bir kısmını Konya Kapalı Havzası'na çevirmek amacıyla bir kısım proje yürüttüklerini söyledi.



 Bu projelerden Bozkır Barajı'nın inşaatına geçen yıl başlandığını ve çalışmaların devam ettiğini anlatan Uzun, Avşar Barajı'nın ihalesinin henüz yeni tamamlandığını, önümüzdeki günlerde çalışmalara başlanacağını dile getirdi.



EN UZUN TÜNEL



Uzun, kilit projelerden olan Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel'in ise bitme aşamasına geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Mavi Tünel'deki delgi işlemleri 1 yıl önce tamamlandı. Şu anda içinde enjeksiyon işlemleri devam etmektedir. Devasa büyüklükte bir proje olan Mavi Tünel, Türkiye'de tünel delme makinesi ile delinen en uzun tüneldir. Mavi Tünel, 17 bin 43 metre uzunluğunda, içinden büyük kamyonların dahi geçebildiği bir tüneldir. Tünelin içi beton segmentlerle kaplanmıştır. 52 bin 240 adet, her biri 25 santimetre kalınlığında tünel kaplama elemanı olan segment kullanılmıştır. Tünel inşaatında 67 bin metreküp beton, 4 bin 350 ton da demir kullanılmıştır. Kazı çalışmaları sırasında 803 bin 470 ton hafriyat çıkmıştır. Bu hafriyat lokomotifli demiryolu vagonlarıyla tünel dışına çıkarılmıştır. Tünelden çıkarılan hafriyat ve kullanılan malzemelerin miktarına bakıldığında işin ne kadar devasa boyutta olduğu daha net görülüyor. Tünel, 120 personelle 36 ay boyunca günde 3 vardiya sistemiyle çalışılarak bitirilmiştir.''



KONYA OVASI'NA SU VERME İMKÂNI

 

Bağbaşı Barajı'nın da bu ay içinde su tutma aşamasına geleceğini dile getiren Uzun, Mavi Tünel'deki çalışmaların da tamamlanmasıyla yıl sonuna doğru Konya Ovası'na su verme imkanı oluşacağını ifade etti.



 Uzun, Bağbaşı Barajı'ndan sonra diğer projelerin de tamamlanmasıyla Akdeniz'e boşa akıp giden sulardan 414 milyon metreküp suyun Konya Ovası'na aktarılmış olacağını dile getirerek, şöyle devam etti: ''Bu suların sulamaya dönüşmesi için 'Apa-Hotamış İletim Kanalı' dediğimiz 125 kilometre uzunluğunda kanal inşa edilecek. İhale işlemleri tamamlandı, önümüzdeki günlerde inşaata başlanacak. Bu kanalın ulaştığı noktada da Hotamış bataklığı üzerinde büyük bir depolama tesisi inşaatını sürdürmekteyiz.'' Projenin tamamlanmasıyla Konya'nın önümüzdeki 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağına dikkati çeken Uzun, Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajı için bugüne kadar toplam 320 milyon lira para harcandığını, yıl sonuna kadar bu tutarın 370-380 milyon liraya ulaşacağını tahmin ettiklerini aktardı.



2. Abdülhamid döneminde başlayan ''Mavi Tünel rüyası''nın günümüze kadar gerçekleştirilemediğini dile getiren Uzun, ''Artık 100 yıllık rüya gerçek oluyor. Çiftçiler de Konya Ovası'na suyun verileceği günü heyecanla bekliyor'' dedi.


Anahtar Kelimeler: konya ovası, proje, dis, konya, ,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.