Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

AstraZeneca güvenli ve etkili bir aşı

19 Mart 2021 Cuma::

Avrupa İlaç Ajansı: 'AstraZeneca güvenli ve etkili bir aşı.' Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA), AstraZeneca aşısının "güvenli ve etkili" olduğunu belirterek, aşının kan pıhtılaşması riski taşımadığını aktardı.

Yazı Boyutu : A A A A

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının kan pıhtılaşmasına neden olduğu şüphesi ile 20'den fazla ülkede tedbir amaçlı kullanımı askıya alınmıştı. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından yapılan açıklamada aşının "güvenli ve etkili" olduğu duyuruldu.

AstraZeneca aşısının faydalarının risklerden daha ağır bastığını aktaran EMA, aşılamadan sonra meydana gelen "az sayıdaki pıhtılaşma bozukluğu vakası" ile aşı arasındaki potansiyel bir bağlantının da göz ardı edilmeyeceğini ifade etti. EMA, hükümetlere ürün bilgilerini güncelleyerek, olası etkiler konusunda "farkındalık oluşturmaları" tavsiyesinde bulundu.

Nadir bir pıhtılaşma bozukluğu araştırılıyor

EMA Başkanı Emer Cooke yaptığı açıklamada, aşının "genel bir kan pıhtılaşması riski taşımadığını ancak yine de nadir bir pıhtılaşma bozukluğunun araştırıldığını" belirtti. Cooke, "Bu olası nadir koşullara dikkat çekmek, sağlık uzmanlarına ve aşılanmış kişilere bilgi sağlamak, olası yan etkileri tespit etmeye ve hafifletmeye yardımcı olacaktır" dedi.

Cooke, "Ayrıca bu nadir vakalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için ek araştırmalar başlatıyoruz ve hedefli, gözlemsel araştırmalar yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

DSÖ, aşının kullanılmasını tavsiye etmişti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), EMA'nın duyurusu öncesinde ülkelere aşıyı kullanmaya devam etme çağrısında bulunmuştu. DSÖ'nün Avrupa Direktörü Hans Kluge, "Şu ana kadar olan vakaların aşıdan mı yoksa diğer tesadüfi faktörlerden mi kaynaklandığını bilmiyoruz. Ancak bu noktada, AstraZeneca aşısının faydaları risklerinden çok daha ağır basıyor ve hayat kurtarmak için kullanımı devam etmelidir" demişti.

MHRA: "AstraZeneca aşısı güvenli"

İngiltere'nin İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) tarafından yapılan açıklamada, "kapsamlı ve dikkatli" bir incelemeden sonra AstraZeneca'nın geliştirdiği Covid-19 aşısının kan pıhtılaşmasına neden olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığı belirtildi.

MHRA Genel Müdürü Dr. June Raine ise yaptığı açıklamada, aşının yan etkileri üzerinde inceleme yapıldığını ifade ederek, aşının güvenli olduğunu ve insanların aşılama için çağırıldıklarında randevularına gitmeleri gerektiğini belirtti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise yaptığı açıklamada, aşının yaygınlaşmasını durdurmak için "hiçbir neden olmadığını" ifade etmişti.

Aylin Karadeniz

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.