Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Devlet İşyeri Açma Hibeleri

29 Haziran 2020 Pazartesi::

İşyeri açmayı düşünenlere özel devletten çeşitli destekler verilmeye devam etmektedir. 2020 yılından da devlet tarafından da iş yeri açacaklara yönelik olarak destek veriliyor.

Yazı Boyutu : A A A A

En bilinen ve son zamanlarda girişimciler tarafından araştırılan Kosgeb desteklerinin yanından işyeri açmak isteyenlere özel girişimcilik teşvikleri sunan TKDK, TÜBİTAK ve Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ve özel ve kamu bankaları da devlet işyeri açma kredileri ve hibeleri vermeye devam etmektedir. Devlet desteği ile işyeri açmak istiyorum diyen girişimcilerin mutlaka öğrenmesi gereken Kosgeb işyeri açma şartlarının neler olduğu, faizsiz işyeri açma kredisinin verilip verilmediğini Bankaların işyeri açmak kredilerinin şartları ve yeni iş kuracaklara devlet desteğinin 2020 yılında da devam edip etmediğinin araştırmasını yaptığımız haberimizde tüm detaylara erişebilirsiniz.

İş Yeri Açmak İçin Geri Ödemesiz Hibe Nedir? Nasıl Alınır?
Geri ödemesiz hibe desteği; Devlet tarafından iş kurmak isteyen girişimcilere teşvik ve sektörü kalkındırma ve geliştirme maksadıyla geri ödemesiz olarak verilmektedir. Ülkemizde geri ödemesiz hibe destekleri genel olarak;

Tarım ve hayvancılık sektöründe bitkisel üretim ve hayvancılık gibi bu işler ile ile uğraşan çiftçilere,
Aklındaki iş fikrini hayata geçirmeye yönelik proje üreten yeni girişimcilere,
Bir iş alanın faaliyet gösteren esnaflara ve sanatkarlara,
Ülkenin bel kemiği olan KOBİ’lere verilmektedir.
Bu devlet hibelerini veren kurumlar ve kuruluşlar ise yazımızın devamında açıklanmaktadır.

Yeni İş Kuracaklara Devlet Desteği 2020
İşyerini açmak için satılık iş yerlerini devren sahip olmak için kredi alabileceğiniz gibi, kamu ve özel bankalar tarafından verilen faizsiz kredi kampanyalarını da inceleyebilirsiniz. Bu imkanların yanında en önemlisi KOSGEB tarafından yeni işletme kuran vatandaşlara belirlenen programlar dahilinde desteklerden yararlanarak işyerinizi açarak kendi işinizin patronu olabilirsiniz.



Öncelikle Devlet desteğinin girişimcilere özel olarak sunulduğu Kosgeb işyeri açma şartlarının neler olduğu ile ilgili yazımızda detaylara yer verelim.

İş Kuranlara KOSGEB İşyeri Açma Şartları 2020
Devletten kendi işimi kurmak istiyorum diyen girişimcilere özel 60 bin lira ve 370 bin liraya varan hibe destekleri 2020 yılında güncel miktarlar ile verilmeye devam ediliyor. Geçtiğimiz yıl 50 bin lira hibe 100 bin lira faizsiz kredi desteğinin yerini bu yıl 60 bin lira ve 370 bin lira yeni girişimci desteği olarak kullandırılmasının ardından hibelerin limitlerinde ki yükseliş sonrasında girişimciler tarafından Kosgeb destekleri daha sıklıkla araştırılıyor. Öncelikle kendi işimi kurmak istiyorum diyen girişimcilere özel Yeni girişimcilik destekleri kapsamında sunulan hibe desteklerinden yararlanmak isteyenlere özel kosgen şartlarının neler olduğunu anlatarak konuyu daha detaylandıralım.

Kosgeb 2020 yılında güncel hibe miktarları ile geleneksel ve ileri girişimcilik olarak iki ana başlık altında girişimcilere sunduğu hibe desteklerini şartlarını yerine getiren girişimcilere kullandırmaktadır. İş fikrini hayata geçirmek isteyen girişimciler Kosgeb desteklerinden yararlanabilmek için öncelikle iş fikrinin ve sektörünün Kosgeb tarafından desteklenip desteklenmediğini öğrenerek işe başlamaları gerekmektedir. Bunun için Kosgeb web sitesi üzerindeki Desteklenen sektörler arama butonundan arama yapmak gereklidir. Kosgeb’ in destek verdiği 14 sektör olan;



Bilgi ve iletişim,
Diğer hizmet faaliyetleri sektörü,
Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı,
Finans ve sigorta faaliyetleri sektörü,
İdari ve destek hizmet faaliyetleri,
İmalat sektörü,
İnşaat sektörü,
Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri,
Kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor,
Madencilik ve taş ocakçılığı,
Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler,
Su Temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri,
Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı,
Ulaştırma ve depolama sektörü,
içerisinde yer alıp almadığının kontrolünü yapmak için tıklayınız. Örneğin açacağınız işyeri kuyumculuk sektöründe bir iş ise bunun için görselde ki gibi arama yerine kuyumculuk yazarak sektöre ait nace kodu ve kategorisini belirleyerek Desteklenen sektörde nace kodu 47.77.01 ile kuyumculuk perakende ticareti iş fikrinizin sektörler arasında yer aldığı görülmektedir.


Nace kodunu tespit ettiğiniz sektörün ayrıca İleri ve geleneksel Girişimcilik faaliyetleri tablosunda yer alıp almadığına bakmanız gerekmektedir. Burada yer alıyorsa iş planınızı bu sektöre yönelik olarak oluşturabilirsiniz. Bu aşamalardan sonra eğer Girişimcilik destekleri olarak geleneksel ve ileri girişimcilik desteklerine başvurarak desteklerden yararlanmak istiyorsanız işyeri kurulumuzu daha önceden yaparak desteklere başvurmanız gerekmektedir.

Kosgeb geleneksel girişimcilik destekleri ise;

İşyeri kuruluş desteği; gerçek kişi işletme için 5 bin TL Sermaye şirketi işletmesi için 10 bin TL
Performans Desteği ise; birinci performans dönemi ve ikinci performans dönemi olmak üzere 40 bin lira


Sertifika desteği olarak ta 5.000 TL olmak üzere 60 bin lira hibe desteği sunulmaktadır.
Kosgeb ileri girişimcilik destekleri ise;

İşyeri kuruluş desteği; gerçek kişi işletmesi için 5 bin lira, Sermaye şirketi işletmesi için 10 bin lira,
Makine, teçhizat ve yazılım desteği olarak; Düşük orta-düşük teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 100 bin lira, Orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 200 bin lira, Yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 300 bin lira,
Performans Desteği ise; birinci performans dönemi ve ikinci performans dönemi olmak üzere 40 bin lira
Sertifika desteği olarak ta 5.000 TL olmak üzere 360 bin lira hibe desteği sunulmaktadır.
Verilen bu desteklerden yararlanabilmek için girişimcilik eğitimine katılarak girişimcilik sertifikasının alınması gerekmektedir. Sertifika 2020 yılında online olarak ücretsiz bir şekilde e-devlet şifresi ile uzaktan eğitim olarak tamamlayabilirsiniz. Online girişimcilik eğitimine buradan katılım sağlayarak tüm ders modüllerinden geçerek sertifika sahibi olabilirsiniz.

Tüm bu aşamalardan geçen girişimciler devlet hibe desteklerinde yararlanarak iş sahibi olmak için bundan sonra ne yapmalıdır. Bundan sonraki aşamada başvuruları nasıl yapmalıyız? Faizsiz İşyeri açma kredisi ile iş sahibi nasıl olunur bunlara göz atmak gerekirse;

Faizsiz İşyeri Açma Kredisi Alarak Kosgeb Desteği ile Nasıl İş Kurulur?
Girişimciler kendi sermayesi ile işlerini kurduktan sonra Girişimcilik eğitimini tamamlayarak Kosgeb hibe desteklerine başvuruda bulunmalıdır. Kosgeb başvuruları artık internet üzerinden yapılmaktadır. Bunun için işyerinin açılış yapılması, işletmenin Kosgeb veri tabanına kayıt ettirilmesi, kobi beyannamesinin verilmesi ve varsa güncellenmesi ve iş planı oluşturarak Kosgeb’ e e-hizmetler üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir.

Sırasıyla; e-Devlet üzerinden sisteme giriş yapılarak Geleneksel Girişimcilik desteğine müracaat ederek, başvuru esnasında almış olduğunuz form ve işletme giderlerini gösteren harcama faturaları ile Kosgeb kurumuna müracaat etmelisiniz. Bundan sonraki aşamada ise başvuru esnasında iş fikrine uygun olarak hazırladığınız yada hazırlattığınız iş planını kuruma sunum yaparak onaylatmanız gerekmektedir. Tüm bu işlemler sonrasında KOBİ beyannamesi ve bilgi dokümanı almanız gerekmektedir. Bu işlemlerin nasıl yapılacağını öğrenmek için buradan tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Başvurulardan sonra kurul tarafından yapılacak değerlendirme sonucu işletmeye gönderilerek hibe desteğinden yararlanıp yararlanamayacağı işyerine bildirilecektir.

2020 Yılında Ziraat Bankası İş Yeri Açma Kredisi Veriyor mu?
Ziraat bankası girişimcilere özel olarak nakdi, gayrinakdi krediler, mesleklere özel krediler ve Kosgeb işbirliği ile işyeri açmak isteyenlere özel finansman destekleri sunuyor. İster esnaf olun ister çiftçi Ziraat bankasının işyeri açma kredilerine başvuruda bulunarak 2020 yılında sermaye desteği alabilir, sermayeleriniz ile açtığınız işyerinizi de Kosgeb hibelerinden yararlanarak devlet destekli iş yeri sahibi olabilirsiniz. Bunun yanında da yatırım amaçlı olarak iş yeri ofis, büro, dükkan, mağaza, muayenehane vb. almak isteyenlere özel bireysel işyeri kredisi desteği sunuyor. Ziraat bankası tarafından sunulan krediler için gerekli belgeler görüntülemek için tıklayınız.

Halkbank İşyeri Açmak İsteyen Girişimcilere Özel Krediler Sunuyor
Faizsiz İşyeri açma kredileri Halkbank tarafından 3 girişimci destek paketinde krediler verilmeye devam etmektedir. Halkbank cesur, mucit ve usta girişimcilere özel 75 bin liraya kadar değişen faiz oranları ve vadeler ile kredilerden yararlanarak işyerinizi açabilirsiniz. Halkbank tarafından sunulan kredilerin detaylarını incelemek için tıklayınız.

Halkbank Girişimcilere Özel Franchising Kredisi
Yine Halkbank tarafından girişimcilere özel Franchise kredisi de sunmaktadır. Ünlü markaların başarısından pay almak için bu firmaların franchising sistemi ile kendi işini kurmak ya da mevcut işlerinin yanı sıra yeni bir alanda faaliyet göstermek isteyen girişimcilere özel 60 ay vadeli aylık eşit taksitli yada 3 ayda ve 6 ayda bir eşit taksitli/ serbest taksitli olarak açılması planlanan yeni işyerinin ve mevcut işyeri için yapılacak tüm harcamaların yüzde 75’i olarak belirlenen limitlerde kullandırılmak üzere yeni kredi paketi ile destek oluyor. İncelemek için tıklayınız.


Bu bankaların işyeri kredilerinden yararlanabilmek için bazı şartları yerine getiriyor olmak gereklidir. Bu şartlar ise;

İş yeri Açma Kredisi Şartları Nelerdir?
İşyeri açmak isteyenlere özel Vakıfbank, Denizbank, Halkbank ve Akbank gibi bankalardan kredi almanın bazı şartları bulunmaktadır. Vergi levham yeni kredi çekebilir miyim diye araştırma yapan girişimciler bankalardan kredi çekebilmesi için 6 aylık vergi levhasına sahip olmaları gerekmektedir. Bankalar şirketlere ise en az 1 yıldır faaliyet gösteriyor olması şartını getirmişlerdir. Bankaların işyeri açma kredilerinin şartları her bankada değişiklik gösterebilir.Bankaların istediği şartları yerine getiren girişimciler gerekli belgeler ile banka şubelerinden ve internet bankacılıkları üzerinden başvurular alınmaktadır.



Kaymakamlık İşyeri Açma Kredisi
Valiliklere bağlı olan Kaymakamlıklar üzerinden de işyeri açmak isteyenlere özel iş kurma destekleri veriliyor. SYDV’ ler üzerinden kendi işini kurmak isteyen bayanlar 15 bin lira işyeri açma hibesinden yararlanarak kendi işinin patronu olabilirler. Bayanlara özel SYDV kaymakamlık işyeri açma kredisinin yanından Kosgeb tarafından verilen 60 bin lira geleneksel girişimci hibeleri ve ayrıcalıklarından yararlanmak isteyen bayanlar için Kosgeb desteklerine başvuruda bulunması gerekmektedir.

Bayan İşyeri Açmak İstiyorsa Ne Yapmalı?
Kadın girişimcilere destekler ve ayrıcalıklar halen verilmeye devam etmektedir. Kosgeb tarafından kadın girişimcilere özel avantajlar 2020 yılında da devam ediyor. Kendi işini kurmak isteyen bayanlara özel işyeri kredi destekleri Kosgeb tarafından sunuluyor.

Kosgeb’ in kadın girişimcilere sağlamış olduğu ayrıcalıklar ise şunlardır;

Kosgeb kadın girişimcilik ve ileri girişimcilik desteklerine başvuruda bulunan kadın girişimcilere +5 bin lira ilave destek vermektedir.
Nitelikli eleman istihdam desteği kapsamında eğer kadın personel istihdam edilecekse destek oranına % 20 ilave destek verilecektir.
Kobigel Destek programı, proje teklif ve çağrılarında alınan başvuruların değerlendirilmesinde de kadın girişimcilere + puanlar verilir.
Kobi finansman destek programı kapsamında girişimcinin kadın olması durumunda + 20 bin lira destek verilir.

Bu ayrıcalıklardan yararlanmak içinde Bayanların kosgeb girişimcilik kursuna katılması ve girişimcilik sertifikasına sahip olması gerekmektedir.

Kendi İşimi Kurmak İstiyorum iŞKUR Devlet Desteği
İşkur tarafından işyeri açma hibesi de sunulmaktadır. Devlet hibe desteği ile iş kurmak isteyenler İş kur üzerinde alacakları teşvik ile iş kurulmasına yardımcı olan bir diğer kurumdur. Ceza infaz kurumlarından tahliye olan, denetimli serbestlik tedbirleri kapsamında salıverilen ve engelli raporu olan kendi işini kurmak isteyen vatandaşlara özel için İŞ KUR tarafından 36 bin TL. geri ödemesiz hibe verilmektedir. Bu hibelerin açılımı ise şu şekilde olacaktır. İş kur kendi işini kurma hibe destek miktarları şu şekildedir;

Kuruluş desteği olarak 5.000 TL.
İşletme giderlerinin karşılanması için 15.000 TL.
İşletme kuruluş gideri için de 45.000 TL. dir.

İşkur işyeri açma finansman desteğinin 8 Haziran 2020 tarihinde başvurular başlamış olup 2020 yılının 2. döneminin başvuruları son başvuru tarihi olan 17 Temmuza kadar alınmaya devam etmektedir. Tüm detaylar ise buradan öğrenilebilir.

İşkur başvuru rehberini inceleyerek 2020/2. dönem tüm bilgilerini inceleyebilirsiniz. Tüm detaylar www.iskur.gov.tr adresinde mevcuttur.

İş Kurma Kredisi Veren Bankalar
İşkur ve Kaymakamlık desteklerinin yanında kamu ve özel bankalar tarafından iş kurma kredileri veriliyor. Dükkan satın almak isteyenlere özel kredi veren bu bankalar ise şunlardır;

Albarakatürk ; işyeri finansmanını % 0,81 kar payı üzerinden 3 yıl vadeler ile 500 bin liraya kadar veriyor.

QNB Finansbank; Kobilere destek kredileri kapsamında;

KOBİ ihtiyaç kredisi
KGF krediler 120 ay vadeli ipotek teminatlı taksitli kredi
KOBİ’lere internetten kredi
İşe dönüş kredisi gibi kredileri mevcuttur.
Denizbank; 100 bin liraya kadar 10 yıla varan vadeler ile satın alınacak olan işyerinin ekspertiz değerinin en fazla %75’i oranında limitlerde kredi kullandırılmaktadır. Denizbank bunun yanında işletme sermayesi ihtiyacının karşılanması veya iş yerinizde yapacağınız her türlü yatırım için özel taksitli ticari krediler kullandırmaktadır. Denizbank başvuru evrakları için tıklayınız.

İşbankası: Anına ticari kredi kapsamında İş Cep uygulaması üzerinden başvuruları alan bankanın işyeri kredisi 60 aya varan vadeler ile satın alınacak olan ​Fabrika, dükkan, dershane, büro gibi ticari nitelikli gayrimenkullerin alımlarındaki ekspertiz değerinin maksimum %75’ine kadar kredi sunuyor. Ayrıntılar.

Ziraat Bankası: Yukarıda bireysel kredi imkanlarından bahsettik.

Halkbank: İşyeri finansman desteği ile ticari gayrimenkul ve toplu işyeri kredisi ile destek vermesinin yanında girişimcilere özel 3 kredi paketinden yukarıda da bahsettiğimiz gibi destek kredileri vermeye devam ediyor. Bu bankalar haricinde de BDDK’ ya bağlı finansman kuruluşlarından da finansman desteği alarak kendi işinizi kurabilirsiniz.

TKDK Hibe Destekleri İle İş Kurma
Kırsal alanlarda yaşayan çiftçilere özel TKDK tarafından hibe destekleri de verilmektedir. IPARD-2 kapsamında tarım ve hayvancılık alanlarında iş kurmak isteyen girişimciler devlet hibeleri alarak kendi işini kurabilirler.

Hayvancılık sektöründe,
Bitkisel üretim sektöründe,
Turizm gibi sektörlerinde,
IPARD-2 kapsamında yapılan çağrı ilanları ile birlikte 2020 yılında desteklenen 42 ildeki kırsal alanlarda iş kurmak isteyenler devlet hibelerinden yararlanmak için çağrı ilanlarını takip ederek oluşturdukları iş projelerinin onaylanması ile geri ödemesiz % 65 oranlarında hibe desteklerinden yararlanabilirler. GAP, dap, Dokap Kop, TKDK destekleri incelemek için ayrıntılar linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.