Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu

18 Haziran 2020 Perşembe::

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca maddi durumu yerinde olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlara belirlenen bütçe ve program dahilinde birçok alanda maddi yardım yapılmaktadır. Bakanlık tarafından; Doğum yapan annelere,
Engelli vatandaşlarımıza, Aylık sabit bir geliri olmayan ihtiyaç sahiplerine, Şehit yakınları ve gazilerimize, Evde bakım gerektiren hastalara,

Yazı Boyutu : A A A A

Koruyucu ailelere, Bakanlık tarafından belirlenen diğer ihtiyaç sahiplerine, Aylık sabit veya bir defaya mahsus olmak üzere nakdi yardım yapılmaktadır. Şimdi sizlerle Bakanlığa nasıl başvuru yapılır? Maddi yardım başvuru şartları nelerdir sorularını yanıtlayacağız.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 1.000 TL. Maddi Yardım Başvurusu
Dünya genelinde halen görülmekte olan korona virüs salgını sebebiyle salgından olumsuz etkilenen vatandaşlara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 1.000 TL maddi yardım sağlanmaktadır. 3 etapta vatandaşlara sunulan sosyal yardım ödemelerinin ilk iki etabı geçtiğimiz aylarda tamamlanmış, 3. faz ise hala daha devam etmektedir. İlk iki fazda herhangi bir başvuru kanalı olmayıp maddi yardımdan yararlanacak vatandaşların öncesinde sosyal yardımdan yararlanmış olma şartı aranmakta olup ilgili ihtiyaç sahiplerinin hesaplarına yatırılmıştır. E-devlet üzerinden alınan başvurular ise salgın sürecinden etkilenen işsiz kalan veya maddi sıkıntıya giren bütçe sahipleri vatandaşları kapsamaktadır.

BENZER İÇERİK; EİKP ödemesi nedir? nasıl alınır?

E-Devlet Maddi Yardım Sorgulama
E-devlet üzerinden maddi yardım sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Tek yapmanız gereken e-devlet hizmet sayfasına girerek “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” ile adınıza veya hanenize kayıtlı maddi yardım bilgileri görüntülenebilir. Maddi yardım bilgileri ile gelir testi sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Doğum Yapan Annelere Maddi Yardım
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her yıl olduğu gibi 2020 yılında doğum yapan kadınlara devlet ayni ve nakdi yardımlar yapılmaktadır. 2020 yılında doğum yapan annelere yapılan yardımları şu şekilde sırayalabiliriz;

Çocuk Parası
Süt ve Emzirme Ödeneği Desteği
Yarım Gün Çalışma Desteği
Bakıcı Parası
İş Görmezlik Ödeneği
Çocuk Parası
Çocuk sayısına kadar para yardımı yapılacak olan annelerde aranan şartlardan biri çocuğun 15 Mayıs 2015’ten sonra doğum yapmış olması gerekmektedir. Devlet destekli yapılan çocuk parası ile aynı zamanda çalışma şartı da aranmamaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yapılan ödemeler için belirlenen rakamlar ise; ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve diğer çocuklar için de 600 liradır.

Çocuk Parası için Başvuru Nereye Yapılır?
Çocuk parasından yararlanmak için 15 Mayıs 2015’ten sonra doğum yapan annelerin; ikametgah adresinde bulunan İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaatta bulunarak devletdestekli.com başvurularını gerçekleştirebilirler. Müracaat esnasından başvuru sahibinin T.C Kimlik kartını yanında bulundurması gerekir. Telefon üzerinden de ALO 144 Sosyal Yardım Hattı ile irtibat kurularak başvuru yapılabilir.


Süt ve Emzirme Ödeneği Desteği
2020 yılı itibariyle 202 liraya ulaşan emzirme ödeneği geçtiğimiz yıllarda 180 lira olarak belirlenmiştir. Süt ve emzirme ödeneğinden yararlanmak için kişinin SGK veya BAĞ-KUR’lu olması ve 120 gün prim sayısını doldurmuş olması gerekmektedir. Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca alınmakta olup aynı zamanda Sosyal Hizmetler Müdürlüğünden de müracaatta bulunulabilir. Süt yardımından yararlanacak doğum yapan anneler isterlerse bebeğin T.C kimlik kartı yana TCK numarasının yanında bulunması gerekmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından alınan başvurular web sitesi üzerinden alınmaktadır.

Yarım Gün Çalışma Desteği
Bu destek ile birlikte kadınlara doğumdan sonra yarı zamanlı çalışma desteği sağlanmış olup yarı zamanlı çalışırken tam maaş alması olarak yorumlanmaktadır. Doğum sonrası kadınlara sağlanan çalışma desteği ile yarı zamanlı olarak alınacak tam maaşların bir kısmı işverene ait diğer kısmı ise İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Bilindiği üzere doğum yapan kadınlara devlet destekli süt yardımı da yapılmaktadır. Ancak yarım gün çalışma desteğinden yararlananlar süt yardımından yararlanamayacağını belirtmek isteriz. Yarım gün çalışma desteğinden yararlanmak için çocuğun 3 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir.

Bakıcı Parası
Doğum yapan ve çalışan annelere yardımlardan bir diğeri de bakıcı yardımı olarak devlet eliyle sunulmaktadır. 2020 yılı itibari ile 1.500 lira devlet destekli yardım yapılmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da yaşayan devletdestekli.com kişilerin yararlanabileceği bakıcı parası için belirlenen iller pilot il olarak belirlenmiştir.

Doğum yapan anneye verilecek olan desteklerin Asgari ücretli anne ilk çocuk için toplam 6 bin lirayı aşıyor. Çocuk parası: 300 TL, Emzirme ödeneği: 2020 TL, ( Çalışan anne) için İş görmezlik ödeneği: 4.424 TL ve çalışan anne için bakıcı parası: 1.500 TL olarak ödemeler netleşti. Toplamda 6 bin lirayı geçen bu rakamlardan ödeme almak için 2020 yılında doğum yapan annelere ödemeler yapılacaktır. Dikkat çeken yardım ise bakıcı parası oldu. Herkes bakıcı parasını alabilmek için uygulamanın ülke geneline yayılmasını bekliyor. 2020 yılında bu ödeneklerde artış olacağı düşünülüyor.

Engellilere Yapılan Maddi Yardımlar
Engelli vatandaşlara her yıl yapıldığı gibi 2020 yılında da düzenli olarak maddi yardım yapılmaktadır. Maddi yardımların yanında engelli vatandaşlara özel indirim ve muafiyetlerde bulunmaktadır.Devlete tarafından engelli vatandaşlara yapılan maddi yardımlar sırasıyla aşağıdaki gibidir;

Engelli Aylığı
Muhtaç Aylığı Bağlanması
Evde Bakım Aylığı
Engelli Aylığı
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılan engelli yardımından yararlanmak için kişinin en az yüzde 40 ve üzeri engeli bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmaması da diğer aranan şartlardan biridir. Bireyin engelli aylığından yararlanabilmesi için öncelikle 18 yaşından büyük olması veya 18 yaşından küçük yakını vasfında maddi yardım alabilir. Gelir testi ile belirlenen engeli aylığı için bireyin SYD Vakfına başvuruda bulunması ve engelli aylığı talep etmelidir. Gelir testi üzerinden sağlanacak maddi yardımda, yapılacak gelir testine tabii olan gelirin asgari ücretin 3’te birinin geçmemesi gerekir. İlgili kanun çerçevesinde belirlenen engeli aylığı yüzde 40 ile % 69 oranına sahip engelli bireylerde ayrı verilirken %70 oranına sahip olan engellilere verilen maddi yardım bedeli de ayrı olup daha fazla olacaktır.

Muhtaç Aylığı Bağlanması
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün verdiği muhtaç aylığı halk arasında “fakirlik parası” olarak ifade edilmektedir. Fakirlik kağıdı ile alınacak muhtaçlık aylığında %40 engelli bireyler ile 18 yaş altı muhtaç çocuklar yararlanmaktadır. Yararlanma koşullarına değinecek olursak; Muhtaç aylığından yararlanacak klişinin;

Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmamalı,
Mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olması,
Gelir veya aylığı bulunmaması,
Gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı mevcut olmaması,
Gelir getirici mallarının bulunması durumundan gelirin muhtaç aylığı bedelini geçmemesi gerekmektedir.

Evde Bakım Aylığı
T.C Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı tarafından %50 ve üzerinde engel oranına sahip olan bireylerde bulunan sağlık raporunda “ağır engelli” ibaresi bulunması gerekir. Ağır engelli olan bireylerin kendi bakımlarını üstlenemeyecek oldukları rapor yolu ile kanıtlanmış olup bu kişilere evde bakım aylığı bağlanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı ilgili kanun çerçevesinde anne babası ölmüş % 60 ve üzeri oranında engeli bulunan bireylere 5510 sayılı kanun uyarınca gerekli kriterlerin sağlanması üzerine belirlenen aylığın % 25’i üzerinden aylık bağlanır. Süresiz olarak bağlanan bu aylıkla belirlenen şartlardan biri kişinin engelli aylığı almamış olmasıdır.

Geliri Olmayanlara Kaymakamlıktan Maddi Yardım
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığınca sağlanan yardımlar hane bazlı olup ayni ve nakdi olarak yapılmaktadır. İhtiyaç sahibi ailelerin ikametlerinde görevde bulunan Kaymakamlıklara müracaat etmesi ile başvuruların alınabildiği, aynı zamanda internet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. Hane yardımından yararlanmak için başvuru sahibinin birtakım durumları tespit etmesi gerekmektedir. Tespit edilecek kriterlerden biri olan gelir testinin belirlenen sınırın altında olduğunun tespiti halinde haneye yapılacak yardımlar sırasıyla;

Gıda
Barınma
Yakacak
Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım
Muhtaç Asker Ailelerine Yapılan Yardımlar
Öksüz ve Yetim Yardımı
Doğum Yardımı
Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı
Elektrik Tüketim Desteği (ETD)
BENZER İÇERİK: Geliri Olmayana Devlet Yardımı Nasıl Alınır?

Şehit Yakınları ve Gazilere Yapılan Yardımlar
Şehit yakınları ve gazilerimize birçok konuda devlet yardım yapmaktadır. Maddi ve maddi olmayan yardımlar ile şehit yakınları ve gazilerimiz için yapılan yardımlar; Özel Öğretim Bursu, Kamu Kurumlarında Çalışma Hakkı, Yakınların Silah Altına Alınmaması, Faizsiz Konut Kredileri, Eğitim ve Öğrenim Yardımları, Şehit Çocuklarına Aylık Bağlanması Bakanlık tarafından verilmektedir.

Şehit yakınları ve gazilere yapılan maddi ve maddi olamayan diğer yardımlardan yararlanmak için yardım alacak kişinin T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etmesi ve birtakım koşulları sağlaması gerekmektedir. Şehit yakını yardımından isteyen kişiler şehit olan kişinin birinci dereceden akrabası olmalı ve bu kapsama konu olan kişiler; eş ve varsa çocukları olacaktır.



E-devlet platformu üzerinden şehit ve gazi yakınları ile ilgili istihdam başvurusu sorgulayabileceğinizi biliyor muydunuz?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İletişim Bilgileri
Sizin İçin Araştırdık 18/06/2020
Kaymakamlık Yardım Parası Ne Kadar Sosyal Yardımlaşma Nakdi Yardım Ne Kadar İşsizlere Maddi Yardım Sosyal Yardım Ne Zaman Sonuçlanır Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yardım Başvurusu Yeşil Kartlılara Para Yardımı 2020

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.