Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Dolar düşüyor hesap çözülüyor

9 Ağustos 2019 Cuma::

Doların 4 ayın en düşük seviyesine inmesi döviz yatırımcısını ürkütmeye başladı. 2 Ağustos’la biten haftada döviz hesapları 1 milyar $ azaldı

Yazı Boyutu : A A A A

Geçen yılki kur saldırısının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde alınan tedbirler ve uygulanan Yeni Ekonomi Programı'yla dengelenme sürecine giren ekonomi ile küresel merkez bankalarının genişleyici politikalarının piyasada oluşturduğu olumlu hava, döviz hesaplarındaki çözülmeyi hızlandırdı. Yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına ilgisi artarken, yurtiçi yerleşiklerin de döviz hesapları 2 Ağustos ile biten haftada tarihi zirveden 942 milyon dolar azalışla 185.7 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta döviz hesapları 186.65 milyar dolardı.

1 MİLYAR DOLAR AZALDI
Merkez Bankası verilerine göre, döviz hesaplarındaki çözülmenin büyük çoğunluğu şirketlerden geldi. Şirketlerin döviz hesapları 1 milyar dolar azalışla 69.17 milyar dolara geriledi. Yerel seçimlerin öncesinde özellikle sosyal medya üzerinden yapılan manipülatif haberler nedeniyle dövize yönelen bireysel yatırımcıların talebi ise ekonomide yaşanan toparlanma, Fed ve ECB'nin adımları, enflasyonun düşüş trendine girmesi gibi nedenlerle hız kesti. 2 Ağustos ile biten haftada bireylerin yabancı para mevduatı 62.1 milyon dolar arttı.

AZALMAYA DEVAM EDECEK
Analistler önümüzdeki günlerde bireysellerin döviz tevdiat hesaplarının da azalmaya başlayacağını belirtiyor. GCM Yatırım Menkul Değerler'den Enver Erkan, döviz hesaplarına yönelen yatırımcıların, Ağustos 2018'de yaşanan kur saldırısında, 6-7 TL'den pozisyon açtıklarını, o nedenle bu hesapları tuttuklarını söyledi.

ÜMİDİNİ KESEN DOLAR BOZACAK
Erkan, "Bir süre sonra yatırımcıların gerileyen döviz kuru seviyesi ve düşen mevduat faizleri arasında bir seçim ikileminde kalacak. Bu yatırım kararlarını tetikleme konusunda ise gelişmeler belirleyici olacaktır. Şu anda malum; o papaz dönemindeki 6-7 maliyetlenme seviyelerinden çok uzaktayız ve önemli bir sorun yaşamadığımız sürece buraları tekrar görmemiz zor. Bu noktada bu seviyelerden ümidini kesen döviz alıcıları, kurun yukarı tepki verdiği dönemlerde zaman zaman DTH bozma eğilimine girebilir. Şu aşamada yatırımcı davranışları riskleri nasıl algıladıklarına göre değişim gösterecektir" dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.