Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

JP Morgan: Dolar dünya hakimiyetini kaybedecek

25 Temmuz 2019 Perşembe::

JP Morgan'ın döviz, emtia ve faiz stratejisti Craig Cohen, doların küresel rezerv para statüsünün yakında biteceğini iddia etti

Yazı Boyutu : A A A A

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından ABD Merkezli JP Morgan'ın döviz, emtia ve faiz stratejisti Craig Cohen, doların küresel rezerv para statüsünün yakında biteceğini iddia etti. Müşterilerini buna göre pozisyon almaları gerektiği konusunda uyaran Cohen, yazdığı raporda Amerikan para biriminin yaklaşık 100 yıldır küresel rezerv para olduğunu ve sadece Amerikalıların değil dünyanın her yerinde birçok yatırımcının portföyünde dolar ağırlığı oluşturarak rahat ettiğini vurguladı.

MERKEZ DEĞİŞİYOR
Cohen, "Ancak doların dünyanın hakim parası olma özelliğini kaybedebileceğine inanıyoruz. Yapısal nedenler ve dönemsel engeller nedeniyle orta vadede değerini yitirebilir" yorumunu yaptı. Doların rezerv para statüsünü genelde düşünüldüğü gibi 1944 Bretton Woods antlaşması ile değil daha çok 1913'te ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kuruluşu ile elde ettiğini ileri süren Cohen şu değerlendirmelerde bulundu: "Binlerce yıl geriye baktığımızda, dünyada 'ekonomik merkez' değiştikçe uluslararası hakim para birimlerinin de değiştiğini görüyoruz. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD küresel üretimin yüzde 25'inden fazlasını gerçekleştiriyordu. Batı Avrupalı güçleri de eklediğimizde bu oran yüzde 40'a çıkıyordu. Oysa o dönemden sonra ekonomik büyümenin itici gücü ABD ve Batı aleyhine Asya'ya doğru kaydı. Yüksek büyüme ve kararlı reformlar ile Çin bu ekonomik değişimin merkezinde yer alıyor."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.