Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Dev kapışma

14 Mayıs 2019 Salı::

ABD’nin 200 milyar dolarlık Çin ürününe vergiyi yüzde 25’e çıkarmasına misilleme olarak Çin de 60 milyar dolarlık ABD ürününe vergi getirdi. Piyasalarda tedirginlik arttı

Yazı Boyutu : A A A A

ABD'nin geçen hafta 200 milyar dolarlık Çin ürününe yönelik tarifeyi yüzde 10'dan 25'e yükseltmesine karşı, Çin'den misilleme geldi. Çin 1 Haziran'dan itibaren yürürlükte olmak üzere 60 milyar dolar değerinde ABD ürününe gümrük vergisi getireceğini açıkladı. Çin'in yaptığı açıklamaya göre ek tarifeler yüzde 5-25 aralığında olacak bu yeni gümrük vergileri 5 binden fazla ABD ürününü kapsayacak.

İLGİNÇ ZAMANLAMA
Çin'in ABD'ye karşı yaptığı hamlenin, Başkan Donald Trump'ın sosyal medya hesabından yaptığı, "Misilleme yapmayın" uyarısının hemen ardından gelmesi dikkat çekti. Trump, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ABD tüketicisinin gümrük vergilerini ödemesi için hiçbir sebep olmadığını belirterek, "Çin misilleme yapmamalı, durum daha da kötüye gidecek!" dedi ve üreticilerin üretimi Çin'den diğer ülkelere kaydırması halinde gümrük vergilerinden kaçınabileceklerini belirtti.

ÇİN YÖNETİMİ KARARLI
Washington, Çin yasalarında somut değişiklik sözleri talep ederken, Çin çıkarlarına zarar veren herhangi olumsuz bir duruma katlanmayacağını belirtti. Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Çin'in nihai anlaşmaya riayet etmeye zorlayacak "çok güçlü" hükümleri kabul etmesi gerektiğini belirtti. Kudlow, Trump'ın haziranda G20 zirvesinde "kuvvetle muhtemel" Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geleceğini belirtti. Çin'in People's Daily gazetesinde "Çin hiçbir zaman ülkenin saygısını yitirmez ve hiç kimse Çin'in temel çıkarlarına zarar veren olumsuz bir duruma katlanmasını bekleyemez" denildi. Çin Dışişleri Bakanlığı da, ABD'nin gümrük tarifesini yüzde 25'e çıkarmasına yönelik kararına ilişkin, "Çin asla dış baskıya teslim olmayacak" dedi. Dün ayrıca ABD, altı Çinli firmanın Amerikan mallarını ihraç etmesini yasakladı. İran'a yönelik yaptırımlar nedeniyle kimyasal silahlarda kullanılması muhtemel 'hassas' ürünlerin ihracı yasaklandı.



ÇİN
60 milyar dolarlık ABD ürününe tarifeyi yüzde 5-25 arasında değişen oranda ek gümrük vergisi getirdi.

CARİ AÇIK 10 YILIN DİBİNDE
Geçen yılın ağustos ayındki kur saldırısını eylülde açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesinde alınan önlemlerle püskürten Türkiye, dengelenme süreciyle birlikte cari işlemler hesabında tarihi başarılara imza atıyor. Mart ayında cari açık beklentilerin altında kalırken, yıllık açık 12 milyar 829 milyon dolarla Aralık 2009'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Geçen yılın mart ayında 4 milyar 734 milyon dolar olan cari açık, bu yıl yüzde 87.5 azalarak 589 milyon dolarla, piyasa beklentisi olan 984 milyon doların altında kaldı. Yıllık açığın nisanda 10 milyar doların altına inmesi bekleniyor.



ABD
200 milyar dolarlık Çin ürününe tarifeyi yüzde 25'e yükseltti.

BORSALARDA SERT SATIŞ
ABD ile Çin arasında yaşanan gelişmeler, "ticaret savaşı" endişelerini yeniden gün yüzüne çıkarken, finansal piyasalarda da etkisi sert oldu. Gelişmekte olan ülke para birimleri endeksi aralık başından bu yana en sert günlük düşüşünü yaşarken, bu yılki kazanımların tümü geri verildi. Dünya borsalarındaki satış baskısı artarken, geçen hafta başlayan gerilim rakamlara da yansıdı. ABD borsalarının yanı sıra, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke endekslerinin tümü değer kaybederken, yuan dolar karşısında 6.9037 ile 10 ayın en büyük düşüşünü yaşadı. ABD'nin 10 yıllık tahvillerinin faizi yüzde 2.42'ye geriledi. İç piyasada da dolar 6.10 TL'ye çıkarken, borsa 86 binin altına indi. Güney Afrika Rand'ı yüzde 1.1, Hindistan Rupi'si yüzde 1, Brezilya Reaili yüzde 0.9, Ruble yüzde 0.40 değer kaybetti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.