Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Etkinlik
Print Al

İBB SULTAN II. ABDÜLHAMİD HÂN’I ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE ANIYOR

9 Şubat 2018 Cuma::

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, üç kıtanın son hükümdarı Sultan II. Abdülhamid Hân’ı, vefatının 100. yıl dönümünde düzenlediği çeşitli etkinlikler ile anacak.

Yazı Boyutu : A A A A

SULTAN II. ABDÜLHAMİD HÂN’IN TORUNLARI İSTANBUL’DA BULUŞUYOREn son 2006 yılında bir araya gelen ve Sultan II. Abdülhamid Hân’ın soyundan olan aile üyelerinin, o buluşmadan sonraki en büyük buluşması gerçekleşiyor. Sultan Abdülhamid’i Anma Etkinlikleri için yurt dışından gelen 3’ncü, 4’ncü ve 5’nci kuşaktan torunları (28 kişi) ile Türkiye’de yaşayan aile üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın evsahipliğinde bir araya gelecekler.SULTAN II. ABDÜLHAMİD HÂN’IN VEFATININ 100. YIL DÖNÜMÜ ANMA TÖRENİSultan II. Abdülhamid Hân’ın vefatının 100. yıl dönümü kapsamında 08 Şubat Perşembe günü, Osmanlı Arşivleri Konferans Salonu’nda bir dizi etkinlik yapılacak. Saat 10.30’da Kur’an Tilâveti ile başlayacak tören, açılış konuşmaları ile devam edecek.

Ardından ise sırasıyla;
11.30-12.00 arası Sultan II. Abdülhamid Hân’ın Dersaadeti Belgesel Gösterimi
12.00-12.30 arası Sultan II. Abdülhamid Hân’ın Dersaadeti Foto Maratonu Ödül Töreni
12.30-13.00 arası Sultan II. Abdülhamid Hân’ın Dersaadeti Sergi Açılışı
13.30-17.00 arası Sultan II. Abdülhamid Hân’ın Dersaadeti Konferansı yapılacak.Sultan II. Abdülhamid Hân’ın Dersaadeti Belgesel ve KitapSultan Abdülhamid’in 33 yıllık iktidarı boyunca “gerek tarz-ı inşaat ve gerekse etraflarına tamamen hakim olmaları cihetiyle Hükümet-i Osmaniye’nin şan ve şerefine layık surette inşasına” emriyle devlet bütçesinden 72 milyon 780 bin Osmanlı lirası harcama yapılarak, 1.552 adet Milli tesis inşa edilmişti. Bu faaliyetlerin odağı da Devlet-i Aliyye’nin vitrini İstanbul’du.Kitap ve belgeselde, hükmettiği yıllarda Sultan’ın Dersaadet’e dair buyurduğu iradelere değiniliyor. Prof. Dr. Vahdettin Engin’in danışmanlığını yaptığı eserin yazarı ise Turan Şahin. Kitabın içeriği özetlenerek uzman görüşler, profesyonel çekimler, tarihi canlandırmalar ve illüstrasyonlar eşliğinde belgesele aktarıldı.Sultan II. Abdülhamid Hân’ın Dersaadeti Foto Maratonu Ödül Töreni28 Ocak tarihinde, Sultan’ın devri boyunca ülkesini yönettiği Yıldız Sarayı’ndan başlayarak, metfun olduğu II. Mahmud Türbesi’nde sona eren “Foto Maratonu”nda yarışmacılar, içinde Sultan II. Abdülhamid Hân’ın olduğu fotoğraflar çekti. Başlangıç ve bitiş çizgisi arasında kalan 28 yapıyı fotoğraflamak için yaklaşık 8 km. yol katetti. Jürinin 01 Şubat’da değerlendirmesini yaptığı yarışmanın sonucu, 08 Şubat günü düzenlenecek anma etkinlikleri töreninde açıklanacak. Birinciye 7.500 TL, ikinciye 5.000 TL, üçüncüye ise 2.500 TL ödülün verileceği yarışmada, ayrıca 50 fotoğraf da sergilenecek.Sultan II. Abdülhamid Hân’ın Dersaadeti Konferansıİki oturumdan oluşacak konferansın I. Oturumu “Sultan II. Abdülhamid Hân’ın Dersaati’nde İmar, Eğitim, Sağlık ve Sosyal Politikalar”, II. Oturumu ise “Sultan II. Abdülhamid Hân’ın Dersaadeti’nde Siyasal, Kültürel ve Yönetsel Politikalar” başlıkları ile ele alınacak.TÜRBE AÇILIŞIRestorasyon çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve içinde Sultan II. Mahmud, Sultan II. Abdülaziz ve Sultan II. Abdülhamid Hân’ın da olduğu türbe, 09 Şubat Cuma günü saat 14.30’da, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katılacağı törenle ziyarete açılacak.SULTAN II. ABDÜLHAMİD HÂN’IN KABRİ BAŞINDA DUASultan II. Abdülhamid Hân, anma etkinlikleri kapsamında 10 Şubat Cumartesi günü düzenlenecek program ile kabri başında anılacak. İlk olarak Sultanahmet Camii’nde kılınacak sabah namazından sonra Kur’an-ı Kerim Tilâveti ve Dua ile başlayacak programda, namazın ardından cemaate çorba ikram edilecek.

Ardından ise Sultan II. Mahmud, Sultan Abdülaziz ve Sultan II. Abdülhamid Hân’ın kabrinin içinde bulunduğu Sultan II. Mahmud Türbesi’ne doğru yürüyüşe geçilecek. Sultan Abdülhamid, burada okunacak Kur’an-ı Kerim ve Dualar ile kabri başında anılacak.Katılımcılara Sultan Abdülhamid’in kurduğu Hamidiye Suları dağıtılacak…Cumartesi günü gerçekleşecek programda, Sultan II. Abdülhamid Hân’ın kurucusu olduğu Hamidiye Suları da hem programa katılanlara hem de belirlenen meydanlarda vatandaşlara ikram edilecek. Hamidiye Sularının Dağıtılacağı Meydanlar: Sultan II. Abdülhamid’in kabrinin içinde bulunduğu II. Mahmud Türbesi, Sultanahmet Meydanı, Beyazıt Meydanı, Eminönü Yeni Cami önü, Eminönü Vapur İskelesi önü ve Üsküdar Vapur İskelesi önü.MEVLİD PROGRAMI
Sultan II. Abdülhamid’in, Hakk’a irtihal ettiği 10 Şubat günü, banisi olduğu Yıldız Hamidiye Camii’nde Mevlid-i Şerif tertip edilecek. Saat 13.30’da okunacak Mevlid-i Şerif’e, 3’ncü kuşak torunlarından Harun Abdülkerim Osmanoğlu da katılacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.