Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Küresel Seyahat Sektörü: 2018’in 10 trendi

22 Ocak 2018 Pazartesi::

1. Lüks Kampçılık
İngilizcedeki glamorous (lüks, büyüleyici) ve camping kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulan Glamping kelimesiyle anılan Lüks Kampçılık zaten bir süredir popülerdi; ancak bu yıl tarihinin en büyük talebini görecek gibi duruyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Airbnb’nin 2018 rezervasyonlarına göre; doğa pansiyonlarında %700, yurtlarda %155, kamp karavanlarında %133, Japon Hanlarında ise %600’lık bir artış gözlendi.
Airbnb aynı zamanda kızılderili çadırları, ağaç evler, lüks safari çadırları ve geleneksel çingene karavanları gibi birçok standartların dışında konaklama seçeneği sunuyor.
Gerçek bir yatak, sağlam bir zemin ve yemek pişirme olanakları gibi konfor öğelerinden ödün vermeksizin tatil yapmak isteyenlere en uygun seçenek glamping.

2. Otantik Deneyimler
Turistlerin deneysel seyahatlere olan talepleri giderek daha da artıyor; zira bu, yerel kültürün içine girebilmek için bir fırsat.
Adventure Travel Trade Association (ATTA – Macera Seyahat Ticaret Derneği) tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, adrenalin pompası olan ekstrem aktiviteler artık ‘yeni bir kültürü deneyimlemeye’ göre %45 daha az tercih ediliyor.
Airbnb’nin 2016 yılında açılan Deneyimler özelliği bu trendin yükselmesine yardımcı oluyor ve turistlerin ev sahipleriyle birlikte yeni tatlar, muhitler ve müzikler keşfetmesine fırsat sunuyor. Bu tarz deneyimler, bölgeyi yerel biriyle keşfetmenin harika bir yolu ve giderek popülerliği artıyor.

3. Lüks Sağlık Turizmi

Tıbbi prosedürler için yurtdışına seyahat etmek şu sıralar oldukça popüler: her yıl tahmini 14 milyon kişi tıbbi sebeplerle seyahat ediyor.
Çoğu kişinin tedavi için yurtdışına gitme sebebi ya o tedavinin orada daha ucuz veya daha kaliteli olması, ya da kendi ülkelerinde bulunmaması; ancak egzotik istikametlerde tercihe bağlı estetik ameliyat olmak isteyenlerin oluşturduğu sektör de gittikçe büyüyor.
Aslında bu çok mantıklı; bu tarz turizmi tercih edenler kaliteli tıbbi tedaviyi şık bir iyileşme merkezinde lüks bir tatille bir araya getiriyor. Bu tarz istikametler tatilcilere mahremiyet, kaliteli yemek, hemşire kadrosu ve havuz kenarında dinlenme fırsatları sunuyor. Bali, Kosta Rika, Tayland, Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika gibi istikametlerde ultra lüks iyileşme merkezleri de artıyor.

4. Gönüllülük Turizmi

Tatili ve gönüllülüğü birleştirme fikri de giderek daha fazla ilgi çekiyor. Her geçen gün daha fazla insan tatildeki zamanını etkin kullanmak ve seyahat ederken aynı zamanda bir şeyleri değiştirmek istiyor. Bunlar hayvan barınaklarında gönüllü olmaktan, sahil temizleme ve mercan kayalığı projeleri gibi türlü çevreyi koruma aktivitelerine kadar uzanıyor.
Bu artık sadece öğrencilerin okula bir yıl ara vererek yaptığı bir tatil değil. Herkes 2 haftalık tatilini pozitif bir şey yapmaya ayırabilir. 2015 yılında, Amerikan Aile Seyahati Derneği’nin yaptığı bir araştırmaya göre ankete katılan ailelerin %10’u gönüllülük seyahati yapmış ve %29’u da gelecekte yapmayı düşünüyor.
ReThink Orphanages’a göre küresel olarak 173 milyar dolarlık bir hacme sahip sağlam bir sektör olan gönüllülük turizmi sayesinde, 2018 yılında da birçok turist gittikleri yerlere bir şeyler kazandırmaya devam edecek.

5. Zindelik Turizmi

Küresel zindelik sektörüyle benzer bir yolda ilerleyen zindelik turizmi kendinden emin adımlarla büyümeye devam ediyor. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal aktiviteler yoluyla sağlığı ve zindeliği destekleyen seyahatler olarak tanımlanan zindelik turizmi, Global Wellness Institute’e (Küresel Zindelik Enstitüsü) göre genel turizmden iki kat daha hızlı büyüyor.
Zindeliğini arttırmak isteyen turistler; farkındalık ve yoga inzivaları, egzersiz programları ve spa gibi bir çok seçenek arasından istedikleri tercihi yapabilirler.

6. Çok Kuşaklı Seyahat

Büyükbaba ve büyükannenin torunlarıyla gezmeye gittiği çok kuşaklı geziler gittikçe daha da yaygınlaşıyor. Birçok emekli insanın da seyahat etmek istemesi sebebiyle, bütün aile birlikte tatile gitmek ebeveynler üzerindeki baskıyı azaltıyor.
Seyahat fırsatları arama motoru TravelPirates’da Kıdemli Editör olarak çalışan Jessica Bisesto, “Çok kuşaklı seyahatler sayesinde farklı yapılardaki aileler birbirleriyle daha da yakınlaşıyor ve yeni anılar biriktiriyor. Dünyanın dört bir yanından birçok tur şirketi de yemek kursları, yürüyüş turları, gemi seyahatleri ve bunun gibi her yaş grubuna hitap edecek aktiviteler sunarak bu yeni popülerleşen sektöre hizmet ediyor” diyor.

7. Sürdürülebilir Turizm

İklim değişikliği, doğal afetler ve turizm kalabalığı, Barcelona, Venedik, Dubrovnik ve Amsterdam gibi popüler şehirlerdeki küresel turizm sektörünün karşı karşıya olduğu problemlerden bazıları. Ancak sürdürülebilir turizmin yükselişiyle bu problemlerin çözülmesi bekleniyor.
2017’nin Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Yılı olmasının da etkisiyle, birçok seyahat şirketi bu durumu göz önünde bulundurmaya başladı. Tur operatörlerinin karbon salınımını dengelemesi, çevre dostu konaklama ve tatil merkezlerinin yerel halka yatırım yapması gibi birçok yöntemle seyahat şirketleri gittikçe daha fazla sorumluluk alıyor.
TUI Grup tarafından 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre; gezginlerin %66’sı tüketicinin değil, seyahat sektörünün sürdürülebilirlik konusunda sorumluluk alması gerektiğine inanıyor. Ancak, %55’i de sürdürülebilir tatil tercihleri konusunda yeteri kadar bilgi veya seçenek olmadığını söylüyor. Bu da şirketlerin hem müşteriler hem de yerel halk için daha fazlasını yapması gerektiğini gösteriyor.

8. Otantik Yemek

Gezginler artık tatillerinde şık akşam yemeklerinden vazgeçip otantik yemekleri deneyimlemek istiyorlar.
Birçok insan yediklerinin kalitesini ve nereden geldiğini önemsiyor. Bu da mutfak deneyimlerine dayalı turların ve yemek yapma kurslarının popülerleşmesini sağlıyor. Amaç sadece yeni lezzetler keşfetmek değil, aynı zamanda yerel toplumun bir parçası olabilmek.
Asya ve Orta Doğu’da yerel pazarları rehber eşliğinde gezmek gittikçe daha fazla ilgi çekiyor. Aynı zamanda lüks restoranların popülerliği de İspanyol paellası, Japon sashimisi ve Gürcü mantısı (khinkali) gibi geleneksel lezzetleri sunan lokantalara kıyasla azalıyor.
Interpid Travel’a göre 2018 yılında yemek kursları, şarap tadımları ve yerel pazar ziyaretleri gibi etkinlikler sunan Gerçek Yemek Macerası turlarına yapılan rezervasyonlarda %20’lik bir artış gözlemlenirken; Airbnb Deneyimlerinin %29’u da yiyecek içecek aktivitelerine ayrılmış durumda.

9. İstikamet: Güney Kore

2018 Kış Olimpiyatlarının Şubat ayında Pyeongchang’de düzenlenecek olması sebebiyle, Güney Kore’de turizm patlaması bekleniyor. Geçtiğimiz yıllarda ülke popüler bir turizm merkezi olarak kendini belli etmeye başlamıştı, ancak Olimpiyatların da etkisiyle Gangneung gibi şehirlerde Airbnb rezervasyonlarında %2.175’e varan bir artış yaşandı.
Pyeongchang 2018 Organizasyon Komitesi bu süreçte 83.000 yabancı turist ve 75.000 atlet, basın görevlisi ve Olimpiyat yetkilisi bekliyor.

10. İstikamet: Orta Doğu

Orta Doğu 2018’in yükselen yıldızı olabilir. Popüler turizm merkezlerinde yaşanan aşırı kalabalıklaşma sonucu birçok turist kimsenin uğramadığı istikametleri tercih etmeye başladı ve bazı Orta Doğru ve Kuzey Afrika ülkeleri bu durumun meyvelerini topluyor.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’ne göre, 2017’nin en hızlı yükselen beş turizm merkezi arasında 3 adet Arap ülkesi vardı. Filistin, Mısır ve Tunus geçtiğimiz yıl yaşanan düşüşten sonra sağlam bir yükselişe geçti.
2017 yılında Fas, Bahreyn, Ürdün, Lübnan, Umman ve Dubai büyümeyi sürdürürken Associated Press, Fas ve Ürdün’ü 2018’de izlenmesi gereken istikametler olarak belirledi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.