Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Bakan açıkladı: Dolarda düşüş olacak mı?

27 Ekim 2017 Cuma::

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, döviz kurundaki hareketliliğe ilişkin, “Spekülatif hareketlere dayandırmak yanlış. Tüm dünyada kurlarda bir hareketlilik var. Dövizdeki durumun geçici olduğunu hep beraber göreceğiz” dedi.

Yazı Boyutu : A A A A

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gündeme ilişkin sorularını yanıtlayarak, son dönemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kurdaki yükselişin geçici olduğunu söyleyen Zeybekci “Türkiye’nin kamu ve özel tüm borçlarına bakıldığında sıfır problemi var. Kuru sadece spekülatif haberlere dayandırmak yanlış. Piyasalarda dünyada büyük bir hareketlenme var, dün sadece euro yüzde 1,5 değer kaybetti. Dünyaya bakınca bu ortamda Meksika’dan, Brezilya’dan, Güney Afrika’dan çok daha iyiyiz” dedi.

Aşırı değerli doların ABD ekonomisi için iyi ve sürdürülebilir olmadığını söyleyen Zeybekci, “Ülkemize güveniyoruz, büyüme rakamlarımız yüzde 6’nın üzerine gidecek. İhracat artışımız yüzde 11-12’in üzerinde. Turizmde yüzde 30 iyileşme var. Doğrudan yabancı sermaye girişi ile ilgili gelişmeler yaşanıyor. Kurdaki yükselişin geçici olduğunu hep beraber göreceğiz. Yıl sonunda Türkiye’nin rakamları parmakla gösterilen rakamlar olacak.” diye konuştu.

Merkez Bankasının imkan ve kaynaklarıyla piyasadaki spekülatif hareketlere müdahale etmesini doğru bulmadığını söyleyen Zeybekci, ” Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Spekülatif hareketlere karşı yapılabilecek en etkili çalışma budur. Şu an gelinen kur noktası kesinlikle reel değildir.” dedi.

“DEVLET ELİYLE ETLE İLGİLİ PİYASAYI REGÜLE ETMEYE KARŞIYIM”
Zeybekci, Gıda enflasyonuna ilişkin, “Biz gerekirse ithalat enstrümanını da güçlü bir şekilde kullanmaktan çekinmeyeceğiz ve çekinmiyoruz da şu anda. Baktık olmuyor, buna çok daha farklı şekilde yöntemlerle de müdahale edebiliriz. Etle ilgili mesela… Bunu da en kısa süre içerisinde yapacağız. Devlet eliyle etle ilgili piyasayı regüle etmeye karşıyım. Bunu kontrollü bir şekilde, hangi ülkeden sağlık ve hijyen kontrolleri ve hassasiyetlerimizin karşılanması kayıt ve şartıyla doğrudan özel sektör eliyle piyasaya müdahale etmenin daha etkin olduğunu ve olacağını düşünüyoruz.” dedi.

“YAKLAŞIK 100 MİLYAR LİRALIK YATIRIM HAZIR”
Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında şu ana kadar 3 milyar liralık yatırımı desteklediklerini belirten Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:

Elimizde stok olarak bekleyen ve bu sene sonuna kalmadan törenle belgelerini vererek başlatacağımız yaklaşık 100 milyar liralık yatırım var, hatta 103-104 milyar liraya da çıkabilir. Onlar da bitti. Gelecek hafta Başbakanımız başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bunun en son sunumunu ve tartışmalarını da bitireceğiz ve kısa sürede kamuoyu ile paylaşacağız.

“DOMATESİN 1 KASIM İTİBARIYLA YÜKLEMESİ BAŞLAYACAK”
Zeybekci, Rusya’ya ithali yasak tarım ürünleriyle ilgili, “Bu ürünlerle ilgili Türkiye’den şirket tespitinin kabul edilemeyeceğini altını çizerek söyledik. Muhtemelen onlar da bunu iyi anladılar. Patlıcan, nar ve domatesin 1 Kasım itibarıyla yüklemesi başlayacak. Bir problem olacağını zannetmiyorum.” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.