Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yayın
Print Al

Yaşlı bakım evlerine 250 milyon $’lık yatırım

2 Eylül 2017 Cumartesi::

Muğla, Aydın ve İzmir’de yatırımcılar yaşlı bakım evleri açıyor. Yapılacak toplam yatırım 250 milyon doları bulacak

Yazı Boyutu : A A A A

Yaşlı nüfusun hızla artması ve bu durumun Avrupa ekonomisinde maliyetleri artırması nedeniyle İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan yaşlı bakım bütçelerini yüzde 50 kıstı. Bütçesi daralan Avrupalı yaşlılar kendilerine alternatif destinasyonlar ararken pazardaki potansiyeli gören Türkiye bu alanda yatırım atağına geçti. Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi'nin (THTC) raporuna göre başta Muğla olmak üzere Aydın ve İzmir'de toplam yatırım değeri 250 milyon dolar olan 6 bin yataklı yaşlı bakım evleri yapıyor.

KİŞİ BAŞI BİN EURO KÂR
THTC Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Türkiye'de Ege ve Akdeniz çanağındaki 3, 4 ve 5 yıldızlı yaklaşık 500 bin yatak kapasiteli tesisleri ölü sezon olarak değerlendirilen kış aylarında ileri aktif yaşam turizmine açmaya hazırlandıklarını söyledi. Çakmak, "Avrupa'da 125 milyon 55 yaş üstü turist var. Bunlar arasında düzenli tedavi görmesi gereken yaşlılar da bulunuyor. Özellikle yaşlı bakım pazarında büyük bir potansiyel var. Buradaki potansiyeli gören yatırımcılar da Muğla, Aydın ve İzmir'de yaşlı bakım evleri açmaya hazırlanıyor" dedi.

AVRUPA BÜTÇE KISTI
Avrupa'da yaşlı bakımının ekonomiye ciddi bir yük getirmeye başladığına dikkat çeken Çakmak, "Devlet her birine ortalama aylık 4 bin euro verirken bu oranı 2 bin euroya düşürdü. Avrupa için bu düşük bir oran belki ancak Türkiye için oldukça yüksek. Bir yaşlı bakımı için bin euro harcansa yatırımcı bin euro kâr edecek" diye konuştu. Türkiye'de yaşlı bakım evlerinde bin 500'e yakın yabancının bulunduğu bilgisini veren Çakmak, yılda ortalama kişi başı 40 bin euro harcadıklarını kaydetti. Avrupalı yaşlıların emekliliklerini geçirmek istediği ülke sıralamasıyla ilgili bir araştırmayı da paylaşan Çakmak, "İlk sırada İspanya yer alıyor. Bunu Fransa, İtalya, Yunanistan ve Türkiye takip ediyor. Türkiye Avrupalı yaşlıların tercihinde ilk 5'te yer alıyor" ifadelerini kullandı.

55 YAŞ ÜSTÜ 500 BİN KİŞİ GELİYOR
İleri aktif yaşam için Türkiye'yi tercih eden ülkelerle ilgili de Çakmak, şunları anlattı: "Almanya, Hollanda, Norveç, İngiltere, Rusya, Azerbaycan, Danimarka ve Ukrayna'dan her yıl ortalama 500 bin misafir alıyoruz. Her biri aylık 2 bin euro harcıyor. Ülkemizde ileri aktif yaşam için Antalya, Alanya, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Kaş, Kuşadası ve Didim tercih ediliyor." Ölü sezon olarak bilinen ekim-mart ayı arasının tercih edildiğini aktaran Çakmak, bu pazardan alınan payın büyümesi halinde turizmin de 12 aya yayılabileceğine dikkat çekti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.