Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Etkinlik
Print Al

Olası bir nükleer savaşın sağlığa etkileri

15 Ağustos 2017 Salı::

Bir nükleer savaş olduğu takdirde sağlık açısından oluşacak sonuçlarını Prof. Dr. Mahmut Yüksel anlattı

Yazı Boyutu : A A A A

Nükleer savaş söz konusu olduğunda tek bir bombanın, atıldığı bölgeyi etkileyeceğini, ancak olası ve karşılıklı bir nükleer savaşın küresel boyuta varan etkileri olabileceğini söyleyen Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Yüksel, "Çünkü atom bombasının patlamasından sonra oluşacak radyoaktif maddelerin bulutlar, radyoaktif serpintiler vasıtasıyla toprağa, denize inmesi ve bu şekilde dünyanın çeşitli yerlerine yayılması söz konusu. Oluşacak radyoaktif maddelerin türlerine, yarı ömürlerine göre birkaç saat belkide binlerce yıl sürecek radyoaktif maddeler meydana gelecek. Bunların elbette insanlar üzerinde olumsuz etkileri olacak" diye konuştu.

Olası bir nükleer savaşın sağlığa etkileri

"YILLAR SÜREN RADYASYON"
Nükleer bombanın oluşturduğu radyoaktivitenin çok yüksek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yüksel, "Nükleer bir bomba patladığı zaman farklı etkiler ortaya çıkarabiliyor. İlk olarak patlamanın etkisi ile çok kısa sürede 300 milyon santigrada ulaşan bir ısı açığa çıkıyor ve bir anda havayı ısıtıyor. Havada genişleme oluyor ve rüzgar oluşuyor. Bunun sonucunda bin kilometreye varan rüzgarların etkileri ise, yanıklar ve oluşan radyoaktif serpintilerden sonra yıllar süren radyasyon" ifadelerinde bulundu.

Olası bir nükleer savaşın sağlığa etkileri

YAKIN ÇEVDEKİLER HAYATINI KAYBEDER, UZAKLAKİLER İSE KANSERLE SAVAŞIR
Patlamanın olduğu bölgede oluşan sıcaklığın etkisiyle yakın çevredeki insanların hayatta kalmasının mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Yüksel sözlerine şöyle devam etti: "Daha uzak bölgede olup hayatta kalabilen insanlarda ise patlama bölgesine olan yakınlığa göre çeşitli etkiler ortaya çıkar. Bu etkiler akut yani hemen ortaya çıkan etkiler ve uzun döneme yayılan etkiler olarak ikiye ayrılır. İlk olarak genetiğe yansıyan etkiler söz konusudur. Özellikle kromozomlar üzerinde mutasyon dediğimiz etkilere yol açarak ve nesilden nesile geçebilecek genetik bozukluklar ortaya çıkabilir. Bunun dışında radyasyona maruz kalan insanlarda çeşitli kanser türleri ortaya çıkabilir. Mesela tiroid kanseri, bağırsak kanseri, yemek borusu kanseri, akciğer kanseri ve erken dönemde lösemi gibi kan hastalıklarına yol açabilir.

"KÖMÜRLEŞMEYE VARAN YANIKLAR OLABİLİR"
Lösemi erken dönemde ortaya çıkabilir ancak diğer kanser türleri daha geç dönemde görülebilir. Onun dışında radyasyonun yakıcı etkisine bağlı olarak ciltte üçüncü derece veya kömürleşmeye kadar gidebilen yanıklar oluşabilirMide bağırsak bozuklukları, ishal gibi sıkıntılar meydana gelebilir. Radyasyonun, özellikle mide bağırsak sistemine ciddi olumsuz etkileri var. Merkezi sinir sistemlerinde de ciddi sorunlar ortaya çıkabilir."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.