Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

BES’ten vazgeçmeyene destek üzerine destek

29 Aralık 2016 Perşembe::

Türkiye’de tasarrufların artırılması amacıyla kamu ve özel sektörde Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılım 1 Ocak’ta başlıyor. İlk etapta 1.000 ve üzerinde istihdamı olan şirketlerin çalışanları sisteme dâhil edilecek.

Yazı Boyutu : A A A A

Personel sayısı 250-1.000 olan özel sektör, kamu idareleri ve sosyal güvenlik kurumlarında çalışanlar 1 Nisan 2017’de, çalışan sayısı 100-249 olan işverene bağlı özel sektörde bulunanlar ise 1 Temmuz 2017’den itibaren sisteme geçecek. Buna göre kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren veya yeni işe giren 45 yaşını doldurmamış çalışanların ücretinden kesilecek asgari katkı payı miktarı, prime esas kazancın yüzde 3’ü olacak.

%25, 1.000 LİRA VE %5 DAHA
Çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına mevcut bireysel emeklilik sistemi ile yanı şartlara tabi olarak yüzde 25 devlet teşviki verilecek. Çalışanlar, 2 aylık cayma hakkı süresinin sonunda sistemde kalmaya devam ederse, hesaba 1.000 lira eklenecek. Emeklilik hâlinde ise, birikimi en az 10 yıl süreyle devam ettirmiş çalışanlara, birikimlerinin yüzde 5’i oranında ek devlet katkısı sağlanacak. Otomatik katılım sistemine şartları taşıyan tüm çalışanlar dâhil olacak. Çalışanlar eski BES sözleşmesiyle otomatik katılım sistemine devam edemeyecek. İşverenler ise yetkilendirilmiş 18 emeklilik şirketinden en az biri ile emeklilik sözleşmesi imzalayacak. Çalışan katkı payını emeklilik şirketine aktarılmasını sağlamak da işverenin sorumluluğunda olacak. Bu işlemi yapmayan işveren, çalışanın birikiminde oluşacak kayıpları telafi edecek.

Nasıl değerleneceği çalışanın inisiyatifinde
Öte yandan çalışanların katkı paylarının değerlendirileceği fonların türünü seçme hakkı olacak. Kişiler fonları ‘faiz içeren’ ya da ‘faizsiz’ olarak seçebilecek. Otomatik katılımda çalışanlardan sisteme girerken giriş aidatı, sistemden ayrılma durumunda ise herhangi bir ertelenmiş aidat ya da ücret ve fon kesintisi yapılamayacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.