Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

TOKİ rekora koşuyor

13 Mayıs 2016 Cuma::

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 81 ilde 3 bini aşkın şantiyede sosyal hayat projesi ile dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmaya devam ediyor. Bu yıl 60 bin konut üretmeyi hedefleyen İdare, bir yandan da hastane, okul, cami, yurt, stadyum ve dev şehir park-ları inşa ediyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Fikret Çengel
Türkiye’de satılan konutların yüzde 7’sini tek başına üreten TOKİ’nin çalışmalarını ve yeni dönem hedeflerini Başkan Ergün Turan ile konuştuk. İstanbul’da sorularımızı cevaplandıran TOKİ Başkanı Turan ile yaptığımız sohbetin önemli bir kısmı nitelik tartışmasıyla ilgili oldu. Bu yıl için koydukları 60 bin konut üretme hedefini hatırlatan Başkan Turan , “Bunun için çalışmalarımızı en üst seviye taşıdık. Aylık 5 bin konutu ihale ediyoruz” dedi.
2016 hedefini aştık
Emekliler Konut hamlesi ile 2023’de 1 milyon olan konut hedefini yüzde 20 artırarak 1 milyon 200 bine çıkardıklarını anlatan TOKİ Başkanı Turan, şu bilgileri verdi: “Yıllık 60 bin konut hedeflerini gerçekleştirmek için özveri ile çalışıyoruz. Şu an itibari ile 57 ihalede 20 bin 726 konutun ihalesi yaptı. Yılın ilk yarısında toplam 83 ihalede 30 bin 18 konutun ihalesini gerçekleştireceğiz. Böylelikle yıllık hedefimiz olan 60 bin konutun yapımı için yılın ilk yarısında hedefimizi yakalamış olacağız” diye konuştu.
Yaptıkları işi rakamlarla ifade ederek öne çıkma gibi bir dertlerinin olmadığını belirtse de Başkan Turan’ın verdiği rakamlar üzerinden hesaplama yapıldığında TOKİ; ortalama 9 dakikada bir konut üretiyor. Öncelikle hedeflerinin dar gelirli ve bugüne kadar hiç konut sahibi olmamış, konut almakta zorlanan vatandaşları konut sahibi yapmak olduğunu belirten Turan, “Sosyal devletin en önemli yansıması vatandaşın barınma ihtiyacını karşılamasıdır. İdareyi şöyle tanımlıyorum; sosyal devletin en önemli yansıması bu idaredir. Vatandaşlar için yegane dost eli bir kuruluştur” dedi.

İSTANBUL KAŞIKÇI ELMASI GİBİ

İstanbul’a yaptıkları projelere daha farklı bir derinlikle baktıklarını vurgulayan Turan, “Tabii İstanbul çok farklı… İstanbul bir ‘Kaşıkçı Elması’ gibi gözümüzde… İstanbul’un her bir dilimine her bir metrekaresine sıradan davranamayız” ifadelerini kullandı. Yeni dönemde, birçok ilçede, TOKİ’nin İstanbul’da daha aktif ve işin içinde olacağını belirten Turan, “İstanbul’da insanların yerinden olma endişesi taşımadan yerinde dönüşüm modelini işleyeceğiz” diye konuştu.

Sıkı kontrolle açılan dava sayısı azaldı

Türkiye’nin önemli bir başarı hikâyesine imza atan TOKİ’nin bundan sonra nicelik hedefleriyle hareket edeceğini vurgulayan Ergün Turan, bunu sağlamak için kontrol mekanizmasında farklılaşmaya gittiklerini anlattı. Son 3 yılda kusurlu üretim ve geç teslimattan kaynaklanan dava sayısı rakamlarına dikkat çeken Turan, daha önce yılda 13 bine kadar çıkan dava sayısının 2 binlere kadar gerilediğini ifade etti. Turan, nitelikli konut üretimi için daha hassas davranacaklarını vurguladı.

2 binden alınıp 4 bine satılan konut sosyal mi?

TOKİ Başkanı Turan, İstanbul’un sosyal konut ihtiyacının nasıl karşılanacağı yönündeki sorularımızı cevaplandırırken önemli mesajlar verdi. İstanbul’un neresine yapılırsa yapılsın TOKİ tarafından üretilen sosyal konutların kısa bir süre sonra vatandaşa satış rakamlarının iki katı fiyatlara çıktığını belirten Turan, “İstanbul’un kendi dinamiğinden kaynaklanan bu durunun önüne geçmek pek mümkün değil. Metrekaresini 2 bin liradan alıp 4 bin liraya satılan konut sosyal konut olamaz. Bundan sonra büyük şehirlerdeki motivasyonumuzu kentsel dönüşüm için kullanacağız” dedi. Turan, İstanbul’da bundan sonra aktif olarak kentsel dönüşüme yardımcı olacaklarını söyledi.

Evsiz emekliye her yıl 15 bin konut

Her yıl evi olmayan 15 bin emekli vatandaşı konut sahibi yapmayı hedeflediklerini belirten Turan, her projelerinde yüzde 25’inin emekli kontenjanı olarak ayırdığını vurguladı. Kendilerinden gelen talep doğrultusunda, ‘emeklilere özel’ konut projeleri geliştirdiklerini anlatan Turan, şunları kaydetti: “Türkiye’de yaklaşık 10.5 milyon emekli vatandaşımız var. Her yıl yaklaşık 15 bin emekli vatandaşımızı konut sahibi yapmayı hedefliyoruz. Bu yıl anlık verilerle söylüyorum emeklilerimize yönelik konut rakamımız 9 bin 700’e ulaştı. Yıl sonuna kadar hedefimiz olan 15 bin konutu yakalayacağız.”

Kayabaşı bölge parkı için kazma vuruluyor

İstanbul Kayaşehir Bölgesi’nde kuracakları 1.5 milyon metrekarelik dev parkın mühendislik projesinin ihale ettiklerini de belirten Turan, ilgili firmanın 2 haftaya kadar tasarım çalışmasını tamamlayacağını söyledi. Turan, Kayaşehir Bölgesi’ne bambaşka bir yapıya kavuşturacak dev parkın inşaatına bu yıl başlayacaklarını belirtti. Turan, “Kayaşehir vadisinde kurulacak yeşil alan 5.5 kilometre uzunluğunda olacak. Kayaşehir merkezinden Fenertepe’ye doğru uzanacak sahada; koru alanları, parklar, bisiklet ve yürüyüş parkurları, dinlenme ve piknik alanları ile vatandaşların birincil ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal tesisler olacak. Kayaşehir'e değer katacak proje ile burada yaşayan insanlarımız yeşil alanla daha çok buluşacak” dedi.

Dönüşümde sesimiz daha gür çıkacak

İstanbul’da yürütülen kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi veren TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Deprem riski, nüfus artışı ve hızlı kentleşmenin İstanbul için çok önemli bir sorun olduğunu belirterek, “İstanbul, 27 bin 700 bina ve yaklaşık 230 bin oturan nüfus ile en riskli alan olup; kentsel dönüşüm çalışmaları için de en öncelikli ilimizdir” dedi. İstanbul’da bugüne kadar 150 bin konut uygulamasını başlattıklarını ve 80 bini tamamlandığını aktaran Turan, “Tamamlanan konutların 5 bini kentsel dönüşüm için kullanıldı. 2016 yılında, 16 ilçede yürütülen 19 proje kapsamında 30 bin konut projesi devam ediyor. Bunun da bir kısmı kentsel dönüşümde kullanacağız” dedi. İdare olarak kentsel dönüşümde İstanbul’da daha aktif olacaklarının altını çizen Turan, “Maltepe’de 304 konutumuz inşaatı sürüyor. Esenler, Güngören, Bayrampaşa ve Bağcılar yeni projeler geliştiriyoruz. Önümüzdeki aylarda ihaleye çıkacağız. Bu yıl kentsel dönüşümde İstanbul’da sesimiz daha gür çıkacak” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.