Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

Geleceğin Şirketinde CEO’nun Sağ Kolu İK Olacak

18 Ocak 2016 Pazartesi::

RBL Group’un Türkiye Ortağı Solid Consulting Partners tarafından Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 60 ülkede 30 binden fazla İnsan Kaynakları (İK) profesyoneli, yönetici ve çalışanın katıldığı “İK Yetkinlikleri Araştırması” sonuçlandı.

Yazı Boyutu : A A A A

Araştırmaya göre, gelecek beş yılda şirketlerde İK’nin etkinliği artacak. Parayı ve insanı yöneten diğer her şeyi yönetir anlayışıyla şirket stratejilerini belirlemede İK liderleri üst yönetim ekipleri içinde öne çıkacak. Araştırmaya göre İK profesyonellerinin sahip olmaları gereken en kritik yetkinlik; “Stratejik Konumlayıcı”. Artık İK’cılar, şirketin nereye gitmesi gerektiğini belirleyen ekipte ağırlıklarını arttıracaklar.

Araştırma sonuçlarına göre, dünya çapında yaşanan yetenek kıtlığı ve “insan”ın her zamankinden fazla önem kazanması İK’cıların geliştirilmesi gereken yetkinliklerinde de yeni bir dönemi başlattı. Gelecek beş yılda şirketlerde İK’nın etkinliği artarken, İK liderleri (CHRO – İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı), “Stratejik Konumlayıcı” olarak şirketin geleceğine yön verecek. “Parayı ve insanı” doğru yöneten şirketler rekabette büyük avantaj sağlayacak.

Araştırma, şirketlerin gelecek 5 yıl boyunca, İK profesyonellerini geliştirmek için 9 yetkinliği temel alacaklarını ortaya koydu.
•Stratejik Konumlayıcı: Şirketin yönünü tayin edecek.
•Güvenilir Aktivist: Çalışanları, stratejiyi gerçekleştirmek için harekete geçirecek.
•Paradoks Yöneticisi: Kısa-uzun dönem odak, merkezi-dağınık operasyon, değişim-istikrar, global-lokal, bilgi toplama-karar verme, şirketin menfaati-çalışanın menfaati gibi birçok paradoksu yönetmek için seçenekler arasından seçim yapacak.
•Kültür ve Değişim Yöneticisi: Şirketin en iyi müşterileri nezdindeki kimliğiyle örtüşen bir kültür oluşturacak, kültürü değiştirmek gerektikçe bu değişimi yönetecek.
•İnsan Sermayesi Geliştirici: Yeteneği ve liderleri geliştirecek, performansı yönetecek, teknik yeteneği geliştirecek.
•Toplam Ödül Yöneticisi: Finansal ve finansal olmayan ödüllerle çalışanların yaşamlarını iyileştirecek.
•Teknoloji ve Medya Entegratörü: Yüksek performanslı bir organizasyon oluşturmak ve onu sürdürülebilir kılmak için teknoloji ve sosyal medyayı kullanacak.
•Veri Analizci ve Yorumlayıcı: Doğru kararlar alınabilmesi için veri analitiğini kullanacak.
•Uyum Yöneticisi: Mevzuata ve etik kurallara uyarak uyum süreçlerini yönetecek.

Solid Consulting Partners Genel Müdürü Pelin Urgancılar, bir İK profesyonelinin algılanan performansı üzerinde yetkinliklerin yüzde 60 etkisi olduğunu ve en etkili iki yetkinliğin “Güvenilir Aktivist” ve “Stratejik Konumlayıcı” olduğunu söylüyor: “Şirket içindeki kadar, dışarıdaki gündem ile de ilgilenen, dünyadaki ve Türkiye’deki sosyal, teknolojik, ekonomik, politik, çevresel ve demografik trendleri takip eden, iç paydaşlar kadar tüketici, müşteri, toplum, tedarikçi, düzenleyici kurumlar gibi dış paydaşların da ihtiyaçlarını anlayan İK profesyonelleri ve departmanları paydaşlarına ve şirketlerine değer katabilecek. Araştırma, İK’cıların Stratejik Konumlayıcı rolünün, paydaşlara katılan değer ve karlılık, verimlilik gibi çeşitli iş sonuçları üzerinde çarpıcı etkisi olduğunu ortaya koyuyor.”

İK yöneticilerinin, şirketin karar alma sürecini etkileyecek bilgiyi, dışardaki dev bilgi havuzundan bulup, analiz edip, çıkan öngörüleri çalışanlarla paylaşmaları gerektiğini vurgulayan Urgancılar, “Gelecek beş yılda bunu yapacak İK yöneticilerinin sayısı artacak. İK önlenemez bir yükselişte ve karar alma mekanizmasındaki ağırlığı artıyor. Bu yükselişten Türkiye de etkileniyor. Araştırma verilerinin yüzde 10’unu Türkiye’den topladık. Bu bile başlı başına Türkiye’de şirketlerin İK’ya verdikleri önemi gösteriyor” dedi.

Gelecek 5 yılda İK nasıl şekillenecek dersiniz?
•İK faaliyetlerini, “belirlenen stratejiye göre” ayarlayan İK departmanlarının dönemi bitiyor. İK doğrudan stratejiyi belirleyen ekipte yer alacak.
•Şirkette yönetsel etkinliği artan İK liderlerini bundan sonra daha sık göreceğiz.
•Organizasyonun her yanına dokunan tek birim İK. Bu nedenle İK’nın neyi yapıp neyi yapamadığının şirket başarısı üzerindeki kritik etkisine daha çok şahit olacağız.
•Şirketin başarısını en az parasal göstergeler kadar, şirkete rekabet avantajı sağlayan; işveren markası ve inovasyon, hız, kalite gibi organizasyonel kabiliyetler yani “finansal olmayan” değerler daha fazla belirleyecek. Bunları da büyük oranda yöneten İK birimleri olacak.

Araştırma sonuçlarını tarafıma ileten Binnur Musaoğlu’na teşekkür ederim.

Mutlu, verimli günler

‘ Seda ‘
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.