Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Asgari ücret artışı borsa şirketlerini nasıl etkileyecek?

18 Kasım 2015 Çarşamba::

İş Yatırım, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bin 300 lira olması beklenen asgari ücretin halka açık özel şirketleri nasıl etkileyeceği üzerine bir not yayınladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Asgari ücrette yaşanacak değişim, sayıları 5 milyonu bulan asgari ücretli çalışanları etkilemeyecek. Yapılması öngörülen artış aynı zamanda, bordrolu çalışan tüm kesimler ile işverenlerin de tamamını etkileyecek.

İş Yatırım, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bin 300 lira olması beklenen asgari ücretin halka açık özel şirketleri nasıl etkileyeceği üzerine bir not yayınladı. Notta maliyetler tarafında BIST şirketlerinin olumsuz etki göreceği ifade edilse de, harcanabilir gelir ve GSYH artışının olumlu etkilerinin olumsuz etkileri dengeleyeceği belirtildi.

Bankacılık

Asgari ücret artışının bankacılık ve sigortacılık sektöründe temizlik ve bilişim ile ilgili dışarıdan hizmet alımı sağlandığı için operasyonel maliyetlere sınırlı bir etki göstermesi bekleniyor. Bununla birlikte piyasada faiz oranları ve Türk Lirası fonlama maliyetleri açısından enflasyonun artacak olmasının olumsuz bir etki oluşturması öngörülüyor. Bunun yanında enflasyona göre düzenlenmiş personel ücretleri ve asgari ücrete endeksli sigorta primlerinin de personel maliyetleri açısından baskı oluşturması riski bulunuyor. Bankaların personel maliyetlerinin operasyonel maliyetlerinin hemen hemen yarısını oluşturduğu dikkate alınırsa bu durumun bankalar için kritik önem taşıdığı ifade edilebilir. Fakat bankaların enflasyona endeksli varlıkları ve kredi kartı işlem hacimleri dolayısıyla enflasyonun yükselecek olmasından fayda sağlayabileceği ve böylelikle bu olumsuz etkilerin kısıtlanacağı ifade ediliyor.

Telekom

Sektörde sadece çağrı merkezleri çalışanları asgari ücret alıyor. Yine de toplamda maliyetler üzerindeki etki sınırlı olacak. Bununla birlikte artan harcanabilir gelir dolayısıyla akıllı telefon satışlarında belli düzeyde bir artış görülebilir.

Giyim perakendesi

Birçok mağaza çalışanı asgari ücret ya da asgari ücrete yakın bir ücret alıyor. Marjlardaki toplam etkinin yüzde 1 civarında olacağı tahmin ediliyor. Bu etki kısmen devletin katkısı ve ücret düzenlemeleri ile dengelenebilir. Giyim perakendesi şirketleri de harcanabilir gelirin artmasından fayda sağlayabilir.

Gıda perakendesi

Bu alanda da çalışanların birçoğu asgari ücret ya da asgari ücrete yakın seviyede ücret alıyor. Bununla birlikte asgari ücret artışının personel maliyetlerine etkisi kısıtlı olacak. Personel maliyetlerinin toplam gelirlere oranı Migros'ta yüzde 9,3, BİM'de yüzde 6, Bizim Toptan'da ise yüzde 3 düzeyinde. Devlet katkısı ve fiyat düzenlemeleri göz ardı edilirse asgari ücret artışının marjlara katkısının 50-100 baz puan arasında olacağı öngörülüyor. Bu küçük bir etki olarak görülse de düşük FAVÖK marjları dikkate alındığında, herhangi bir fiyat artışı olmaması durumunda sektörde negatif etki görülebilir. Yine de gıda perakendecileri talebin esnekliği dolayısıyla fiyatlarını ayarlama konusunda iyi bir pozisyonda bulunurken, harcamalardaki artıştan da olumlu etki görebilirler.

Gıda üreticileri

Bu alandaki oyuncular yüksek enflasyon ve harcanabilir gelirin artmasından fayda sağlayacaklardır. Ülker'i ele alırsak, emek maliyeti şirketin gelirlerinin yüzde 24'ünü oluştururken, personelin sadece yüzde 2'si asgari ücret alıyor.

Hava taşımacılığı

Bu sektörde faaliyet gösteren şirketler için asgari ücret artışının toplam personel maliyetlerine etkisinin çok kısıtlı olacağı öngörülüyor. Tavm Holding için bu etkinin göz ardı edilecek boyutlarda olduğu, Çelebi'nin FAVÖK marjında ise 50 baz puan daralma getirebileceği belirtiliyor.

İnşaat

Sektörün maliyetlerinin yüzde 20'sini çalışan maliyetleri oluşturuyor. İstihdamın yüzde 50'si de dışarıdan sağlanıyor. Şirketlerin çalışanlarının yüzde 70-75'inin asgari ücret ile çalıştığı dikkate alınırsa, asgari ücret artışının sektör üzerinde ciddi bir etkisi olacağı ifade edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.