Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

40 Yaşından Sonra Nasıl İş Bulursunuz? (Bölüm 2)

29 Aralık 2014 Pazartesi::

40 yaşından sonra iş bulabilmek, bir çok kişiyi ciddi anlamda zorladığı bir gerçek. Yazar; ilk yazıdaki 5 maddeye, iş bulmayı kolaylaştıracak 5 madde daha ekliyor.

Yazı Boyutu : A A A A

1. Mülakatlarda Sakin Olun:

Gözlemlerim bana şunu diyor: yaşı ilerlemiş adaylar iş görüşmelerinde o kadar kolay sinirleniyorlar ki, mülakatı çoğu zaman görüşmenin henüz ilk dakikalarda kaybediyorlar. Bu konuda onları anlayabiliyorum, muhtemelen 20 yılı aşkın tecrübenin, masanın karşı tarafında oturan yeni yetme bir IK’cı tarafından sorgulanmasını kendilerine yediremiyorlar. Hele ki bir önceki pozisyonununuz bu yaşlardaki kişileri yöneten bir yöneticilik pozisyonuysa, o sandalyeye oturup sorgulanmak egonuz açısından ciddi sıkıntılar yaratabiliyor. Ancak yapacak hiç bir şey yok, şu anki durumu iyi anlayıp kendinizi bu duruma alıştırmazsanız bu agresifliğiniz size ciddi zararlar verecek. Şu an iş arayan kişi sizsiniz, sizi işe alacak kişi o. Dolayısıyla sorduğu sorulara –her ne kadar bu çok zor da olsa- sabırla gerekli cevapları verin, sizi tanımasına izin verin ve sakin olun.

2. Küçük Firmalara Odaklanın

Her ne kadar büyük ve kurumsal firmaların yaş bariyerleri daha düşük gibi gözükse de aslında sizin odaklamanız gereken firmaların nispeten küçük firmalar olması gerektiğini düşünüyorum. Büyük firmaların işveren markası size “ne olursan ol gel, yaşın önemli değil” mesajı verir vermesine ama, çalışan zihniyeti bu şirket kültürünü özümsememiş olabilir. Karşınızda oturan IK’cıya veya departman yöneticisine derdinizi anlatacağınıza, küçük firmaları gözünüze kestirip, firmanın sahibine veya genel müdürüne ulaşıp derdinizi ona anlatmak, onu ikna etmek çok daha efektif olacaktır. Onları ikna etmek zaten yolun çok büyük bir kısmını yürümüş olmanız anlamına geldiği için, tahmin etmediğiniz kadar hızlı bir şekilde işe yerleşebilirsiniz.

3. Yaşınızın Avantajlarını Anlatın

Çoğu ileri yaşta profesyonel mülakatlara giderken iyi hazırlanmıyor ve iyi hazırlanılmamış bir mülakat çoğu zaman sizi sonuca götürmüyor. Halbuki sizin, gençlerden çok daha ciddi bir hazırlık süreci yaşamanız gerekiyor. Size yaşla ilgili sıkıntı geldikçe siz yaşınızın aslında sıkıntı değil avantaj olduğunu anlatacaksınız. Bunu yaparken yaşın ve geçmiş tecrübelerinizin size verdiği en güçlü 3 özelliği listeleyin ve bu 3 özelliği bir “güçlü iddia” olarak konumlandırın. Sürekli bu 3 güçlü özellik üzerinden kendinizi ve yapacaklarınızı anlatın. Konuyu nereye çekmek isterlerse istesinler siz yaşınızın size sağladığı bu 3 güçlü özelliği anlatın ve verilecek tüm sorumluluğu üstlenebileceğinizi ve şirket için olabilecek en iyi sonuçlar için çabalayacağınızı anlatın.

4. Kendinize Dikkat Edin

Zaman ne yazık ki hiç bir zaman yenemeyeceğimiz en büyük düşmanımız. Teknoloji ne kadar gelişse de her geçen yıl bize, fiziğimize, görüntümüze ve duruşumuza saldırıyor. Ancak bu, kendimize dikkat etmeyeceğimiz ve duruşumuzu sağlamlaştırmayacağımız anlamına gelmiyor. İleri yaştaki profesyoneller, işsizliğin de etkisiyle ne yazık ki kendilerine gerekli özeni ve dikkati göstermiyorlar. Saç bakımından kıyafete, duruştan yaklaşıma bizi ön plana çıkartacak her şeyi ihmal ediyoruz. Lütfen ama lütfen, yaşınız ne olursa olsun kendinize dikkat edin ve duruşunuzu bozmayın. Bu size tahmin etmeyeceğiniz kadar yarayacak.

5. Network Yapın

Bir başka gözlem: ileri yaştaki profesyoneller yaşadıkları kötü (ama geçici) dönemde, yani işsizken, gittikçe içine kapanıyorlar. Özellikle yaşlarının ne yazık ki bir dezavantaj olduğunu düşünüyorlar çünkü kafalarını çevirdikleri her yerde, sosyal ağlarda, sokakta, işte, hep genç yeni kuşakla karşılaşıyorlar. Yeni kuşağın onlara bakışının “bildikleri eskide kalmış dinozor” olduğu sanrısına kapılıp kendilerini kapatıyorlar. Öte yandan teknolojinin sürekli gelişmesiyle değişen iş yapış şekilleri de onları korkutuyor ve sanki onlara yetişemeyeceklermiş gibi hissediyorlar. Bu içe kapanış onları yalnızlaştırıyor. Halbuki orada veya şurada, mutlaka bir yerlerde onların yaşlarına, yaşadıklarına ve tecrübelerine saygı gösteren, onlardan bir şeyler öğrenmeye meraklı ve hevesli insanlar, onlarla çalışmaya istekli şirketler var. Bu sanrıya girmeyen ve kendini kapatmayan profesyoneller networking yapıyor, yeni insanlar tanıyor, özgüvenle tanışıyor ve fırsat kovalıyorlar. Sizce bu şekilde mi bir işe yerleşmek daha kolay, yoksa ilk anlattığım içe kapanık şekilde mi?

Özetle, eğer 40 yaş üzeriyseniz ve hiç planlamadığınız bir işsizlik dönemi geçiriyorsanız panik yapmayın, bu yaşadığınız dönem geçici. İş bulacaksınız, belki diğerlerinden daha uzun sürecek, belki diğerlerine oranla daha düşük şartlarda olacak vs. ama mutlaka sizin tecrübenizden yararlanmak isteyenler çıkacak. Kendinize yapacağınız en büyük kötülük umutsuzluğa kapılmak ve kendinizi kapatmak. Tam tersi, enerjik, güler yüzlü, özgüvenli olursanız ve doğru adımları atarsanız bu kriz dönemi çok daha hızlı bitecek. Ben her iki yazımda da toplam 10 maddeyle size yardımcı olmaya çalıştım. Umarım işinize yaramıştır. Başarılar!
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.