Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

İK'cılar ne yapar?

25 Şubat 2013 Pazartesi::

GfK Türkiye ve Management Centre Türkiye işbirliğinde gerçekleştirilen araştırma İK departmanlarının çalışmaları hakkında diğer bölümleri daha fazla bilgilendirmesi gerektiğini ortaya koyuyor

Yazı Boyutu : A A A A

GfK Türkiye ve Management Centre Türkiye işbirliğinde insan kaynakları profesyonelleri ile diğer departmanlarda çalışan profesyonellerin, kurumlarında insan kaynakları yönetimi hakkındaki algılamalarını karşılaştırmalı olarak ortaya koyan bir araştırma gerçekleştirdi.

Araştırma kapsamında iş dünyasından 352 beyaz yakalıdan online araştırma tekniği kullanılarak bilgi alındı. Araştırmaya katılanlardan 103’ü İnsan Kaynakları bölümü yöneticileri ve uzmanlarından oluşurken, 249’u ise üst düzey yöneticiler ve İK dışında diğer departmanlarda çalışanlardan oluştu.

İnsan kaynakları yönetiminin misyonu
Araştırmaya katılanlara kurumlarında insan kaynakları bölümünün en önemli misyonu sorulduğunda, yüzde 43’ü en önemli misyonun “Kurum hedeflerine yönelik uygun insan kaynağını kuruma kazandırmak ve tutundurmak” olduğunu belirtiyor. Katılımcıların yüzde 14’ü insan kaynakları bölümlerinin misyonunu şirkette gelişim ve değişimi yönetmek olarak belirtirken yüzde12’si şirket yönetiminde stratejik olarak yer almak, yüzde 9’u şirket iş süreçlerinin etkinlik ve verimliliğini artırmak ve yüzde 6’sı ise başarı odaklı şirket kültürükurmak yanıtını veriyor.

İK çalışmaları yeterli bulunuyor mu?
Araştırmaya katılanlara kurumlarında insan kaynakları bölümünün çalışmalarını 5 kriter açısından yeterli bulup bulmadıkları sorulduğunda İK çalışanlarının kendilerini tüm kriterler açısından diğer departman çalışanlarına göre çok daha yeterli buldukları görülüyor. Örneğin “performans yönetimi” konusunda İK çalışanları arasında kurumlarında İK yönetimini yeterli bulanların oranı yüzde 67 iken, bu oran diğer departman çalışanları arasında yüzde 33’e düşüyor.

• İK yönetimini işe alım alanında yeterli bulan İK çalışanlarının oranı yüzde 95 iken diğer departman çalışanlarında bu oran yüzde 63.

• Personel eğitimi ve kariyer yönetimi konusunda İK çalışanları İK yönetimini yüzde 63 oranında; diğer departman çalışanlarıysa yüzde 28 oranında yeterli buluyor.

• Çalışanlarla iletişim ve motivasyon yönetimi açısından İK yönetimini İK çalışanları yüzde 59 oranında yeterli bulurken diğer departman çalışanları yüzde 26 oranında yeterli bulduğunu bildiriyor.

• İK yönetimini değişim yönetimi ve organizasyonel değişim açısından İK çalışanlarının yüzde 51’i yeterli bulurken diğer departman çalışanlarının yüzde 24’ü yeterli bulduğunu belirtiyor.

İK yönetiminin kurumda katkı sağladığı alanlar
Kurumlarda insan kaynakları yönetiminin aşağıdaki 9 sorumluluk alanında ne ölçüde katkı sağladığı sorulduğunda iki kitlenin farklılaşan değerlendirmeler yaptığı görülüyor. İK çalışanları arasında kurumlarında İK yönetiminin bu alanlara katkı sağladığını düşünenlerin daha fazla olduğu dikkat çekiyor. Bu oranların diğer departman çalışanları arasında gittikçe düştüğü gözleniyor.

Bu sonuçlara dayanarak kurumlarda İK yönetimlerinin iç iletişimi güçlendirerek çalışmaları hakkında diğer bölümleri daha fazla bilgilendirmeleri ve departmanlar arası işbirliğini arttırmaları gerektiği ortaya çıkıyor.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.