Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Koç’tan 2013’e dev yatırım bütçesi: 6 milyar dolar

3 Ocak 2013 Perşembe::

Mustafa Koç, Türkiye’nin 2013’te iç talep ağırlıklı olarak yüzde 4.5 büyümesini bekliyor. Bu yıl 3.7 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını belirten Koç, “Köprü ve otoyol özelleştirmesinde payımız 2.3 milyar dolar. İhale onayına bağlı olarak, 2013 yatırımlarımıza bu tutarı da dahil etmemiz söz konusu olabilir” dedi. Bu durumda holdingin yatırımı toplam 6 milyar doları bulacak.

Yazı Boyutu : A A A A

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2013 yılında, büyümenin 2012’ye göre bir miktar hızlanarak yüzde 4.5 civarında olmasını beklediğini söyledi. Koç, ”Her ne kadar büyüme oranında geçen yıla göre çok büyük bir sıçrama öngörmesem de, büyümenin bileşenlerine baktığımızda, bu yıl daha çok iç talep ağırlıklı bir büyüme göreceğimizi düşünüyorum. Bir başka ifadeyle, 2012’ye kıyasla 2013’te yurtiçi yatırım ve tüketim harcamalarında belirgin bir canlanma olabileceğini tahmin ediyorum. Bu düşüncemin arkasındaki en önemli nedenlerin başında, faizlerin 2013’te daha düşük düzeylerde kalacağı beklentisi geliyor” dedi.
Mustafa Koç, Türkiye’de yurtiçi tasarrufların artmasının, yatırımların ve büyümenin finansmanda sürdürülebilirlik açıcından çok önemli bir konu olduğunu dile getirerek, Türkiye’deki tasarrufların yatırımlara yeterli kaynak sağlayamamasının yabancı tasarruflara yönelme eğilimi sonucunu doğurduğunu kaydetti.

Kadınlar ve gençlere vurgu
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Koç, ”Cari açık sadece dış ticaretle ilgili bir konu değil, aynı zamanda düşük tasarruf oranlarımızla da ilgili. Tasarrufların artırılmasına çok ciddi çaba harcamak gerekiyor” dedi.
Türkiye’de tasarrufları artırmanın çok kısa vadede kolay olmayacağını, ancak orta ve uzun vadede tutarlı politikalarla bunun başarılabileceğini düşündüğünü aktaran Koç, bunun için kadınların ve gençlerin işgücüne katılımı yönündeki çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini söyledi.
2012’nin ilk yarısındaki sıkı para politikasını yılın ikinci yarısında gevşetmeye başlayan Merkez Bankası’nın, 2013’te de genel olarak ekonomiyi destekleyici bir para politikası uygulayacağı tahmininde bulunan Koç, 2012’de iç talepteki yavaşlama neticesinde cari açıkta sağlanan hızlı düşüşün, enflasyonun son aylarda mutedil bir seyir izlemesi ve finansal piyasalardaki istikrarlı görünümün, Merkez Bankası’nın faizleri düşük tutmasına olanak sağladığını anlattı.
Kuzey Irak’ta enerji yatırımı araştırıyor
Mustafa Koç, ”2013’te toplam yatırım harcamamızın 3.7 milyar dolar seviyesinde olmasını planlıyoruz” dedi. Yurt dışı yatırımlarında en yaygın boyuta ulaşmış olan şirketlerinin Arçelik olduğunu anımsatan Koç, turizm şirketlerinin de yurt dışı yatırımlarına hız verdiklerini, marina, duty-free ve otel alanlarında yeni yurtdışı yatırımlar hedeflediklerini söyledi. Kuzey Irak’ta yatırım potansiyellerine de değinen Koç, Erbil’de Divan Oteli ve Setur mağazasının faaliyete geçtiğini, Koçtaş’ın bölgede bir işbirliğine imza attığını hatırlatarak, “Kuzey Irak deyince ilk akla gelen enerji. Enerjide bizim faaliyet gösterdiğimiz petrol, LPG, doğalgaz ve elektrik alanlarının her birinde işbirliği ve yatırım imkânları olabilir. Şirketlerimiz bu konuda çalışma yürütüyor. Fakat bu tür projeler uzun vadede hayata geçirilebilecek konular” dedi.

Türkiye’de banka, komşularda gıda ve turizm radarda
Mustafa Koç, yurtiçi ve yurtdışında şirket satın alarak inorganik büyüme fırsatlarını da izlediklerini belirterek bankacılık alanında ağırlıklı olarak Türkiye’deki fırsatların ilgilerini çektiğini, enerji, turizm, gıda alanlarında komşu coğrafyalar hedeflerinde yer aldığını, dayanıklı tüketim sektöründe ise çok daha geniş bir yelpazedeki pazarları değerlendirdiklerini kaydetti. Koç, “Yüksek büyüme beklenen ve Hindistan’ı da kapsayan Güney Asya da doğal olarak Arçelik’in odağında olan bölgelerden birisi. Ancak, mevcut durumda Hindistan pazarı için olgunlaşmış bir karar söz konusu değil” dedi.
2012’de 3 milyar $ yatırım
Mustafa Koç, 2012 yılında önemli bir yatırım dönemine girdiklerini dile getirerek, şirketlerin toplam 3 milyar dolara yakın yatırım harcaması gerçekleştirdiğini hatırlattı.
Faaliyet gösterdikleri tüm alanlarda yatırıma devam edeceklerini bildiren Koç, ”2013’te toplam yatırım harcamamızın 3.7 milyar dolar seviyesinde olmasını planlıyoruz. Mevcut iş alanlarımızdaki bu organik yatırımların yanı sıra, bildiğiniz gibi Köprü ve otoyollar özelleştirme ihalesini, bizim yer aldığımız konsorsiyum kazandı. İhale bedelinden bizim payımıza düşen pay, yaklaşık 2.3 milyar dolar. İhale onay mekanizması ve kapanış işlemleri ile ilgili sürecin gerçekleşme süratine bağlı olarak, 2013 yılı yatırımlarımıza bu tutarı da dahil etmemiz söz konusu olabilir” dedi.

Suriye ve İran riski
Koç, nispeten olumlu senaryoyu tehdit edebilecek riskler bulunduğunu belirterek, “Suriye ve İran kaynaklı bölgesel riskler bizi tedirgin etmeye devam edecek. Bunun yanı sıra, ABD’deki mali uçurum tartışmaları ve Avrupa’da süre giden sıkıntılar zaman zaman piyasaları dalgalandırma potansiyeline sahip. Bu ortamda, ülkemizde yaklaşan yoğun seçim döneminin siyasi arenadaki yansımalarının iyi yönetilmesinin son derece önemli” dedi.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.