Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Yönetirken nasıl koçluk yapabilirsiniz?

22 Ekim 2012 Pazartesi::

Bu alanda Türkiye’de yayınlanmış ilk kitap olan bu kaynak, yöneticilerin makamsal değil, kişisel gücünü ortaya koyarak fark yaşatmanın yollarını aktarıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Kitapta ekibinizin hem performansını artıracak, hem de kişisel gelişimlerini destekleyecek etkin araç ve beceriler yer alıyor. Türkiye’nin öncü yönetici koçları Gamze Acar Bayraktaroğlu ve Demet Uyar tarafından yazılan kitap öncelikle koçluk kavramını netleştiriyor ve diğer yaklaşımlardan nasıl farklı olduğunu açıklıyor.

Uluslararası Koçluk Federasyonu tarafından iki ayrı eğitimi akredite olan ve uluslarası sertifika verebilen Gamze Acar Bayraktaroğlu kitaplarıyla ilgili şunları söylüyor. “Etkin Yönetim Yaklaşımı için başvuracağınız referans kaynaklardan biri olan bu kitap yöneticilerin koçluk yaklaşımını kullanarak kurumlarında fark oluşturmalarını hedefliyor. Kitapta ayrıca koçluk sürecinin nasıl işlediği, farklı koçluk türleri, takım koçluğu, mentorluk uygulamaları, koçluk ve mentorluğun kullanım alanları ve etkileri hakkında bilgileri bulabilirsiniz. Bu bilgilerin ardından kitapta dört koçluk ilkesi, on koçluk becerisi, durumsal liderlik ve koçluk yaklaşımı ve “Hareket” koçluk modeli zengin örneklerle aktarılıyor. Ayrıca koçluk araçlarından “Profesyonel Beceriler Çemberi” ve yaşam değerlerini tespit etmeyi sağlayan “Doruk Deneyimi” uygulaması örnek koçluk diyalogları ile paylaşılıyor.

Koçluğun farklı kaynaklarda birçok farklı tanımına rastlamaktayız. Bu alanda uluslararası otorite sayılan International Coach Federation tanımına göre koçluk, yetkin bir koç ile bir birey ya da takım arasında, kendilerinin belirlediği hedefler temel alınarak sıra dışı sonuçların elde edilmesini sağlayan profesyonel bir ortaklıktır. Koçluk yapan yönetici ise, çalışanın amacına ulaşmasında onu harekete geçirecek ve gelişmeleri birikte izler. Koç, çalışanın hedeflerini koymasını sağlar, bu hedeflere ulaşması için ihtiyaç duyulan araçları temin eder.

Her ilişkide olduğu gibi güven koçluk ilişkisinin de önemli bir parçasıdır. Koçların, ilişkilerini destekleyecek koçluk ilkelerine bağlı kalmaları önemlidir. Çalışanın ilişkide kendisini rahat hissetmesi, paylaşımın zenginliğini getirmektedir. Koçluk ilişkisinin sağlıklı sürdürülmesini sağlayacak koçluk ilkeleri güven, içtenlik, nesnellik, tutarlılıktır.

Koçluk ilişkisinin tanımında bazı ince noktaların altını çizmek gerekir. Koçların bu konuda eğitimli ve kendisini yetiştirmiş olması ilişkinin gücünü ve kalitesini önemli ölçüde etkiler. Koç da, bu ilişkiden gelişerek çıkar. Etkin bir koçun öncelikle kendisine ayna tutması gerekmektedir. İyi bir koç, çalışanın gelişimi için ortam yaşatır, kendi alışkanlıklarını kontrol eder, beceri ve araçları içselleştirerek yaşamının başka alanlarında da kullanmaya başlar. Çalışanlarla yapılan derin paylaşımlar, koçların kemikleşmiş taraflarını fark etmelerine ve onları da değişime ve gelişime teşvik etmektedir. Etkin bir yöneticinin sergilediği koçluk becerileri hem kendilerini hem de çalışanlarını sürekli olarak gelişim platformuna taşımaktadır.

Kitapta örnek diyaloglarla anlatılan koçluk becerileri:

Özyönetim, Etkin Dinlemek, Güçlü Soru Sormak, Derin Soru Sormak, Sezgiyi Dile Getirmek, Cesaretlendirmek, Odakta Tutmak, Sorumluluk oluşturmak, Sınırları Zorlamak, Geribildirim Vermek

Galileo'nun bir sözü koçluk süreci için anlamlı bir yaklaşım sunuyor: "Kimseye bir şey öğretemezsiniz; sadece cevabı kendi içinde bulmasına yardımcı olursunuz." Yönetimde Koçluk Yaklaşımı kitabı, yöneticilerin çalışanlarına balık vermekten ziyade nasıl balık tutacaklarını gösterecek yöntemleri okuyuculara aktarmayı hedefliyor. “

Yönetimde Koçluk Yaklaşımı, Gamze Acar Bayraktaroğlu & Demet Uyar, Sistem Yayıncılık, Ocak 2010, 112 syf.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.