Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Rüzgar santrali için Tekirdağ’ı seçti

18 Ekim 2012 Perşembe::

Borusan Holding, Alman ortağı EnBW enerji şirketi ile Tekirdağ’da 50 megavatlık rüzgâr enerjisi santrali kuruyor. Balabanlı Rüzgâr Enerji Santrali ismi verilen Tekirdağ’daki santralin kurulum çalışması başladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Yatırımın başlanması münasebetiyle dün İstanbul’da yapılan törene Enerji Bakanı Taner Yıldız, Almanya Baden-Württemberg Çevre ve Enerji Bakanı Franz Untersteller ve EnBW CEO’su Frank Mastiaux ile toplantının ev sahibi Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur katıldı.

Agah Uğur’un yaptığı açıklamaya göre Borusan EnBW Enerji şirketine bağlı Balabanlı RES, Tekirdağ’da 50 megavat toplam kurulu güce sahip 22 adet rüzgâr türbininden oluşacak. 2013’te faaliyete geçmesi planlanan santralle Borusan EnBW Enerji’nin toplam kapasitesi 160 megavata, toplam rüzgâr enerjisi kurulu gücü 110 megavata çıkacak. Borusan Holding, Almanya’nın önde gelen enerji şirketlerinden EnBW AG ile 2009 yılında ortaklık kurarak enerji yatırımlarına yöneldi. Ortaklığın başında belirlenen 2 bin megavatlık kurulu güç hedefi konuldu. Şu anda yatırım aşamasına alınmak üzere bekleyen 318 megavatlık beş adet rüzgâr santrali projesi mevcut. Borusan Holding CEO’su Agah Uğur törende yaptığı konuşmada, “Bugünküne göre çok daha güçlü bir yatırım seferberliğini başlatmazsak Türkiye’de enerji açığının ortaya çıkma ihtimali bile var. Şu anda portföyümüzde geliştirilmekte olan 320 megavat kapasitesinde 5 yeni proje daha var. Bunları da önümüzdeki yıldan itibaren teker teker hayata geçiriyor olacağız. Bu projenin de tamamlanması ile rüzgâr enerjisi gücümüz toplam portföyümüzün yaklaşık yarısından biraz fazla oluyor. Orta vadeli hedefimiz ise 2020 itibarıyla yenilenebilir enerji kaynakları ağırlıklı olmak üzere 1000’lerle ifade edilecek megavatlarla kurulu kapasiteye sahip olmak.” dedi.

EnBw CEO’su Frank Mastiaux da, EnBW olarak yenilenebilir enerjiyi gelecekteki çalışmalarının odağı haline getirmek istediklerini, sadece Almanya’da değil Türkiye’de de bu alanda aynı yatırımları yapmak istediklerini söyledi. Mastiaux, yenilenebilir enerji üretiminde partnerleri Borusan’la 2.000 megavat kapasiteli bir santral kurmak istediklerini kaydetti. Almanya Baden-Württemberg Çevre ve Enerji Bakanı Franz Untersteller ise ülkesinde 2022 yılına kadar nükleer enerjiden uzaklaşmak istediklerini ifade etti. Yenilenebilir enerjinin payını 2020 yılına kadar yüzde 10’lara çıkarmak istediklerini söyleyen Untersteller, “2050’ye kadar bu alanda çalışmalarımız devam edecektir. Enerjiyi biz yenilenebilir enerjiden sağlamak istiyoruz. Rüzgâr ve güneş enerjisi çok önemli. Saatte 150 gigavatlık bir üretimle Almanya’ya elektrik enerjisinde çok büyük bir katkıda bulunuyoruz. Türkiye’de rüzgâr enerjisinde yaptığımız gibi hidrolik ve güneş enerjisi konusunda da işbirliği yapabiliriz. Bu Türkiye’nin lehine olacağı gibi aynı zamanda ortakların ve Alman şirketlerinin de lehine olacaktır.” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.