Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

SPK mı BBDK mı atar?

12 Ekim 2012 Cuma::

Bankadaki bağımsız üyeyi SPK mı BBDK mı atar?

Yazı Boyutu : A A A A

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonunda görüşülmekte olan SPK Kanun Tasarısı, SPK ve BDDK arasında yetki krizi yaşattı. Kanun taslağında halka açık şirketlerin bağımsız üye atamasını zorunlu tutan düzenleme, bankalara yönetici atamasını hangi kurumun onaylayacağına ilişkin tartışmaya neden oldu. SPK Kanun Taslağıyla, bankaların yönetimlerine atanacak bağımsız üyenin, SPK onayının ardından göreve başlayacağı düzenleniyor.

Ancak Bankalar Kanunu’na göre bir banka yöneticisinin göreve başlaması BDDK’nın onayına bağlı. SPK tasarısında, “BDDK’nın onayı” açık şekilde ifade edilmediği için tartışmalı bir durum ortaya çıktı. Bunun üzerine BDDK önceki gün Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’na, bankalara bağımsız üyenin atanması düzenlemesiyle ilgili tartışmalara noktayı koymak üzere yazılı görüş gönderdi. BDDK görüşünde, kanun tasarısının ilgili hükümlerine “bankalarda... BDDK’nın onayı alınmak koşuluyla...” ifadesi konulması istendi.

BDDK itirazını 5411 sayılı Bankalar Kanunu’na dayandırıyor. Bankalar Kanunu’na göre bankalara ve bankaların iştiraklerine atanacak yöneticilerle ilgili kurallar sıkı şartlara bağlanmış durumda.

Buna göre tüm koşulları taşıdığına karar verilen ve atanması uygun görülen yöneticiler, BDDK onayı olmadan resmi olarak göreve başlamış sayılamıyorlar. Bankalar Kanunu’nun banka yöneticileri genel müdür ve yardımıyla ilgili atama hükümlerinde, “... atanacakların, bu maddede aranan şartları taşıdıklarını gösteren belgelerle birlikte BDDK’ya bildirilmesi şarttır. Bildirimden itibaren yedi iş günü içinde BDDK tarafından olumsuz görüş bildirilmemesi durumunda ilgili kişilerin atamaları yapılabilir” maddesi açıkça düzenlenmiş durumda.

Kanun taslağı hazırladığı dönemde, bankaları da bağımsız üye zorunluluğuna tabi kılması tartışma yaşatmıştı. SPK Başkanı Vedat Akgiray, bankalara tepki göstererek, “Bankaların kurumsal yönetim anlayışından muaf olmalarını kabul etmek mümkün değil, illa olacak. Ama bunu yaparken bankacılığın gerektiği hassasiyeti göstermek tabii ki gerekecek” demişti. Tasarıda bankalara yönetici atanmasıyla ilgili maddelerde düzeltme yapılmasına Akgiray’ın nasıl bir tepki göstereceği merakla bekleniyor.

Babacan: Tasarı 17'sinde üst komisyonda

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısının alt komisyon çalışmalarının tamamlandığını belirterek, ”Önümüzdeki hafta ayın 17’sinde bu tasarı üst komisyonda görüşülecek” dedi. ”Halktan para toplamak suretiyle yapılan proje ve yatırımların önemli bir konu” olduğunu ifade eden Babacan, ”Bir yandan bunun desteklenmesinin devam etmesi gerekiyor bir yandan da kötü niyetli olabilecek yaklaşımlara engel olmak gerekiyor” diye konuştu.

”Tarihimizde bununla alakalı pek çok kötü tecrübe söz konusu” diyen Babacan, bu tür girişimlere engel olunması gerekliliğini vurguladı. Babacan, SPK yasasının içerisinde İMKB’nin de bir anonim şirket haline gelmesiyle ilgili maddeleri koymak istediklerini, İMKB’nin anonim şirket olmasının ardından bir hisse yapısına kavuştuktan sonra halka arzın söz konusu olacağını söyledi. Babacan, burada konunun İMKB’nin kendi hisselerinin de alınıp satılan ve ticarete konu olan hisseler haline gelmesi olduğunu, bunun da gelecek bir yıl içinde yapılacağını ifade etti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.