Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Avrupa siparişleri Türkiye’ye kaydırdı

5 Ekim 2012 Cuma::

Avrupalılar kriz ortamında stok yapmamak için yılbaşı siparişlerini Uzakdoğu’dan Türkiye’ye kaydırdı. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, yılbaşından önce Avrupa’dan gelen talep artışından dolayı işletmelerin tam kapasite çalıştığını söyledi.

Yazı Boyutu : A A A A

Yaklaşan yılbaşı ve Avrupa Birliği’ndeki (AB) ekonomik kriz, Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü için fırsata dönüştü. Avrupalılar, kriz ortamında stok yapmamak için yılbaşı siparişlerini Uzakdoğu’dan, daha kaliteli üretim yapan Türkiye’ye kaydırdı. Bunun sonucunda hazır giyim ihracatı yüzde 25 arttı. Eylül ayında hazır giyim sektörü Türkiye genelinde ihracatını yüzde 25 artırarak en fazla ihracat yapan üçüncü sektör konumuna yükselirken 12 aydır üst üste ihracatı gerileyen Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) ise eylül ayında ihracatını yüzde 21 artırarak kötü gidişini durdurdu. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, yılbaşından önce Avrupa’dan talep artışı olduğunu belirterek, bu sebeple sektörde işletmelerin tam kapasite çalıştıklarını söyledi. AB’deki krizin daha uzun süre devam etmesinin beklendiğini dile getiren Kızılgüneşler, “Avrupalı ithalatçılar, stok maliyetlerine katlanmak istemiyor. Bu nedenle siparişlerini Uzakdoğu yerine Türkiye’ye vermeyi tercih ediyorlar. Türkiye’ye sipariş verdiklerinde, hem kısa sürede hem de daha kaliteli ürün teslim alabiliyorlar. Avrupa Birliği’ndeki bu kriz, Türk hazır giyim sektörü açısından bir fırsat oldu.” diye konuştu.

Eylül ayında ihracatını en fazla artıran ve dış ticareti sürükleyen sektörün hazır giyim olduğunu kaydeden Kızılgüneşler, şöyle devam etti: “Türkiye’nin eylül ayında ihracatının yüzde 7,4 artış göstermesinde en büyük katkıyı, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaptı. Önümüzdeki süreçte hazır giyim ihracatındaki bu artış trendinin sürmesini bekliyoruz. EHKİB olarak 2012 yılını 1,2 milyar dolar ihracat rakamıyla tamamlamayı hedefliyoruz.” Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2012 Eylül ayında 88 milyon 237 bin dolarlık ihracat yaptı. EHKİB’in ihracatı, 2011 Eylül ayına göre yüzde 21 artış gösterdi. On aylık dönemde ise 856 milyon 237 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Birliğin ocak-eylül döneminde AB’ye ihracatı ise 748 milyon 161 bin dolar oldu. Ege Bölgesi’nden yapılan hazır giyim ihracatında AB’nin payı yüzde 87 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde en fazla ihracat 204 milyon 699 bin dolarla Almanya’ya yapılırken İspanya 145 milyon 968 bin dolarla ikinci, İngiltere 85 milyon 957 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve İtalya takip etti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.