Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Yeni TTK’ artık korkutmuyor

26 Eylül 2012 Çarşamba::

Hadımköy-Arnavutköy Sanayi veİşadamları Derneği(HASİAD)’ın düzenlediği seminerdeTürk Ticaret Kanunu’nun hukuksal, bilişim ve KOBİ ayağında yapılması gerekenler konuşuldu.

Yazı Boyutu : A A A A

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu’nda en fazla tepki çeken maddeler değiştirildi. Esnaf rahat nefes aldı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Eski Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu,’’ Yeni TTK’nunda eski kanunun atılıp, yerine daha çağdaş, daha teknolojiye uyumlu bir kanun yapılması hedefi vardı. Bu anlamda doğruydu. Eski kanunun içine sığılması mümkün olmayan hükümleri vardı’’dedi.

Yeni TTK’nın yürürlüğe girmesiyle uygulamada ortaya çıkan zorluklarla alakalı geri adımlar atıldı. Yenimli Mali Müşavir ve Eski Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu;’’Rahatsızlık veren konuların başında ortağınşirketten para çekmesine ilişkin bir engel kalmamış oldu. En çok tepki alan madde tamamen değiştirilmiş, rahatsız etmekten çıkmış bir hale geldiğini’’belirtti.

Rahatsızlıklar birer birer uygulamayla su yüzüne çıkıyor

Osman Arıoğlu;’’ İşlem denetçiliği diye bir şey vardı. KOBİ mahiyetindeki işletmeler açısından bir yük getirecekti. Şu anki şapkamla işlem denetçiliği savunmam gereken bir şey çünkü neden mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin işlem denetçisi olması gerekiyordu normalde ve kanunda da öyle bir sınırlama yoktu aslında. Herkes işlem denetçisi olabilir gibi bir hal vardı. Fakat, iş dünyasını doğal olarak bu da ciddi rahatsız etti. İşlem denetçiliği meselesi de kökünden kanun metninden çıktığını’’söyledi.

Angaryalar kalktı

Arıoğlu;’’Şirketlerin bütün matbu evrakına yönetim kurulunun ve ortakların bilgisi girilecek gibi biraz gerçekten kimsenin bir süre sonra işine de yaramayacak olan bir angarya hükmü vardı. Çok eleştiri alan bir şeydi. Bu hüküm de kalktı’’dedi.

İnternet sitesinde mali tabloların yayımlanmasıyla ilgili bölümde kalkmış oldu

Osman Arıoğlu;’’Bununla beraber bir şey daha kalktı.İnternet sitesi kurma zorunluluğu vardı. O da önemli ölçüde sınırlandı.İnternet sitesinde, mali tabloların hepsini yayımlamak gibi Türk toplumunun coğrafi gerçeğine de çok uygun olmayan bir durumdu. Dolayısıyla, o internet sitesinde mali tabloların yayımlanmasıyla ilgili bölümde kalkmış olduğunu’’ belirtti.

Uluslararası bağlantılı şirketler var

SPK’dan yetki almışdenetim şirketi sayısı 60-70 civarında ve bunun içerisindeki yetki almışdenetçi sayısı da 500-1000 arasındadır. Dolayısıyla şu anki mevcut bağımsız denetime tabi şirketi denetleyecek sayıda elaman var mı? Şöyle var. Uluslar arası bağlantılı şirketler var. Dört büyükler. Bu dört büyükler üniversite mezunu lisan bilen elemanları alıp, onları yetkisiz bir şekilde fiilen çalıştırıyorlar. Sanki, yeminli mali müşavirmiş gibi, mali müşavirmiş gibi bunlar geliyor sizin firmalarınıza oradaki, büyük şirketlerdeki meslek mensubu denetçi sayısı da yeminli mali müşavir en büyük pricedır bugün Türkiye’de. Kurucuların hepsi yeminli değil. Bağımsız denetçi sayısı da maksimum 20’yi geçmez mali müşavir ünvanlı olmak kaydıyla en azından. Aslında işin esası reel sektördür. Yani nedir? Sanayidir yani ticarettir. Denetimdir, müşavirliktir, yeminli mali müşavirliktir bütün bunlar destek hizmetleridir. Yani reel sektörün daha güçlü hale gelmesi için Türkiye’nin uluslar arası rekabette yerini daha da güçlü hale getirip, ihracatını artırabilecek bir potansiyele kavuşması için destek anlamında kurumlardır. Dolayısıyla bu kurumların niteliğini ve kalitesini artırılması ama neticesinde ticaret ve sanayiye maksimum desteğin sağlanması işin olmasa olmaz esasıdır’’dedi.

Ticaret Kanunu kültür ve anlayış değişimine imkan sağlayacak

Arıoğlu;’’ Bağımsız denetçilikle ilgili olarak özetle bu aşamada. Bakanlar Kurulu çıtayı biraz yukarıdan koyarak kimlerin denetime tabi olacağını belirleyecek, arkasından da bu denetimle ilgili süreç başlamışolacak. Bunun firmalara şöyle bir yararı olacak aslında firmalarda yavaş yavaştüzel kişiliğin ayrı bir kişilik olduğunun farkına varacak ve beklide bizim ülkeye has olan bir özelliği şu, firmalar 1 nesil devam etmiyor. Fakat, bunlarıkurumsal hale getiremediğimiz için babadan oğullara geçince birkaç parçaya bölünerek birbiriyle rakabet eder hale geliyor. Ticaret Kanunu’nun en önemli yönü ülkemiz açısından katkısı, beklide firmanın kurumsal yapısının ve sürekliğinin sağlanması olacaktır. Bu anlamda ciddi bir kültür ve anlayış değişimine imkan sağlayacağına inanıyorum’’dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.