Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

İsveç’li yatırımcı İMKB’ye geliyor

14 Eylül 2012 Cuma::

İMKB’de yabancı alımlarının son dönemde arttığına dikkat çeken İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, “Özellikle İsveç’ten para girişi olduğunu görüyoruz. Polonya ve Norveç’ten de giriş var” dedi

Yazı Boyutu : A A A A

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) yabancı payı yüzde 64’e ulaştı. İMKB’de yabancı alımlarının arttığına dikkat çeken İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, “Son dönemde İsveç’ten çok para girişi var. Hergün alım var. Avrupa’daki krizin etkisiyle fonlar, yatırımlarını Türkiye gibi ülkelere yönlendiriyor. İsveç Avrupa’nın zengin ülkesi. Avrupa’daki kriz böyle devam ettiği sürece Türkiye’ye para girişi artacaktır. Öte yandan, Polonya ve Norveç’ten de giriş var” dedi.

Parasal genişleme bekleniyor

Türkiye’nin ekonomik büyümesinin sermaye piyasalarındaki ayrışmaya yeni yeni yansıdığını belirten İlhami Koç, “Ekonomik performans fiyatlara yansıyor artık. Dünyada parasal genişleme beklentileri var. Bu olursa kısa vadede hisse fiyatlarının düşmesini beklemiyoruz” diye konuştu.

İMKB’deki yükselişin bankalarla başladığını, sanayi sektörüne de yansımaya başladığını kaydeden Koç, “Piyasa yukarı giderken hisse seçime öne çıkmaya başladı” yorumunda bulundu. Son dönemde bono piyasasındaki yabancı girişlerine de değinen İlhami Koç şöyle dedi: “Yabancı için kur riski az. O nedenle sabit menkul kıymetlere yöneldiler.”

Büyük halka arzlar sırada

İş Yatırım’ın ana gelir kalemlerinden birinin de halka arzlar olduğunu ifade eden İlhami Koç, “Bugüne kadar büyük halka arzlar için piyasa koşulları uygun değildi. Ancak, endeksin geldiği seviyeler büyük halka arzları da gündeme getirdi. 3 tane büyük halka arza aracılık edeceğiz. Bunlar 200 milyon doların üzerinde” dedi.
Türkiye’de faizlerin düşmesiyle bono ve tahvil yatırımı yapan muhafazakâr yatırımcıların özel sektör tahvillerine yöneldiğini anlatan Koç, “Bu yıl sektörde 19 milyar TL özel tahvil halka arzı oldu. Bunun 4.5 milyar TL’sini İş Yatırım gerçekleştirdi” diye konuştu.

En yüksek işlem hacmi euro/dolar’da

İş Yatırım’ın gelirlerinin yarıdan fazlasının yurtdışı işlemlerden kaynaklandığını belirten Koç, en yüksek işlem hacminin 90 milyar dolar ile euro/dolar paritesinde olduğunu söyledi.

Koç şöyle devam etti: “Daha sonra 8 milyar dolarla dolar/yen geliyor. Altın işlemleri 7.8 milyar dolar. Gümüş’ün işlem hacmi ise 1 milyar dolar. Öte yandan, diğer metal kontratlarına da ilgi var. Bakır’ın işlem hacmi 3.6 milyar dolar. Nikel’in 500 milyon dolar, petrolün ise 8 milyar doları buluyor.”

Türkiye’de işlem hacimlerinin azaldığını, bu ortamda İş Yatırım’ın yılın ilk 6 ayında banka dışı finans kurumları arasında en yüksek kâra ulaştığını belirten İlhami Koç kâr artışının nedenlerini şöyle anlattı:
“Son dönemde elektronik platformlarda işlemler önem kazanmaya başladı. Eskisi gibi şube açayım, işlemler yapılsın formatı kalktı. Seans odası ve telefonla işlem yapma kültürü de kalktı. İşlemler elektronik ortama geçince biz de kaynakları bilgi üretimine yoğunlaştırdık.”

İş Yatırım’ın yılsonu tahminleri

Dolar 1.81
TL sepet 2.04
TÜFE (%) 6.8
İşsizlik (%) 10.5
Büyüme (%) 3.0

‘Sokaktaki insan da Apple hissesi istiyor’

Son dönemde elektronik platformlarda işlemleri önem kazanmaya başladığını belirten İlhami Koç, İş Yatırım’ın aracılık işlemlerinin şu anda yüzde 78’inin online platformlarda gerçekleştiğini söyledi. Eskiden yatırımcının hisse senedi ve vadeli işlemlerle sınırlı olan bakış açısının daha geniş bir yelpazeye yayıldığını vurgulayan Koç, “Online işlemlerle birlikte yatırımcının ufku genişledi. Sokaktaki insan bile artık Apple hisse senedi almak istiyor” dedi.

Yunanistan krizi Londra konferansını iptal ettirdi

İş Yatırım’ın her yıl Londra’da gelişmekte olan ülkelere yatırım yapan fon yöneticileri ve yatırım potansiyeli yüksek halka açık temsilcilerinin bir araya geldiği konferans yapılamadı. İlhami Koç, “Bu konferansı Yunanlı aracı kurum Piraeus Securities ile birlikte düzenliyorduk, Yunanistan’daki kriz nedeniyle bu yıl yapamadık. Yunanistan’da işler düzelirse, önümüzdeki yıl yaparız” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.