Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Çin’i ‘güneş’ çarpacak

12 Eylül 2012 Çarşamba::

Avrupa Birliği’ne (AB) piyasa koşullarından yüzde 80 daha ucuza güneş paneli satan Çin’li üreticiler, Avrupa Komisyon’u tarafından yakın takibe alındı. 2013 yılında güneş enerjisi üretimine başlamaya hazırlanan Türkiye de panellerin yüzde 80’ini Çin’den ithal ediyor.

Yazı Boyutu : A A A A

AVRUPA Birliği (AB), haksız rekabet yarattıkları gerekçesiyle Çinli güneş paneli ithalatçılarına ‘düşük fiyat’ soruşturması açıyor. AB’nin 2011 yılında Çin’den 21 milyar Euro’luk güneş paneli ithalatı yapmasının ardından haksız rekabeti önlemek için hareketen geçen yetkililer, uzakdoğulu ithalatçıları yakıt takibe aldı. Teker teker iflas etmeye başlayan üreticilerini korumak için uzakdoğulu şirketlere karşı gardını alan AB, Çin’den gelen güneş panellerinden daha yüksek gümrük vergisi alacak. Birlik tarihinin en büyük soruşturmalarından birinin başlatılacağı belirtilirken, Çin’de en büyük ihracat kalemlerinden biri olarak gördüğü güneş panellerini Avrupa’da daha fazla satmanın alternatif yollarını aramaya başladı.

Yüzde 80 daha ucuz

Dünyanın en büyük ‘güneş enerjisi’ pazarı olan AB’ye düşük fiyattan panel satarak son 5 yılda adeta bölgeyi ele geçiren Çinliler, dünyanın en büyük üreticilerinden Q-Cells’i bile iflas ettirdi. 5 yıl önce hiç bir ithalat gerçekleştirmeyen Avrupa, son 1.5 yılda Çin’in en büyük müşterisi oldu. Bu durum kısa sürede yaklaşık 20 Avrupalı üreticiyi iflas ettirdi. Çinlilerin, devlet bankalarından aldıkları çok düşük faizli krediler ve hükümet desteği sayesinde piyasa koşullarından yüzde 80 daha ucuza satış gerçekleştirdiği ifade edildi.

35.8 milyar dolar

Çin yönetimi ise, AB’nin kendilerine gümrük yoluyla bir yaptırım uygulaması halinde, benzer bir gümrük tarifesi uygulayarak karşılık verileceği restini çekti. 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olduktan sonra Avrupa ile ticarete başlayan Çin’in Ticaret Bakanı Shen Danyang da soruşturmanın her iki tarafı zarara uğratacağına dikkat çekti.

Danyang, bu durumda yenilenebilir enerjinin küresel ölçekteki sağlıklı büyümesinin de sekteye uğrayacağını söyleyerek, “Çin her yıl 36 milyar dolarlık güneş paneli ihracatı gerçekleştiriyor. Bunun yüzde 60’tan fazlasını AB alıyor” dedi.

Henüz güneş enerjisi üretimine resmi olarak başlamayan Türkiye de, panellerin yüzde 80’ini Çin’den ithal ediyor. Türkiye’nin, panel ithalatıyla ilgili uygulanmakta olan bir mevzuatı yok. Ancak Geçtiğimiz yıl 1 milyon Euro’luk panel ithalatı gerçekleştiren Türkiye, yüksek güneş alma sevisiyle pek çok Avrupa ülkesinden daha fazla enerji üretme potansiyeline sahip. 10-14 Haziran 2013’te güneş enerjisi yatırımlarına yönelik başvuruları almaya hazırlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, yabancı yatırımcıların, güneş tarlası kurmak için Türkiye’ye gelmesini bekliyor. Şu anda Türkiye’de 2 MW’lık güneş enerjisi üretimi gerçekleştiriliyor.

257 milyar dolar yatırım yapıldı

2011’de yenilenebilir enerjiye 257 milyar dolarlık yatırım yapılırken, Çin 52 milyar dolarla listede ilk sırayı alan ülke oldu. İkinci sırayı 52 milyar dolarla ABD alırken, Avrupa Birliği ise 101 milyar dolarla en büyük bölge olmayı başardı. Hindistan ise Ulusal Güneş Misyonu ile yenilenebilir enerjiye yatırımlarını bir yılda yüzde 62 artırarak 12 milyar dolara ulaştırdı.

ABD gümrük vergisini yüzde 250’ye çıkardı

ABD yönetimi de, Çinli üreticilerin aldıkları devlet desteği ile pazarda haksız rekabete yol açtığına karar vererek, Mayıs ayında Çin’den yapılan güneş paneli alımlarındaki gümrük vergisini, yüzde 31’den yüzde 250’ye çıkardı. Soruşturmayı yürütecek olan Avrupa Komisyonu, 9 ay içerisinde gerekli değişikliği yapacak. İhtiyaç haline gümrük vergisinde ise yeni düzenleme gerçekleştirilecek. Birliğe üye ülkelerdeki pek çok analist ise, güneş paneli üreticilerini kurtarmak için çok geç kalındığını savunuyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.