Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Asker tapu vizesini ‘toptan’ verecek

20 Ağustos 2012 Pazartesi::

Yabancıya konut satışını uzatan ‘asker izni’ ortadan kalkıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, tüm askeri yasak ve güvenlik bölgeleri tapu planlarına işlenecek. Böylece askerin izin verdiği alanlar belirlenip, her satışta askere sorulmayacak.

Yazı Boyutu : A A A A

MÜTEKABİLİYET kapsamında 183 ülkeye açılan mülk satışının gerçekleşebilmesi için ilk görüşün Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınması, yabancılara yapılacak satışları yaklaşık 15 gün uzatıyor. Hükümetin gayrimenkul edinebilen ülke vatandaşları ve edinim şartlarını belirlemesinin ve yönetmeliğin yayınlanmasının ardından başta Körfez ülkeleri olmak üzere İran ve Azerbaycan’dan da yoğun talep gelirken, henüz somutlaşan bir mülk satışı olmadı. Buna askerin izninin beklenmesi sebep olurken, yeni şartlar kapsamında ilk satışların Ramazan Bayramı’ndan sonra yapılması bekleniyor.

Tapu kayıtları çıkarılıyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Genelkurmay Başkanlığı, yabancılara mülk ediniminde ilk görüşü alınacak askeri makamlardan çıkacak iznin süresinin kısaltılması için bir çalışma yapıyor. Yapılan çalışmaya göre, Türkiye genelindeki tüm askeri yasak ve güvenlik bölgeleri ile kanun çerçevesindeki bölgeler belirlenecek. Ardından bu bölgeler tapu planlarına pafta pafta işlenecek. Böylece askerin yabancının mülk edinebilmesi için izin verdiği ve vermediği alanlar tamamen belirlenmiş olacak.

Her işlemde izin yok

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde bulunacak bu kayıtlar sayesinde her satın alma işlemi için Genelkurmay Başkanlığı’nın kapısı çalınmayacak. Belirlenen bu tapu planlarına göre, yabancının mülk almak istediği alanın kayıtlarda ülke güvenliği açısından herhangi bir risk taşımıyorsa ve askeri yasak alanın dışında işlenmişse, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü askere sormadan satış yapabilecek. Aksi bir durum olduğunda da, yine tapu planlarına göre satışa izin verilmeyecek.

2-3 ay sonra tamamlanır

Genelkurmay Başkanlığı ve Kadastro Dairesi Başkanlığı’nın birlikte yürütttüğü çalışmanın 2-3 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Çalışma ile bürokrasinin azaltılması ve yabancıya konut ve mülk satışısında sürenin çok uzamaması amaçlanıyor. Çünkü bazı durumlarda Türkiye’den mülk almak için bekleyen yabancılar sürenin uzamasından ve işlemlerin yapılamamasından şikayet ederek, alımdan vazgeçebiliyor.

Yönetmelik ne diyor

Taşınmaz Mülkiyeti ve Sınırlı Ayni Hak Edinimine İlişkin Yönetmeliğe göre, önce Valilik İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü’ne başvurulacak.
Valilik, başvurunun yapılmasını müteakip 3 iş günü içinde, taşınmaza ilişkin tapu kayıt bilgileri ve koordinatlı çap örneğini Genelkurmay Başkanlığı veya yetkilendireceği komutanlıklara göndererek, taşınmazın askeri yasak bölge, askeri güvenlik bölgesi veya 2565 sayılı Kanunun 28’inci maddesi çerçevesinde belirlenen bölge içinde kalıp kalmadığını, 15 gün içinde bildirmesini talep edecek.
Genelkurmay Başkanlığı, 15 gün içinde görüşünü bildirecek.

Araplar da eylülü bekliyor

İSTANBUL’a olan ilgileri gün geçtikçe artan Arap turistler, bu yasa kapsamında ev sahibi konumuna da geçiyor. İstanbul’u gezmek için geldikleri esnada konut almak için de harekete geçen Arap turistler, tapu işlemlerini yapmak için eylül ayını bekliyor. Boğaz hattında yalıları ve şehir içinde de lüks sitelere yönelen Araplar, evlerini seçerken, bürokratik işlemler nedeniyle eylül ayını beklemeyi tercih etti.

En çok gayrimenkul Almanlarda

-TAPU ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre yabancıların Türkiye’de 113 bin 77 taşınmazı bulunuyor.
-Bu taşınmazlar 84 milyon 153 bin metrekarelik alanı oluşturuyor.
-Türkiye’de 27 bin 620 Alman vatandaşının 36 bin 269 taşınmazı bulunuyor. Taşınmaz sayısı açısından Almanya ilk sırada yer alıyor.
-Kişi sayısında da İngiltere ilk sırada bulunuyor. 35 bin 825 İngiliz’in 25 bin 291 taşınmazı bulunuyor.

Mütekabiliyet ne getirdi

-183 ülke vatandaşı Türkiye’den gayrimenkul alabilecek.
-Suriye ve Ermenistan ile Kuzey Kore’ye hiçbir şekilde mülk satışı yapılmayacak.
-Yunanistan, sınır ve sahil illerinden mülk edinemeyecek.
-Türkiye’nin sınır komşuları da sınır illerinden gayrimenkul alamayacak.
-KKTC vatandaşları bu düzenlemeyle Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.