Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

“Bursa siyah inciri”nin ihracat yolculuğu başladı

18 Ağustos 2012 Cumartesi::

Uzun raf ömrü, iri ve albenili dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen “Bursa Siyah İnciri”nin ihracatına başlandı.

Yazı Boyutu : A A A A

Meyvenin erken olgunlaşmasını sağlayan, ancak ürünün kalitesini düşüren ve birkaç yıl içinde ağacın kurumasına yol açan “Ethepon” maddesinin kullanımının engellenmesinde kaydedilen başarı sayesinde, ürünün son derece kaliteli olduğu bildirildi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa siyah incirinin, 1990 yılında dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) tarafından tescil edilmiş, özel ve ekonomik değeri yüksek bir ürün olduğunu hatırlattı.

Çalı, Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM) onayı ile kurulan “Taze Bursa Siyah İnciri Kesim Heyeti”nin yaptığı bahçe incelemeleri sonucunda yeterli olgunluğa eriştiği tespit edilen ürünün kesimine Bursa'da 16 Ağustos itibarıyla başlandığını anımsatarak, 17 Ağustos'ta da ihracat startının verildiğini bildirdi.
Hasat başlangıcının hemen ardından hafta sonu ve bayram tatilinin başlamasının ihracatçılar için sıkıntı yarattığını ifade eden Çalı, özellikle gıda güvenliği gibi konular başta olmak üzere, resmi kurumlarla olan işlemlerin aksayacağını belirtti.

Çalı, bu yüzden ihracatın resmi olarak başlamakla birlikte bayram sonuna kadar pratikte az olacağını, asıl yoğunluğun bayram sonrasında yaşanacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Kalite gayet iyi, güzel. Hasat dönemi 2-3 aylık süreyi kapsadığı için şimdiden bütün sezon için kesin bir şey söylemek zor. Ancak hava koşullarının bu şekilde devam etmesi halinde, iyi bir sezon geçireceğimizi tahmin ediyorum. Türkiye'nin 2011 Bursa siyah inciri ihracatı 13 bin ton civarında. Bunun yüzde 95'i Bursa'ya ait. Bu yıl ise ihracatın 14 bin ton dolayında olacağını tahmin ediyoruz. Kalan yüzde 5'lik ihracatı ise Aydın ve Mersin sağlıyor.”

“Ethepon” kullanımı ile mücadele

Çalı, 2010 yılını “Siyah İncir Yılı” ilan ettiklerini hatırlatarak, meyvenin erken olgunlaşmasını sağlayan, ancak ürünün kalitesini düşüren ve birkaç yıl içinde ağacın kurumasına yol açan “Ethepon” maddesinin kullanımının engellenmesinde büyük başarı elde edildiğini, bunun olumlu sonuçlarını almaya devam ettiklerini söyledi.
Bursa Valiliği'nin de desteğiyle üretici ve ihracatçıların bilgilendirilmesi, birlikte hareket edilmesi ve ihracatın artırılması için çok önemli çalışmalara imza attıklarını anlatan Çalı, bu yıl da 25 Temmuz'da “Bursa siyah incirini koruyalım” başlıklı sektör toplantısı yaptıklarını, konunun taraflarını bir araya getirdiklerini belirtti.
Çalı, Bursa Valiliği'nin de 1 Ağustos itibarıyla Bursa siyah incirinin korunması için bir genelge yayımladığını, bütün bu önlemlerin ihracat potansiyeli yüksek olan bu ürünün kalitesini daha da artıracağını sözlerine ekledi.

Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Belçika, Avusturya ve Hollanda başta olmak üzere AB ülkelerine ihraç edilen Bursa siyah inciri, Marks&Spencer, Tesco, Sainsbury, Carrefour ve Migros gibi çok sayıda global market zincirlerinin raflarında kendisine yer buluyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.