Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Rus gazında ‘Tivnikli-Topbaş’ sürpriz yaptı

12 Ağustos 2012 Pazar::

Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tivnikli ile BİM’in ortaklarından Mustafa Latif Topbaş sürpriz yaptı

Yazı Boyutu : A A A A

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK), Rusya’nın Batı Hattı’ndan doğalgaz ithal etmek için 13 şirket önceki gün lisans başvurusunda bulunurken, bunlar arasında Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tivnikli ile BİM’in ortaklarından Mustafa Latif Topbaş’ın Batı Hattı şirketinin de yer alması dikkat çekti.

Başvuran şirketlerden dördünün Gazprom’la alım-satım anlaşması getirdiği belirtildi. Bunlardan ikisi halihazırda Rusya’dan gaz ithal eden şirketler olurken, diğer ikisi Kibar Holding iştiraklerinden Kibar Enerji ile Batı Hattı A.Ş. oldu.

Batı AŞ’de sürpriz isimler

Batı Hattı A.Ş.’nin ortakları, Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi ve Eksim Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Abdullah Tivnikli ile BİM perakende zincirinin hissedarı işadamı Mustafa Latif Topbaş. Tivnikli’ye, doğalgaz ticareti alanındaki yatırım kararını sorduğumuzda, “Biz aslında 1997 yılından beri enerji sektöründe varız. Eksim, Albaraka Türk, Kuveyt Türk’ün de içinde yer aldığı EMKAT Konsorsiyumu olarak elektrik dağıtım ihalelerine de girdik. Bu ihalelere ilgimiz devam ediyor” diye konuştu.

Ciddi çalışmalar var

1997 yılından beri HES ve 2001’den beri rüzgar projeleri geliştirdiklerini anlatan Tivnikli, şöyle devam etti: “Gerek yurtiçi, gerekse yurtdışında doğalgaz ve petrol konusunda ciddi çalışmalar içindeyiz. Rusya’da çok iyi diyaloglarımız var. Alım-satım anlaşmasını yaptık. Kime onay verilir bilmiyoruz ancak bizim getirmek istediğimiz miktar, büyük bir miktar değil.”

Üretim ve dağıtım ilgisi

Daha önce Petkim ve Türk Telekom ihalesine girdiklerini anlatan Tivnikli, “Enerji projelerinde de fizıbıl olduğu takdirde yurtdışından ortaklarımız olacaktır. Doğalgaz işi çantada keklik bir iş değil. Doğalgaz şu anda Türkiye’de tüketiciyi korumak için sübvansiyonlu olarak veriliyor. Sadece al-sat ile olmaz, üretim ve dağıtımda da olmanız gerekebilir” diye konuştu.

Mücadele Rusya’da

Elektrikte olduğu gibi doğalgazda da dağıtımı düşünüp düşünmediğini sorduğumuzda ise Tivnikli, bu sektörle de ilgilendikleri yanıtını vererek, Rusya ile imzaladıkları doğalgaz alım-satım anlaşmasına yönelik şunları söyledi: “Rusya’da bu ilişkileri kurmak kolay değil, kendinizi ispat etmeniz çok önemli. Asıl mücadeleyi Rusya’da verdik. Çok ciddi hedefleriniz ve revizyonlarınız olması gerekiyor. Sokaktan geçene vermiyorlar. İş planlarımızı, hedeflerimizi koyduk, ikna olduktan sonra anlaşmayı imzaladılar.”

Dört şirkette anlaşma var

EPDK’nın özel sektöre lisans başvurusu için verdiği süre önceki akşam itibariyle sona erdi. Rusya’dan yıllık 6 milyar metreküp doğalgaz ithalatı için 13 şirket lisans başvurusunda bulunurken, Gazprom’la sözleşme imzalayarak başvuruda bulunan şirketler Bosphorusgaz, Akfel, Kibar Enerji ve Batı Hattı A.Ş. oldu. Bu şirketlerden Bosphorusgaz ve Akfel, halihazırda Rusya’dan doğalgaz ithal eden şirketler. 2007 yılında yapılan ilk kontrat devri sonucunda Akfel Group şirketlerinden Enerco yıllık 2.5 milyar metreküp doğalgaz ithalat lisansı, Bosphorusgaz ise yıllık 750 milyon metreküp ithalat lisansı almıştı.

Doğalgaz ithalatında yüzde 25 serbestleşme

BOSPHORUS Gaz CEO’su Metin Şen, 6 milyar metreküplük doğalgaz ithalatının özel sektöre devredilmesiyle, toplamda özel sektörün getirdiği doğalgaz miktarının 10 milyar matreküpe çıkacağını belirtti. Tüketimin 50 milyar metreküp olarak öngörüldüğünü anlatan Şen, “Yani ithalatta yüzde 25’lik bir serbestleşme gerçekleşmiş olacak, daha önce bu oran yüzde 10’du” diye konuştu.

1 Ocak’ta devreye girecek

METİN Şen, gaz ithalatındaki serbestleşmeye yönelik, “Akaryakıt sektöründe özelleştirme olmadan önce sadece Petrol Ofisi vardı. Sonra Shell, BP gibi Avrupa devleri girdi. Burada da rekabetçi bir piyasa olacak. Doğalgaz tüketicilerinin kendi tedarikçilerini seçme şansı olacak. 1 Ocak 2013’ten itibaren özel sektörün kontratları devreye girecek” dedi.

13 şirket başvurdu

LİSANS başvurusunda bulunan firmaların tam listesi şöyle: Maya Petrol, OMV Enerji, Aksa, Uzman Enerji, Angora Gaz, Bosphorusgaz, Naturgaz, Hattuşa Enerji, Batı Hattı Gaz Ticaret, Akfel, Coren Enerji, Kibar Enerji ve Aygaz. Diğer şirketlerin, Gazprom’la sözleşme de dahil olmak üzere eksik evraklarını tamamlamaları için 10 günlük süreleri bulunuyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.