Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Şirket ortakları kâr avansı alabilecek

10 Ağustos 2012 Cuma::

Geçen ayın başından beri yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile ortakların şirketten borç alması yasaklanmıştı.

Yazı Boyutu : A A A A

Yasağa rağmen borç alan ortaklar için önce adli para cezası, cezayı ödememe durumunda ise hapis cezası öngörülüyordu. Şimdi ortakların mağdur durumda kalmaması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kanunu'na tabi olmayan anonim ve limitet şirketlerde şirket sahiplerinin kâr payı avansı almasının önü açılıyor. TTK ile kâr payı avansının bakanlık tarafından yayımlanacak bir tebliğ ile düzenleneceğini hatırlatan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tebliğe son halinin verilerek yayımlanmak üzere Başbakanlık'a sunulduğunu açıkladı. Hesap dönemi kapanmadan ve yıllık net kâr kesinleşmeden sonradan mahsuplaşmak üzere ortaklara yapılan kâr payı ödemesi anlamına gelen kâr payı avansı daha önce sadece Sermaye Piyasası Kanunu'na tabi şirketlere tanınan bir ayrıcalıktı. Bu tebliğ ile ticarî hayatın içinde olan tüm şirketlere bu imkân sağlanmış olacak. Bu uygulama sayesinde şirket ortakları dönem sonunu beklemeden paylarına düşen kârın belli kısmını avans olarak alabilecek. Böylece dönem içerisinde ortaya çıkabilecek ihtiyaçlar karşılanmış olacaktır. Hazırlanan tebliğe göre, şirketlerin kâr payı avansı dağıtabilmeleri için, şirket genel kurulunca kâr payı avansı dağıtılmasına ilişkin karar alınması ve kâr payı avansı dağıtılacak hesap döneminde hazırlanan üç, altı veya dokuz aylık ara dönem finansal tablolara göre kâr edilmiş olması gerekiyor.

Bu arada, ortaklar kâr payı avansı aldıktan sonra yıl içinde dağıtılan kâr payı avansını karşılayacak tutarda net dönem kârı oluşmaması veya zarar oluşması durumunda ise fazladan ödenen kâr payı avansları ortaklardan tahsil edilerek şirkete iadesi sağlanacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.