Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Krizde “outlet” avantajı

29 Temmuz 2012 Pazar::

Viaport outlet merkezi, krize rağmen hedeflerinin üzerinde bir doluluk oranına ulaştı.

Yazı Boyutu : A A A A

Geçtiğimiz temmuz ayında 100 milyon Euro yatırımla, 250 bin metrekarelik bir alana kurulan outlet merkezi Viaport’ta neredeyse tüm mağazalar açıldı. Son olarak Benetton, Converse, Neofly, Tekin Acar, Samsonite, Starbucks, Teknosa gibi mağazaların da eklendiği Viaport,


Beymen’den Lacoste’a, Mango’dan Harvey Nichols’a kadar birçok markanın outlet’ini çatısı altında topluyor.


Kurtköy, Sabiha Gökçen kavşağındaki Viaport’a doğru yol alırken aklımızdaki ilk soru, açılışı tam da küresel krize denk gelen bu merkezde işlerin nasıl olduğu. Mağazalar hiç de iş yapıyor gibi gözükmüyor ancak konuştuğumuz satış elemanları, hafta içinde durumun böyle olduğunu, hafta sonlarında ise manzaranın tamamen değiştiğini söylüyor. Ekim ayında 900 bin olarak hedeflenen aylık ziyaretçi sayısı 1,5 milyona ulaşmış. Hafta sonlarında 1250 araçlık otopark yetersiz kaldığı için, yanına bir de küçük otopark eklenmiş. Elindeki poşetlerle, buranın müdavimi gibi gözüken bir ev hanımı da hafta sonlarında buranın “mahşer yeri”ne döndüğünü söylüyor.


Aslında bu ilginin nedeni açık. Sadece outlet mağazaların bulunduğu Viaport’ta, 9 bin YTL’ye satılan bir Harvey Nichols ürününü 1500 YTL’ye bulabiliyorsunuz. “Marka”dan vazgeçmeyen ama kriz nedeniyle harcamalarında temkinli davranan tüketiciler daha ne arasın! Viaport’ta markaya göre farklılık gösterse de yüzde 70-80’e varan indirimler görülüyor. Viaport Genel Koordinatörü Muzaffer Gülöz “Normalde buradaki fiyatları gördüğünüzde, kendinizi aldatılmış gibi hissedebilirsiniz. Ancak satılan ürünlerin sezon malı olmaması ve şirketlerin stoklarını elden çıkarmayı amaçlamasıyla çok daha kârlı alışveriş yapıyorsunuz” diyor.


Viaport’un bir açmazı, şehir merkezine epeyce uzak olması. Hafta içinde erken saatlerde Mecidiyeköy’den yaklaşık yarım saatte ulaşılabiliyor fakat trafiğin keşmekeşe dönüştüğü akşam saatlerinde buraya gitmek pek akıl kârı olmasa gerek. Gülöz, şehirden uzak oldukları için Viaport’a “harcama müşterisi” olarak tanımlanan arabalı müşterinin geldiğini söylüyor. Gelir seviyesi toplu taşıma kullananlara göre daha yüksek kabul edilen arabalı müşterilerin yüzde 90’ının alışveriş yaptığını belirten Gülöz, sepet ortalamalarının da normal alışveriş merkezlerinin üzerinde olduğunu, mağazaların çok alışveriş yapılmayan dönemde dahi en az 12 milyon YTL ciroya ulaştığını ifade ediyor.


Viaport’un geleceğe dönük olarak da ilginç projeleri var. Gülöz, yatırımlara devam edeceklerini, Viaport’un birkaç zincirini daha açmayı planladıklarını ancak 2009 yılında neler olacağını görmek için beklemeyi tercih ettiklerini belirtiyor. Ankara’da outlet konseptinden farklı ama Türkiye’de ilk defa uygulanacak konsept bir alışveriş merkeziyle tüketici karşısına çıkacakları bilgisini veriyor. Ayrıntıları ise açıklamaktan kaçınıyor.


Viaport’ta aralık ayında, “çadır günleri” benzeri bir uygulamayla 6 bin 500 metrekarelik alanda belirli periyotlarla farklı markaların outlet ürünleri sergilenecek.

Kaynak: Fortuneturkey , Link : Krizde “outlet” avantajı

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.