Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

İspanya,piyasaları alt üst etti…

24 Temmuz 2012 Salı::

İspanya’ya yönelik endişeler artıyor. Valencia ve Murcia’nın artından Katalonya’nın da yardım isteyebileceği belirtiliyor. Ülkenin 10 yıllık tahvil faizi rekor düzeye ulaştı.

Yazı Boyutu : A A A A

İspanya’nın, ülke olarak kurtarılması için yardım isteyeceğine yönelik endişeler artıyor.

Cuma günü merkezi yönetimden maddi destek isteyeceğini açıklayan Valencia bölgesel yönetiminin ardından,, Murcia da devlette yardım isteyeceğini açıkladı.

El Pais Gazetesi, Katalonya yönetiminin de yardım isteyebileceğini yazdı. Katalonya milli gelir bakımından İspanya’nın en büyük bölgesi konumunda bulunuyor.

İspanya’da merkezi yönetim bu ayın başında bölgesel yönetimlere destek olmak için 18 milyar Euro’luk bir fon kurmuştu.

Tahvil faizi rekorda

Tüm bu gelişmeler ülkenin borçlanma maliyetlerini de yukarı çekiyor. İspanya’nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 7.55′i görerek tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

Ülkelerin 10 yıllık borçlanma maliyetlerinde yüzde 7 seviyesi tehlikeli düzeyde yüksek kabul ediliyor. İtalya’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi de 19 baz puan yükselerek yüzde 6.40′a ulaştı.

İkinci çeyrekte yüzde 0,4 küçüldü

İspanya ekonomisindeki daralma da sürüyor. İspanya Merkez Bankası, ülke ekonomisinin Nisan-Haziran döneminde çeyrek bazda yüzde 0.4 küçüldüğünü açıkladı.

Banka yayınladığı aylık raporda, bu yılın ikinci çeyreğinde ekonomideki daralmanın yıllık bazda ise yüzde 1 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.

İspanya ekonomisi ilk üç ayda çeyrek bazda yüzde 0.3, yıllık bazda da yüzde 0.4 daralma kaydetmişti.

‘AMB harekete geçmeli’

Bu arada İspanya, Avrupa Merkez Bankası’nı harekete geçmeye çağırdı. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, birinin Euro için harekete geçmesi gerektiğini ve şu an bunu yapabilecek tek kurumun Avrupa Merkez Bankası olduğunu söyledi. “Avrupa Merkez Bankası saklanıyor” diyen Margallo, bankanın tahvil alımlarına başlaması gerektiğini ifade etti.

Borsalar düşüşte

İspanya’yla ilgili endişelerle Avrupa borsalarında yüzde 3′ün üzerinde düşüşler yaşanıyor. İMKB’de de dış piyasalara paralel yüzde 1′i aşan kayıplar var.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.