Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Teşvikte 17 milyar Euro’luk 2. dalga başlıyor

10 Temmuz 2012 Salı::

Adana-Ceyhan ilçesinde kurulan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ne ek olarak iki yeni Endüstri Bölgesi daha kuruluyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Filyos ve Konya – Karapınar bölgesinde iki ayrı endüstri bölgesi kurulacak. Zonguldak Filyos’ta demir-çelik, çimento, tersane ve enerji santralları başta olmak üzere karma Endüstri Bölgesi kurulacak. Konya-Karapınar bölgesinde ise Enerji İhtisas Bölgesi hayata geçirilecek.



Karapınar Endüstri Bölgesi, güneş enerjisinden elektrik üretilecek yatırımlar için öncü bir adım olacak. Konya-Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin 8.5 milyar euro , Filyos Endüstri Bölgesi’nin de 8.5 milyar euro yatırım çekmesi planlanıyor.



Sanayi Bakanı Nihat Ergün bu bölgelerde yapılabilecek yatırımlar hakkında bilgi verdi. İspanya ’daki bir güneş enerjisi yatırımının 195 hektar alanda yıllık 21 MW kurulu gücü olan bir tesisin 300 milyon euroya mal olduğunu anlatan Ergün, “Karapınar Endüstri Bölgesi’nin yaklaşık 5900 hektar olduğu göz önüne alınırsa ve toplam yatırım maliyeti yıllık 590 MW kurulu gücü olan tesisler için yaklaşık 8,5 milyar euroluk bir yatırıma yer verilebilecektir” dedi.



10.5 Miyar dolarlık yatırım




Filyos Endüstri Bölgesi’nin yaklaşık 400 hektar alan olarak düşünüldüğünü anlatan Ergün, şöyle devam etti: “1 MW’lik kurulu güç için yaklaşık 1.6 milyon dolar sabit yatırım gerekmektedir. Demir-çelik sektöründe yapılan yatırımlar incelendiğinde 500 (50 hektar) dönümlük arazi üzerine kurulan bir fabrika yatırımı yaklaşık 1.5 milyar dolara ulaşmaktadır. Yani bu bölgeye yapılacak yatırımların hepsi demir-çelik yatırımları olursa, toplam 350 hektar alana 10,5 milyar dolar sabit yatırım maliyeti çıkarılabilir.”



Yatırımcıya fırsatlar



Yeni teşvik sistemine ilave yeni teşvikler gündeme gelebilecek. Kamulaştırma ve altyapı bedeli Sanayi Bakanlığı bütçesinden karşılanacak ve yatırımcı borç altına sokulmayacak. Yatırımlara yönelik ÇED süreci dahil tüm izin ve ruhsatların 3 ayda tamamlanacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.