Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

SGK’lı MİT’in korumasında!

8 Temmuz 2012 Pazar::

Vatandaşın kişisel bilgilerini elinde tutan Sosyal Güvenlik Kurumu, MİT’ten güvenlik brifingi aldı

Yazı Boyutu : A A A A

Bilişim altyapısını geliştirerek, MEDULA, e-reçete, avuçiçi kimlik doğrulama sistemine geçen ve 50 milyon vatandaşın kişisel bilgilerini elinde tutan Sosyal Güvenlik Kurumu, MİT’ten güvenlik brifingi aldı. MİT uzmanları, SGK’ya siber saldırılardan korunma yöntemlerinin tüyolarını verdi.



Siber saldırıların ve internet korsanlarının Türkiye’de de devlet kurumlarını tehdit eder hale gelmesiyle kurumlar kendilerini koruma yöntemlerine yöneldi. Türkiye’de 50 milyondan fazla vatandaşın aktif kişisel bilgisini elinde tutan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da daha fazla güvenlik için kolları sıvadı. Faaliyet konusu işlemlerini internet ortamına taşındıkça daha büyük bir riske karşı güvenlik oluşturmak zorunda kalan SGK, bu amaçla MİT’ten birifing aldı.



Sağlık sistemindeki tüm işlemlerin altyapısını oluşturan MEDULA sisteminin ardından, e-reçete ve avuçiçi kimlik doğrulama sistemlerini de 1 Temmuz itibarıyla hayata geçiren SGK, artık daha çok verinin güvenliğinden sorumlu.



Bu kapsamda planlanan ve önceki hafta gerçekleyen MİT brifingine Başkan Fatih Acar ve üst düzey yöneticiler ile bilişim dairesi bürokratları da tam kadro katıldı. MİT uzmanları tarafından verilen güvenlik brifingi tüm gün sürdü. Brifingde, uluslararası bilişim korsanlığı, siber saldırılar ve korunma yöntemleri ile belirli bir belgenin nasıl taklit edildiği de dahil olmak üzere bazı spesifik bilgilerin dünyadan ve Türkiye’den örneklerle anlatıldığı öğrenildi. MİT’in benzer brifingleri daha önce de, güvenlik ihtiyacı duyan bazı kritik kurumlara da verdiği biliniyor.



SGK’nın şu anda kullandığı MEDULA sistemi, kurumun Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur ile Yeşilkart’ı tek bir çatı altında yani Genel Sağlık Sigortası çatısı altında toplamayı hedefleyen bir çalışmanın bilişim ayağını oluşturuyor. SGK gelinen noktada devlet hastaneleri, özel hastaneler, üniversite hastaneleri, diyaliz merkezleri ve daha birçok sağlık kuruluşunun verdikleri hizmet, kullandıkları tıbbi malzeme ve ilaçların bedelinin geri ödeme kurumu tarafından ödenmesi için Medula sistemini kullanıyor. Böylece Türkiye’de yaşayan vatandaşların neredeyse tamamı tüm kişisel bilgileriyle en az 1 kez bu sistemden geçiyor. Kurum aktif olarak işlemlerini sürdürdüğü 50 milyondan fazla vatandaşın tüm bilgilerini kendisinde tutuyor.



Vatandaşların nüfus bilgilerinden vatandaşlık numaralarına, geçirdikleri hastalıklardan malvarlıklarına kadar tüm bilgiler kurumda bulunuyor. Bu nedenle vatandaşlara ait bu bilgi arşivinin, bilişim korsanlarından korunması özel bir önem taşıyor.



Damar iziyle şifreler alındı



SGK, internet ortamına aktardığı işlemler arasına E-reçete ve avuçiçi damar izi tarama sistemlerini de alınca artık sahip olduğu kişisel bilgiler daha da artacak.



T.C. Kimlik Numarası ile yapılan usulsüzlükleri engelleyemeyen SGK’nın bu yeni sistemiyle hastane ve sağlık birimlerine bir kez bile gelen vatandaş, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için kimliklerini “avuç içi izi damar tanıma” sistemiyle kanıtlamak zorunda olacak. SGK böylece yeni dönemde 73.7 milyon vatandaşın şifresini çıkaracak.



Sistem, avuç içindeki damarların bir özelliğinden hareketle her bir vatandaşa ait bir algoritma çıkarıyor. Bu algoritma her bir vatandaşa özel şifre olarak kaydediliyor. Bu öyle bir şifre ki hiçbir insanın damar yapısından çıkarılan o manyetik şifrenin bir başka insanla örtüşmesi mümkün değil. İlk kayıtta o kişinin adı soyadı, bilgileri kimlik bilgileri sisteme giriliyor. Bu bilgiler SGK’da depolanıyor. Böyle bir bilginin, üçüncü kişilerin kesinlikle eline geçmemesi gerek.



Siber güvenlik dersi



SOSYAl Güvenlik Kurumu’nun bu derece kritik bir kurum haline gelmesiyle birlikte siber koruma daha da önem kazındı.



Bu nedenle MİT uzmanları, kuruma siber güvenlik dersi verdiler. Önceki hafta kurumda gerçekleşen brifing tüm gün sürdü.



MİT daha önce de Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı gibi kurumlara da benzer brifingler vermişti.



Brifing kapsamında bilgilerin nasıl kopyalandığı, güvenlikle arşivlere nasıl erişildiği gibi konuların detaylı olarak anlatıldığı, bununla ilgili kuruma özel örneklerin incelendiği kaydedildi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.