Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Yunanistan’a kruvaziyerde işbirliği çağrısı

5 Temmuz 2012 Perşembe::

İzmir’de, denizcilik ve kruvaziyer sektörünün ünlü organizasyon firması Seatrade’in düzenlediği ‘Türk Kruvaziyer Forumu’nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Yunanistan ile işbirliği yaparsak Ege Denizi dünyanın en tanınmış destinasyonu haline gelebilir” dedi.

Yazı Boyutu : A A A A

Kruvaziyer sektörünün nabzını tutan ve 25 yılı aşkın süredir denizciliğin tüm alanları ile ilgili organizasyonlarıyla dünya çapında tanınan Seatrade firması etkinliklerinden biri, ilk kez İzmir’de gerçekleştirildi. Dünya kruvaziyer sektörünün en üst düzey temsilcileri, ‘Seatrade Türk Kruvaziyer Forumu’ için Swissotel Grand Efes’te buluştu. İzmir Ticaret Odası (İTO) evsahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda özellikle Doğu Akdeniz’de yapılabilecek işbirlikleri ele alındı.



Toplantıya katılarak bir açılış konuşması yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, her yıl 30 milyonun üzerinde turistin geldiği Türkiye’de tarihi ve doğayı koruyarak sürdürelebilir bir turizm yapmaya çalıştıklarını ve turizmi çeşitlendirmek için çaba gösterdiklerini vurguladı. Kruvaziyer turizminde olduğu gibi kongre turizminde de son 10 yılda gelişme sağlandığını aktaran Bakan Günay, “Bu konuda özellikle İstanbul büyük başarılar elde etti. Şimdi Ege Bölgesi’nde, Kuşadası’nda, Efes Kongre Merkezi’ni yapmaya çalışıyoruz. Doğu Akdeniz’in en büyük kongre merkezi olacak diye tahmin ediyorum” dedi.



‘İzmir’in rakamlarına inanamadım’




Geçen günlerde Konya Çatalhöyük’ün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdiğini, bu başarıyı Efes ve Bergama ile sürdürmek ve 2015 yılına kadar listeye buraları da katmak istediklerini belirten Günay, İzmir’deki 20 arkeolojik kazı ile kültür mirasına sahip çıktıklarına dikkat çekti.



Günay, son yıllarda en önemli turizm çeşitlerinden birinin de kruvaziyer turizmi olduğunu belirterek, “Son 9 yılda, son 30 yılla kıyasladığınızda büyük mesafe almışız. 9 yıl önce 500 bin ziyaretçi gelirken, biz geçen yıl sadece İzmir’de, sadece Kuşadası’nda bu rakamları aştık. İzmir bu alanda çok ilginç. Ben rakamlara inanamadım. 9 yıl önce toplam 3 bin civarında yolcu gelmişken geçen yıl 500 bin yolcu gelmiş. Bu yıl 600 bin bekleniyor. 3 binden, 30 bin değil, 300 bin değil, 600 bine çıkmış; dikkatinizi çekerim. Bu alanda emek veren yerli ve yabancı tüm arkadaşlarıma dünya adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.



‘Barışı kuracak olan fabrikalar değil ,turizmdir’



Turizmin barışın kurucu sektörü olduğunu da vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “21′inci yüzyıl barış yüzyılı olsun diyorsak bunu kuracak olan bence fabrikalar değil, turizmdir. Ben turizm alanında çalışana, tüm insanlık için teşekkür etmek istiyorum. Bu yönde daha çok işbirliği yapmalıyız. Yapacak çok iş olduğuna inanıyorum. Biz kruvaziyer alanında Akdeniz’de tüm ülkelerle çok yakın işbirliği yapmak istiyoruz. Özellikle Doğu Akdeniz’de biz Yunanistan ile işbirliği yaparsak Ege Denizi dünyanın en tanınmış destinasyonu haline gelebilir. Bence bu alanda ne yapmamız gerektiğini teknik arkadaşlarımız ayrıca çalışmalılar. Biz Türkiye olarak her türlü işbirliğine hazırız” dedi.



2012′de Akdeniz’de 206 gemi dolaşacak



Seatrade Başkanı Chris Hayman ise kruvaziyer turizminin en hızlı gelişen tatil turizmi türü olduğunu belirterek, talebin hızla arttığını, bugün dünyada 20 milyon civarında olan kruvaziyer yolcu sayısının 2024 yılında 30 milyon olmasını beklediklerini aktardı. Avrupa’daki büyümenin Kuzey Amerika’daki büyümeyi çoktan aştığını, Avrupa’nın 10 yıl içinde kruvaziyer turizminin en büyük kaynak piyasası olacağını anlatan Hayman, Türkiye’nin de bu turizm çeşidi için büyük önem taşıdığını vurguladı. Hayman, Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan Türkiye’nin 2011′de 2.2 milyon kruvaziyer yolcusunu çektiğini belirterek, kruvaziyer turizminin sadece yaz aylarında değil, bütün yıl yapılabilmesi için çalışmaların sürdürüldüğüne dikkat çekti. 2011 yılında Akdeniz’de 170 kruvaziyer gemisinin aktive olduğunu, 2012′de de 206 gemi beklendiğini dile getiren Hayman, “Bugün Türkiye’nin kendi rolünü nasıl geliştireceğinden bahsedeceğiz. İzmir ekonomisi ve Türkiye ekonomisi de bu fırsatlardan faydalanacaktır” diye konuştu.



Demirtaş :Hedef dünyada ilk 50



İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da kruvaziyer sektörünün hızla büyüdüğünü, 1996 yılında dünya genelinde 5.7 milyon yolcusu bulunan kruvaziyer turizminin bugün 20.6 milyon yolcuyu bulduğunu söyledi. Demirtaş, sektörün dünya üzerindeki mali büyüklüğünün ise 120 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin ise son yıllarda gelişme gösterse de pastadan yeterince pay alamadığını dile getirdi.



Türkiye genelinde 2003 yılında sadece 821 gemi seferi ile 332 bin yolcu varken, 2011′e gelindiğinde bin 633 gemi seferi ile 2.2 milyon kruvaziyer yolcusunu ağırladıklarını söyleyen Demirtaş, “2012 yılının ilk 6 ayında 300 gemi ile 353 bin 520 yolcu geldi. Önümüzdeki üç ay da kruvaziyerin turizmin zirve yapacağı aylar olacak. Umuyorum ki bu yıl 600 bini geçeceğiz. Demek ki 2012 yılının sonunda 10 yılda neredeyse 10 kat artmış olacak. Yeni limanımız ihale sürecine girdi. Tamamlandığında 2 milyon yolcuyu ağırlayabileceğiz. İzmir olarak Türkiye’nin ilk 3 limanı arasına girdiğimiz gibi bu yıl sonunda, dünyadaki ilk 50 limanı arasına girmeyi hedefliyoruz” dedi.



‘Sadece yolcu değil malzemede alın’



Konuşmasında kruvaziyer firmalarının üst düzey yöneticilerine de seslenen Demirtaş şunları söyledi:



“Avrupa, Amerika pazarı bir şekilde daralıyor. Bunun farkındasınız. Oysa Ege, Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgeleri size çok müşteri sağlar. İklim şartları da ticaret de rotalar da birbirine çok uygun. Gemileriniz 12 ay çalışabilir. 6 ay çalışarak kazanılmayacağını biliyoruz. Eksiklerinizi tamamlayınız. Ama sadece yolcu alın demiyoruz, her türlü ihtiyaç malzemesini ülkemizden alabilirsiniz. Kalite ve fiyatlarımız çok uygun.”



‘Yakıtlar arttı,yeni destinasyon şart’



MedCruise Akdeniz Kruvaziyer Limanları Birliği Başkanı Stavros Hatzakos da yakıt maliyetlerinin hızla arttığına dikkat çekerek, yolculuk programlarının kısaltılması, limanların değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu yeni fırsatları Akdeniz’in verdiğini belirten Hatzakos, “Türkiye’deki ve Karadeniz’deki rakamlar bize şunu söylüyor: Kruvaziyer turizminde gelişme eğilimi vardır ve yepyeni fırsatlar sunmaktadır” dedi.



‘İnanılmaz potansiyel’



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu da bir kentte turizmin gelişebilmesi için insan varlığının yeterli olması gerektiğini belirterek, İzmir’in bu konuda inanılmaz bir potansiyele sahip olduğunu, altyapı hizmetlerinin devam edeceğini dile getirdi. Kocaoğlu ayrıca İzmir Limanı’nda kruvaziyer gemileri için yapılacak parmak iskeleleri Büyükşehir Belediyesi olarak yapabileceklerini de sözlerine ekledi.



İzmir Valisi Cahit Kıraç ise EXPO 2020′ye aday olan tüm ülkeler içinde en önemli kruvaziyer destinasyonunun Türkiye olduğuna dikkat çekerek, firma temsilcilerinden destek istedi.



Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy da İzmir’in daha fazla kruvaziyer yolcusu ve gelirini hak ettiğini dile getirerek turizmin barışa katkısına değindi.

Anahtar Kelimeler: izmir, kruvaziyerde, işbirliği, expo 2020, ,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.