Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Sosyal Yardımlaşma 2020 Kira Yardımı Nasıl Alınır?

23 Haziran 2020 Salı::

Koronavirüs salgını nedeniyle işyerleri kapatılan ve işsiz kalan, ücretsiz izne çıkan birçok vatandaş fatura ve kira ödemeleri yapmakta zorlanmaktadır. Salgın nedeniyle işsiz kalan ve parasız kalan ve mağdur olan vatandaşlar kira ödemeleri için yardım bekliyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Sosyal devlet ilkesini benimsemek adına ihtiyaç sahibi vatandaşlara birçok hususta yardım yapılmaktadır. Yapılan yardım konularından bir tanesi de kira yardımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Devletten kira yardımı almak için birtakım şartlar bulunmaktadır. Fakir ve dar gelirli ailelere yapılan kira yardımının ne kadar olduğunu, yardım sorgulamasının nasıl yapılacağını, kira yardımı başvurusunu ve yardımdan faydalanmak için gerekli koşulları içeriğimiz de bulabilirsiniz.

Devlet Kira Yardımı
Devlet tarafından ekonomik sıkıntı çeken ailelere sağlanan yardımların arasında kira yardımı da bulunuyor. Barınma ihtiyacı vatandaşların yaşamlarını sürdürebilmeleri için zorunlu ihtiyaçlarından bir tanesidir. Sosyal yardımlar kapsamında devlet barınacak evi olmayanlara yer yaptığı gibi kira için de nakdi yardım yapıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşların devlet yardımlarından faydalanmaları için gerekli evraklar ve belgeler ile birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapmaları gereklidir.

Devlet Kira Yardımı
Devlet tarafından ihtiyaç sahibi ailelere kira yardımı yapılmaktadır.

Devlet tarafından barınma yardımı olarak iki farklı şekilde destek sağlanmaktadır. Evlerini tekrar yapmak talebinde bulunan kişilere kredi desteği ya da belirli bir zaman dilimi içerisinde kira yardımından yararlanabilirsiniz. Ancak verilen desteklerin ikisinden de faydalanmanız mümkün olmayacaktır. Başvuru sırasında yalnızca bir tane desteğe başvuru yapılabilecektir. Kira yardımı yapan kuruluşlar iki tanedir;

SYDV ile Kaymakamlıklar ve Valiliklerin işbirliği içerisinde yürüttüğü dar gelirli ailelere kira yardımı,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen kentsel dönüşüm kira yardımı olmaktadır.
Dar Gelirliye Kira Yardımı
Dar gelirli ailelere verilen kira yardımları için de birtakım koşulların sağlanması gereklidir. Şahıslar başvuru şartlarını sağlıyor iseler SYD Vakfının birimlerine müracaat ederek başvuru yapabilirler. Dar gelirli ve ihtiyaç sahibi ailelerin kira yardımından faydalanabilmeleri için şu koşulların sağlanması gereklidir;

Başvuru sahibinin düzenli bir işinin olmaması ve sigortalı olarak çalışmıyor olması,
Üzerine kayıtlı herhangi bir araç veyahut ev olmaması,
Başvuru yapacak olan kişinin aylık düzenli bir gelirinin olmaması ve gelir testinin yoksulluk sınırının altında sonucunu vermesi,
SGK’dan herhangi yetim, emekli veya dul maaşının alınmıyor olması şartları aranmaktadır.

Belirtilen koşulları sağlayan kişiler kira yardımı için başvuru dilekçesi, T.C nüfus cüzdanı ve muhtarlıktan alınacak olan muhtaçlık belgesi ile birlikte SYDV’ye başvuru yapmaları gereklidir. Talep edilen belgeler ile birlikte başvuru yapılması halinde kişilerin hakkında gerekli incelemeler yapılır ve kira yardımı hususunda olumlu veya olumsuz karar verilir.

Sosyal Yardımlaşma Nakdi Yardım Ne Kadar?
Sosyal Yardımlaşma kapsamında birçok alanda nakdi yardımlar yapılmaktadır. Barınma yardımı kapsamında ev onarımları için ihtiyaca göre 25 bin TL’ye varan destek, eşi vefat etmiş kadınlara 325 TL ve muhtaç asker ailelerine iki ayda bir defa 275 TL, öksüz ve yetim kalmış çocuklara iki ayda bir defa 100 TL, doğum yardımı kapsamında birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üç ve daha sonraki çocuklar için ise 600 TL yardım yapılmaktadır. Bunların yanı sıra eğitim yardımları, engelli ve yaşlı vatandaşlarımıza nakdi yardımlar, özel amaç ile verilen yardımlar, sağlık yardımları ve yabancı uyruklu vatandaşlara çeşitli yardımlar sağlanabilmektedir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu
İki ayrı şekilde yapılan yardımlardan yalnızca bir tanesine başvuru yapabileceğinizi bir önceki başlığımızda belirtmiştik. Kentsel dönüşüm kapsamında verilen kira yardımı 2020 senesinde de devam etmektedir. Afet riski bulunan alanlarda ikamet eden ev sahibi ve kiracılar devlet tarafından verilen kira yardımlarından faydalanabilmektedir. Kentsel dönüşüm alanında verilen kira yardımlarında kimin ne kadar kira alabileceği, ödemelerin nasıl yapılacağı ve yardım başvurusu yapacak olan kişilerin hangi koşulları sağlamaları gerektiği Bakanlık tarafınca belirlenecektir.

6306 sayılı yasada belirtilen 5. ve 16. maddeler açıklanan hükümler neticesinde kira yardımından faydalanacak olan kişilerin ikamet ettikleri yerde bulunan il ya da ilçe belediyelerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirmelidirler. Belediyeler vatandaşlar tarafından kendilerine ulaşan başvuruları değerlendirmeye alacaklardır. Gerekli incelemeleri yaptıktan sonra kimlere kira yardımı yapılacağına karar verilmektedir. Yasalar doğrultusunda ev sahipleri riskli durumda yer alan ev ve işyerleri için eş zamanlı olarak başvuru yapabilir ve her ikisi için de kira yardımı başvurusu yapabilirler.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Alma Şartları
Vatandaşlara sosyal yardım niteliğinde sağlanan kira yardımlarından faydalanmaya hak kazanacak olan ailelerin birtakım koşulları sağlıyor olmaları gereklidir. Yukarıda belirttiğimiz desteklerden herhangi bir tanesine başvuru yapmanız halinde bir değerlendirme süreci başlayacaktır. Bu süreçte hakkınızda gerekli incelemeler yapılacak ve şartlara uyumunuza ilişkin kararlar verilecektir. Şahısların sağlamaları gereken koşullar şu şekildedir;

Kira yardımlarından faydalanacak olan aileler için belirlenmiş olan ilk koşul ikametgah adresidir. İkamet ettiğiniz yer için devlet tarafından verilen kira yardımlarından 18 boyunca faydalanabilirsiniz.
Kişilerinin evlerinin risk grubunda olması halinde evler için yapı kimlik numarasının temin edildiği tarihin sonrasında devir ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiş ise evin yeni sahibinin yapı kimlik numarası temin ettiği tarihte ikamet etme koşulları yapılamaz. Yeni sahiplerin mevcut taşınmaza geç almamış olması büyük önem arz etmektedir. Bunların aksi bir durumda kira yardımı için başvurular kabul görmeyecek ve geçerli olmayacaktır.
Daha evvelden kredi desteği almamış olmak gereklidir. Geri dönüşüm projelerindeki özel kişiler kira yardımı almaları halinde kredi yardımından da yararlanamazlar. Bu hususta tedbirli davranılmalı başvuru esnasında ikisine birden başvuru yapılmamalıdır.
Bu koşulların sağlanması halinde belirli bir süre devlet tarafından verilen kira yardımlarından faydalanılabilecektir. Fakir ailelere yapılan devlet yardımları hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Alma Şartları

Kira Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Kira yardımı başvurusu kişilerin ikamet ettiği yerdeki il veya ilçelerde bulunan belediyelere yapılacaktır. Başvuru esnasında verilen haktan yararlanmak isteyen kişilerin hazırlaması gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Kira yardımı için başvuran kişilerin hazırlaması talep edilen belgeler şu şekildedir;

Başvuru yapacak kişinin yardım konusuna ilişkin hazırlaması gereken başvuru dilekçesi,
Hak sahibinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı aslı ve bir adet fotokopisi,
Yapının riskli bulunduğunu beyan eden bir rapor ve yıkımın gerçekleşeceğini belirten form,
Başvuru yapacak kişinin adına bulunan herhangi bir güncel son üç aya ait fatura,
Verilen haktan yararlanacak olan kişinin ya da vekil olarak seçilmiş olan kişinin Ziraat Bankası’nda hesabının bulunduğunu belirten bir hesap kartının fotokopisi,
Güncel bir tapu kontratı veya tapu kaydı belgeleri gerekli olmaktadır.


Talep edilen belgeleri eksiksiz olarak hazırlayan kişiler bu evraklar ile birlikte il ya da ilçelerinde bulunan belediyelere başvuruda bulunabilirler. Kişilerin kendisinin değil de vekalet verdiği kimselerin başvuru yapması halinde bu işlemi yapabilmek için yetkilendirildiğini belirten bir ibarenin bulunması gereklidir. Bunun yanı sıra vekil olan kimsenin başvuru yapması halinde T.C nüfus cüzdanı aslı ve bir adet de fotokopisi başvuru evraklarının arasında olmaktadır. Kentsel dönüşüm kredisi hakkında bilgi almak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Kira Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Tutarları
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı için yapılan ödemeler ise illere göre farklılık göstermektedir. Yapılacak olan kira ödemeleri 2019 yılı için illere göre şu şekilde belirlenmiştir;

Ankara, İzmir, İstanbul illeri için ödenecek olan kira yardımının maksimum limiti 960 TL olarak belirlenmiştir.
Batman, Çanakkale, Zonguldak, Ağrı, Sivas, Ordu, Kütahya, Sinop, Elazığ, Adıyaman, Afyonkarahisar, Çorum, Tokat illeri için belirlenmiş olan kira yardımı 755 TL‘dir. Bu illerde bir defalığına taşınma yardımı da verilmekte olup 1510 TL olarak belirlenmiştir. Hak sahiplerinin sınırlı hususlarda belirlenen haklara sahip olması halinde bu tutar 3 bin 775 TL şeklinde ödenecektir.
Balıkesir, Gaziantep, Samsun, Şanlıurfa, Denizli, Sakarya, Kocaeli, Manisa, Kahramanmaraş, Kayseri, Diyarbakır, Tekirdağ, Hatay, Malatya, Erzurum, Trabzon, Eskişehir, Muğla, Aydın, Mardin, Van, Mersin illerine yapılacak olan kira yardımı tutarı 830 TL‘dir. Bir defaya mahsus olarak verilecek olan taşınma yardımı ise 1660 TL’dir.
Siirt, Yozgat, Düzce, Kırklareli, Uşak, Amasya, Rize, Aksaray,Muş, Osmaniye, Giresun, Edirne, Kars, Kastamonu, Niğde, Isparta, Kars illeri için belirlenen kira yardımı tutarı 595 TL‘dir. Taşınma yardımı olarak bir kereliğine 1190 TL verilmektedir.
Konya, Bursa, Antalya ve Adana illerinde ise kira yardımı 905 TL olarak ödenmektedir. Bir defalık ödenen taşınma yardımı ise 1810 TL‘dir.
Sosyal yardımlaşma ve kentsel dönüşüm kapsamında verilen kira yardımları bu şekildedir. Gerekli koşulları sağlıyor iseniz ilgili yerlere başvuru yapabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.