Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

Yeni tamamlayıcı emeklilik yasası ne zaman yürürlüğe girecek?

17 Haziran 2020 Çarşamba::

İstifa eden çalışan tazminat alacak mı? Yeni kıdem tazminatı yasası hakkında son dakika bilgileri geliyor. İstifa eden çalışanın tazminat alıp almayacağı hakkında son durum şu şekilde; yeni kıdem tazminatı sisteminin 1 Ocak 2022'de devreye girmesi planlanıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Çalışan işten çıkarıldığında 19 gün kıdem tazminatını alıyor, 11 gün ise fon hesabında tutuluyor. Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile kıdem tazminatına garanti geliyor. TES ile hem tazminat garanti olacak hem de emeklilikte ek gelirin önü açılacak. Kıdem Tazminatı Fonu nasıl işleyecek?

Son günlerin en çok takip edilen konuları arasında yeni kıdem tazminatı sistemi var. Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş ve Sabah Gazetesi Ekonomi Yazarı Faruk Erdem yeni kıdem tazminatı sistemi ile ilgili bilgileri paylaştı. Yeni tazminat yasasının ne zaman başlayacağı merak ediliyordu, son bilgilere göre Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 1 Ocak 2022'de başlayacak. İstifa edenler de kıdem tazminatı alacak mı? Şimdiki sistem içerisinde istifa ederseniz kıdem tazminatı alamıyorsunuz fakat kıdem tazminatı fonu sayesinde paranız orada birikeceği için istifa etseniz de kıdem tazminatı alabileceksiniz.

Son dakika haberleri: İstifa eden çalışan tazminat alacak mı? Yeni tamamlayıcı emeklilik yasası ne zaman yürürlüğe girecek?
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin (TES) detayları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü çalışmayı tamamladı. Hazırlanan 'karma modele' göre, istifa eden çalışan da kıdem tazminatı alabilecek. Bugün 1 yıl dolmadan ayrılan işçinin hiçbir hakkı bulunmuyor. Ancak yeni sistemde, işyerinden bir yıldan önce ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık nedeniyle işten çıkartılan çalışanın işveren katkı payı ile devlet katkısı toplamının yüzde 50'si TES Sigorta Hesabı'na aktarılacak. Yüzde 50'si çalışanın hesabında kazanılmış hak olarak tutulacak.

Son dakika haberleri: İstifa eden çalışan tazminat alacak mı? Yeni tamamlayıcı emeklilik yasası ne zaman yürürlüğe girecek?
Katılımcı, 60 yaşını tamamladıktan sonra emekli olmaya hak kazanacak. Talepte bulunanlara emeklilik hesabındaki birikimlerinin yüzde 25'ini geçmemek üzere defaaten ödeme yapılabilecek. Ödeme oranı toplamı (emeklilik ve kısmi çıkış toplamı) yüzde 30'u geçemeyecek. Kalan tutar aylık olarak ödenecek. Emekliliğe hak kazanan katılımcıya, bireysel TES hesabındaki birikimlerin, programlı geri ödeme veya yapılacak yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında ödenmesi esas olacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.