Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yayın
Print Al

Enerji kimlik belgesi ne kadar, hangi binalara zorunlu?

26 Aralık 2019 Perşembe::

Ne zamana kadar alınması gerekiyor? Yeni yıla girmemize sayılı günler kala vatandaşlar tarafından araştırılan konuların başında Enerji kimlik belgesi nedir, nasıl ve nereden alınır? Tarzındaki sorular araştırılmaya devam ediyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada konuyla ilgili tüm detaylara deyinmiş ve son tarih uyarısı yapmıştı. 2019 yılının sona ermesine sadece dört gün kala binlerce kişi Enerji kimlik belgesi ne kadar, hangi binalara zorunlu? Ne zamana kadar alınması gerekiyor? Konularında araştırmalar yapıyor. İşte detaylar…

Yılın son günlerini yaşadığımız bu zamanlarda vatandaşlara yeni yıla girmeden önce alması zorunlu kılınan belge ile ilgili olarak. Enerji Kimlik Belgesi ne kadar, hangi binalara zorunlu? Sorusunun yanıtı araştırılmaya başladı. Aynı zamanda geçtiğimiz gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Son tarih ile ilgili yapılan açıklamanın ardından 2020 yılına sayılı günler kala vatandaşlar kendilerine zorunlu kılınan bu belgeyi temin etmesi gerekiyor. Peki Enerji kimlik belgesi ne kadar, hangi binalara zorunlu? Ne zamana kadar alınması gerekiyor? Enerji kimlik belgesi nedir? İşte konu ile ilgili detaylar…

ENERJİ KİMLİK BELGESİ İÇİN SON TARİH UYARISI!
Enerji Bakanı Fatih Dönmez'den Enerji Tüketici Zirvesi'nde konu hakkında kritik bir uyarı geldi. Dönmez, "Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak" dedi.

NERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?

Binalar için düzenlenen, bina genelinde; ısıtma, soğutma, aydınlatma, havalandırma, sıcak su vb. enerji sistemlerinin yıl içerisinde tükettikleri enerjiyi gösteren belgedir.

Her bir enerji sisteminin (ısıtma, soğutma, aydınlatma, havalandırma, sıcak su vb.), ilgili standartlarla, konfor şartlarından ödün vermeden, uygun hesaplamalar sonucunda, asgari olarak enerji tüketim değeri ortaya çıkar ve bu değere göre enerji performans sınıfları belirlenir.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabiliyor.

Ayrıca EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebiliyor.

Enerji Kimlik Belgesi fiyatları için enerji verimliliği danışmanlık şirketlerini arayarak bilgi alabilirsiniz.

Bina toplamında daire sayısı ya da metrekare arttıkça kişi/metrekare başına düşen Enerji Kimlik Belgesi fiyatı azalır.

EKB olmayan binaların 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım veya kiralanması yapılmayacak. Türkiye'de mesken olarak kullanılan tüm binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla alınması zorunlu hale getirilen söz konusu belgede, binaların enerji sınıfı A,B,C,D,E,F,G olarak gösteriliyor. Söz konusu belgenin on yıl geçerliliği bulunuyor..

Sanayi alanında ve işletme faaliyetinde bulunan binalar, kullanım süresi olarak iki yıldan az olan binalar ile toplam kullanım alanı 50 metrekare ve daha az olan binaların EKB alması gerekmeyecek.


Ayrıca münferit olarak yapılan sera ve atölyeler, içinde soğutma ve ısıtma sistemi kullanılmayan cephanelik, depo ve ahır gibi alanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait binalar EKB almayacak.

Bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabiliyor.

Ayrıca EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebiliyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.