Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İş Yönetimi
Print Al

Avrupa’ya giden gazın dörtte biri bu hattan

13 Mayıs 2019 Pazartesi::

Rusya kıyılarından Almanya'ya inşa edilecek Kuzey Akım 2 ile AB'nin ihtiyacının dörtte biri karşılanmış olacak. Ancak Avrupa'ya LNG satmak isteyen ABD-Rusya bilek güreşi devam ediyor

Yazı Boyutu : A A A A

Rusya'dan her yıl 110 milyar metreküp doğalgaz, Baltık Denizi'nden geçerek Almanya'nın kuzeydoğusundan Avrupa'ya gelecek. 55 milyar metreküplük kısmı şu anda Kuzey Akım adıyla geliyor. Kuzey Akım 2 ile birlikte iki katına çıkacak bu gazın Avrupa için anlamı 26 milyon hane halkının gaz ihtiyacı ve toplam gaz talebinin dörtte biri. Kuzey Akım 2'nin 2020'de devreye girmesi halinde Avrupa'da doğalgaz fiyatlarında yüzde 13 düşüş yaşanabileceği de belirtiliyor. İki hat ile birlikte gazın maliyetinde de 24 milyar euro fayda sağlanmış olacak. Bir kazan-kazan durumundan söz etmek mümkün.



AB'NİN GAZ İHTİYACI ARTIYOR
Ama bunun tam tersini düşünenler de var. Kuzey Akım 2 hattı ile Rusya'nın Avrupa'nın enerji piyasasına hançeri geçirmiş olacağını ve AB'yi bağımlı hale getireceği de belirtiliyor. Avrupa Birliği içerisinde -özellikle Doğu Avrupa- birçok ülke ve Avrupa'nın kadim müttefiki ABD Kuzey Akım 2'ye karşı. Avrupa'nın kendi içindeki üç ülkede doğalgaz üretiminin 20 yıl içinde yarı yarıya azalması öngörülürken, 120 milyar metreküplük de ilave gaz ihtiyacı olacak. ABD, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) için Avrupa ile pazarlık yaparken bir yandan da Doğu Akdeniz gazını sevk etme planlarının peşinde. ABD ile Rusya'nın bu 'bilek güreşinde' kimin kazanacağı bilinmez ama AB içinde iki kutup oluşmuş durumda. Almanya'nın desteklediği doğalgaz projesine AB Muhafazakar Bloku karşı. Bir yandan inşaat devem ederken Kuzey Akım 2 Sözcüsü Jens D. Müller, "Kuzey Akım uluslararası ve AB mevzuatlarına uygun bir şekilde yapılıyor. Tabi ki eleştiriler olacak. Ülkeler arzın çeşitlendirilmesinden çok büyük fayda sağlıyor. Seçim kampanyası bunun üzerine başlatıldı Polonya'da. Ama Alman kamuoyuna yapılan açıklamalar daha farklı. Boru hattı şu anda yapılıyor. AB içindeki ülkelerin onayını da almış bir projedir. ABD Avrupa'ya daha fazla LNG satmak istiyor. Eleştiriler bu yüzden" şeklinde konuştu.

GÜNLÜK ZARAR 20 MİLYON EURO OLUR
1.230 kilometre uzunluğundaki Kuzey Akım 2 boru hattında beş farklı finansör olduğunu belirten Kuzey Akım 2 Sözcüsü Jens D. Müller, "2019 Nisan itibarıyla boruların yüzde 90'ından fazlası betonla kaplanmış durumda. 1.000 km'den fazla boru inşaatı gerçekleştirildi. Projede gecikme olursa günde 20 milyon euro zarar edilir" dedi. 2011 yılından bu yana Kuzey Akım'da toplamda 300 milyar metreküplük bir gaz taşındı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.