Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Belediye başkanları ve muhtarlar ne kadar maaş alacak?

3 Nisan 2019 Çarşamba::

Yerel yönetimlerde 5 yıl görev yapacak bin 389 belediye başkanı ve yaklaşık 50 bin muhtarlarının maaşları belli oldu. Başkan maaşı en yüksek 24 bin en düşük 7 bin lira olacak. Muhtarlar da haziran ayına kadar bin 911 lira maaş alacak.

Yazı Boyutu : A A A A

azar günü sandık başına giden Türkiye, yerel yönetimlerde 5 yıl görev yapacak belediye başkanları ve muhtarlarla belediye meclisi ve üyelerini seçti. Belediye başkanlarının yeni seçim sonrası maaş ve özlük hakları da belli oldu. Buna göre nüfusu 2 milyonun üzerindeki büyükşehir belediye başkanları nisan ayında yüzde 20 oranında gelir vergisi ödeyecekler. Prim ve vergiler düşüldükten sonra 24 bin lira maaş alacaklar. Ancak haziran ayında yüzde 27 oranındaki vergi dilimine girince aile yardımı hariç net maaş 21 bin 649 liraya gerileyecek. Belediye başkanlarının görevli, izinli ve hasta bulunduğu sürelerde maaşları kesilmiyor. Belediye meclisi üyelerine ise meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için huzur hakkı ödeniyor.

EMEKLİ AYLIKLARI KESİLMEYECEK
Belediye başkanları daha önce hangi statüde olurlarsa olsunlar seçildikten sonra sosyal güvenlik primleri devlet memurları gibi 4/c üzerinden yatırılacak. Belediye başkanları görevde iken devlet memurlarına sağlanan doğum yardımı ve ölüm yardımı haklarından da yararlanacak. Emekliler kamuda çalışmaya başladıklarında, prensip olarak emekli aylıkları kesiliyor. Ancak, kanun uyarınca yerel yönetim seçimleri sonucuna göre görev alanların emekli aylıkları kesilmiyor.

MAKAM VE TEMSİL HAKKI
Belediye başkanlarına, emekli olduklarında emekli aylıklarına ilave olarak makam ve temsil tazminatı da ödeniyor. Toplam tazminat tutarı büyükşehir belediye başkanlarında 3 bin 134 lira, il belediye başkanlarında 2 bin 742, ilçe ve ilk kademe belediye başkanlarında bin 567, diğer belediye başkanlarında bin 175 lira seviyesinde bulunuyor. Ayrıca 2008’den önce kamuda bir gün bile çalışan belediye başkanları, SSK veya BAĞ-KUR’a tabi olmalarına rağmen, makam, temsil ve görev tazminatı hakkına da sahip olacak.

EN AZ 2 BİN 7 LİRA
Köy ve mahalle muhtarlarına 14750 gösterge üzerinden maaş ödeniyor. Bu göstergenin memur maaş katsayısı ile çarpımı üzerinden hesaplanan tutardan sadece damga vergisi kesiliyor. Yeni seçilecek muhtarlar haziran ayına kadar bin 911 lira, temmuz ayından sonra ise en az 2 bin 7 lira maaş alacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.